2016-01-05 09:55:57
Φωτογραφία για Aναισθησία με… πατέντες – Δείτε πού συμβαίνει
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

«Φλάτζα έχει κάψει» ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να κλείνουν χειρουργικές αίθουσες και να μεγαλώνει η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασθενών.

Τα 5 από τα 7 αναισθησιολογικά μηχανήματα λειτουργούν οριακά, ενώ όλα παρουσιάζουν βλάβες κατά διαστήματα και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω του 70%. Επιπλέον, οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι 6 από τις 8 οθόνες καταγραφής (monitors) της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του αριθμού των πραγματοποιούμενων χειρουργείων σε 5 αντί 6-7 που γίνονταν παλαιότερα.

«Τα μηχανήματα είναι παλιά και λειτουργούν χωρίς επίσημο service από τον Ιούνιο του 2014» λέει στο Virus ο Μανώλης Βαρδαβάκης, νοσηλευτής, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας.


Ο ίδιος εξηγεί ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για τα οποία υπάρχουν ντοκουμέντα, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου.

«Ο νέος προϋπολογισμός του Θριάσιου νοσοκομείου για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 17,5 εκατ. ευρώ το 2016 και 21 εκατ. ευρώ το 2015 που κι εκείνα επαρκούσαν» τονίζει ο κ. Βαρδαβάκης, εκτιμώντας πως η συντήρηση και συνακόλουθα η κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα επιδεινωθεί, ενώ θα μεγαλώσουν οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Είναι ενδεικτικό πως ήδη, λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων, το ιολογικό τμήμα της Αιμοδοσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος προβαίνει στον αντίστοιχο έλεγχο μόνο στις επίτοκες και σε υπερεπείγουσες καταστάσεις.

«Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να “μπουκώνει” με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ, ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, με νόμο στις 15 Δεκέμβρη 2015» αναφέρει επιπλέον ο κ. Βαρδαβάκης. Και καταλήγει καλώντας τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους κατοίκους την αναγκαία συντήρηση και αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την πλήρη κι επαρκή χρηματοδότηση του Θριασίου νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού για να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ