2016-01-07 10:25:44
Φωτογραφία για Πληρώνονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ! Πότε θα καταβληθούν 3 μήνες
Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ρευστό στους λογαριασμούς τους θα δουν έως τις 20 Ιανουαρίου οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις που πραγματοποίησαν μέσα στο 2015.

Ειδικότερα με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου από τη νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, θα καταβληθούν στους κλινικούς γιατρούς τρεις μήνες για υπηρεσίες τουΙουλίου του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Οι κλινικοί γιατροί είναι άλλωστε ο κλάδος που δεν είχε εισπράξει τίποτε για το διάστημα αυτό από τον Οργανισμό. Οι πληρωμές αφορούν μόνο στους κλινικούς και όχι στους εργαστηριακούς γιατρούς οι οποίοι διατηρούν διαφορετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ τους έχουν καταβληθεί χρήματα έως το Σεπτέμβριο καθώς οι υπόλοιποι μήνες του 2015 έχουν αφεθεί «ανοικτοί» για να υπολογιστεί το rebate και το claw back (υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων).


Αρχικά επρόκειτο να πληρωθούν μόλις δύο μήνες στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: «Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις νέες συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών».

Ωστόσο έπειτα από έντονες πιέσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εξασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή άλλος ένας μήνας. «Οι κλινικοί γιατροί ήταν οι μόνοι που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα και πιέσαμε έντονα ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε έστω έναν μήνα παραπάνω» λέει στο HealthReport.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου.

Στον αέρα οι εργαστηριακοί γιατροί

Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα στους εργαστηριακούς γιατρούς και ειδικά στα μικρά και μεσαία εργαστήρια εξετάσεων μετά το κατακόρυφο κούρεμα στις τιμές των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις τα βγαίνουν ούτε τα έξοδα για την πραγματοποίηση κάποιων εξετάσεων με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ασύμφορη τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεκάδες εργαστηριακοί γιατροί σκέφτονται ήδη νασταματήσουν τη συνεργασία με τον Οργανισμό καθώς δεν μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν την επιβίωση των ιατρείων τους.

«Οι περισσότερες εξετάσεις είναι κάτω από το κόστος ενώ και πολλές άλλες είναι στο όριο. Οι νέες αυτές συνθήκες δημιουργούν μια απολύτως νέα εικόνα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πολλά πράγματα θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα» σημειώνει η κ.Μαστοράκου στο HealthReport.gr και συμπληρώνει: «πολλά μικρά εργαστήρια θα κλείσουν και θα υπάρχει στροφή στα μεγάλα κέντρα».

Να σημειωθεί πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει αντίθετη στο κούρεμα του 43% στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από πιέσεις της τρόικας, ενώ είχε δεσμευτεί πως θα λάβει μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ