2016-01-08 11:13:07
Φωτογραφία για Κατρούγκαλος: Να μη χαθεί η ελπίδα στους νέους εργαζόμενους για σύνταξη...
Ο υπουργός Εργασίας επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία..

Ελπίδα στο ασφαλιστικό λέει πως θέλει να δώσει με το νέο σχέδιο νόμου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία.

«Εξαιτίας των πολιτικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία και το PSI εξανέμισε όσα είχαν απομείνει», είπε και πρόσθεσε πως αν σήμερα εφαρμοζόταν αυτοτελώς το μνημόνιο, «θα μετέτρεπε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα, σαν ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, να ενσωματώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους, «διαφορετικά -όπως είπε- θα έπρεπε για παράδειγμα να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ». Παράλληλα,


υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ένα σύστημα που θα προστατεύει τους ηλικιωμένους.

«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στον νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο, ότι θα μειωθεί η σύνταξή του», ανέφερε.

«Όταν εξισορροπήσουν οι συντάξεις, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων», σημείωσε.

«Η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, η ίδια για όλους, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η ΕΕ στο όριο της φτώχειας και θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. Και οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους, για τις εισφορές και τις παροχές», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι λαμβάνεται μέριμνα για ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα μπλοκάκια, για τα οποία σημείωσε πως προβλέπεται ότι οι νέοι συνήθως θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο ο εργοδότης τους.

«Είναι προφανές πως στο πλαίσιο της ισονομίας, όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση», τόνισε ακόμη ο κ.  Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό», ενώ μεταξύ άλλων, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο για να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ