2016-01-03 18:35:10
Φωτογραφία για Τι έχασαν οι πλουσιότεροι στον πλανήτη μέσα στο 2015
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έγιναν λίγο πιο φτωχοί αυτό τον χρόνο. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι έχασαν 19 δισ. δολάρια το 2015.

Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, τρόμαξαν τους επενδυτές ανά τον κόσμο, οδηγώντας στην πρώτη ετήσια πτώση του ημερήσιου δείκτη πλούτου, από το ντεμπούτο του, το 2012.

"Μετά από τρία χρόνια, τα χρηματιστήρια το 2015 προκάλεσαν ανησυχίες", δήλωσε ο Ken Fisher, ιδρυτής της Fisher Investments, που διαχειρίζεται περισσότερα από 65 δισ. δολάρια. "Οι φόβοι για μια πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου, για ήπιες καταναλωτικές δαπάνες και για την κατάρρευση της Κίνας που να συμπαρασύρει και τα εμπορεύματα μαζί της, τρόμαξαν τους επενδυτές".

Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Carlos Slim, βίωσε την μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη στο κλείσιμο των συναλλαγών στις 28 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς η εταιρεία του, America Movil SAB, υποχώρησε 25% το 2015.


Ο πιο πλούσιος άνθρωπος τον Μάιο του 2013, ο Slim υποχώρησε στην πέμπτη θέση φέτος αφού έχασε σχεδόν 20 δισ. δολάρια, εξαιτίας των αρχών που επηρέασαν τις προσπάθειές του για διάσπαση των δραστηριοτήτων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του Μεξικό.

Ο Αμερικανός επενδυτής Warren Buffett, ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, έχασε 11,3 δισ. δολάρια καθώς η Berkshire Hathaway εμφάνισε τις πρώτες αρνητικές ετήσιες αποδόσεις μετά από το 2011. Ο ιδρυτής της Microsoft Corp., Bill Gates, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο από τον Μάιο του 2013, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 3 δισ. δολάρια φέτος.

Οι απώλειες του Gates και η συνεχιζόμενη άνοδος της Inditex SA, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών μόδας λιανικής, έδωσαν ώθηση στον Ισπανό Amancio Ortega, περίπου κατά 10 δισ. δολάρια. Ο Ortega, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2012, ξεπέρασε τους Buffet και Slim καθώς αύξησε την περιουσία του κατά 12,1 δισ. δολάρια, στα 73,2 δισ. δολάρια.

Η άνοδός του κατά 20% παραμένει κατά 19 δισ. δολάρια χαμηλότερη από την αύξηση του top-gainer, του ιδρυτού της Amazon.com, Jeff Bezos. Ο δισεκατομμυριούχος υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 59 δισ. δολάρια, ενώ ο Bezos πρόσθεσε 31 δισ. δολάρια το 2015, αντί της πτώσης κατά 7,4 δισ. δολάρια που είχε καταγράψει το 2014, και εκτινάχθηκε 16 θέσεις, στην τέταρτη θέση του δείκτη.

Οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη, ελέγχουν συνολικά 3,9 τρις. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ κάθε χώρας, πλην των ΗΠΑ, Κίνας και Ιαπωνίας. Στο peak τους, οι δισεκατομμυριούχοι είχαν σχεδόν 4,3 τρις. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 267 δισ. δολάρια από την 1η Ιανουαρίου. Τον Αύγουστο έχασαν αυτά τα κέρδη, και περισσότερα, όταν ένα παγκόσμιο sell off τους κόστισε περί τα 182 δισ. δολάρια ανά εβδομάδα.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ