2016-01-09 07:21:12
Φωτογραφία για Σοφία Ασουμανάκη: 2o παγκόσμιο ρεκόρ στην κλειστή κωπηλασία!
Ξεκίνησε την καριέρα της ως κολυμβήτρια, για να κατακτήσει όμως τα μετάλλια με τα κουπιά της. Το 2015 ήταν η τυχερή χρονιά της, καθώς κατάφερε να σπάσει δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην κλειστή κωπηλασία. Και έπεται συνέχεια...

Τη Σοφία Ασουμανάκη τη γνωρίζουν πια όλοι, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έσπασε για πρώτη φορά το ρεκόρ στην κλειστή κωπηλασία, και μάλιστα στο αγώνισμα των 2 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια νέα τάση στον αθλητισμό που προσελκύει τόσο τους νέους όσο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία δίνει βάρος στο κωπηλατικό μηχάνημα των γυμναστηρίων και δεν χρειάζεται το υγρό στοιχείο για την καθημερινή προπόνηση.

«Λογικό επακόλουθο, λοιπόν, ήταν στους αγώνες να μη συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες κωπηλάτες -που διαθέτει κατά κόρον η Αμερική- αλλά και καλογυμνασμένοι νέοι που ασκούνται καθημερινά πάνω στο κωπηλατικό», διευκρινίζει η Σοφία και συνεχίζει: «Ομολογώ ότι ο αγώνας ήταν υψηλού επιπέδου και σκληρός, αλλά εντέλει η πρωτιά και το παγκόσμιο ρεκόρ μού ήρθαν εύκολα».


Πρόσωπο των media στην Αμερική

Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ αποτέλεσε και τη γνωριμία της Σοφίας Ασουμανάκη με τα media όλου του κόσμου. Για περίπου έναν μήνα το νεαρό κορίτσι έμαθε τι σημαίνει να είναι κανείς πρόσωπο της επικαιρότητας στην Αμερική. Η ίδια εξομολογείται: «Μου φαίνεται αδιανόητο να έχω κατακτήσει μετάλλια στην κλασική κωπηλασία και ξαφνικά να ασχολούνται όλοι μαζί μου επειδή βγήκα πρώτη σε ένα αγώνισμα που απλώς έχει γίνει μόδα. Η κωπηλασία κλειστού χώρου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Αμερικανούς λόγω της υψηλής δημοτικότητάς της. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται να συμπεριληφθεί και στα Ολυμπιακά αθλήματα».

Η Σοφία Ασουμανάκη περνά τις περισσότερες ώρες της μέρας στο νερό, ενώ τα χέρια της είναι σκισμένα και γεμάτα ρόζους...

Η Σοφία Ασουμανάκη, όμως, φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, δεν επαναπαύτηκε μόνο στο παγκόσμιο ρεκόρ που έσπασε στις ΗΠΑ, καθώς πριν από λίγες μέρες κατέρριψε εκ νέου το ρεκόρ αυτό στην Ελλάδα, βελτιώνοντας τον χρόνο της κατά κάποια δευτερόλεπτα. «Ηθελα να επιστρατεύσω όλες μου τις δυνάμεις και να τρελάνω τα χρονόμετρα», δηλώνει λίγο προτού εκπνεύσει το 2015. «Ηταν μια μέρα όπου δεν ήμουν σε φόρμα, αλλά δεν άφησα να με πάρει από κάτω. Διψούσα όχι μόνο να κρατήσω την καλή μου επίδοση, αλλά και να τη βελτιώσω. Την ώρα που έπιασα τα κουπιά έκλεισα τα μάτια, είδα σαν όραμα τους γονείς μου και την ελληνική σημαία και τα έδωσα όλα. Ξύπνησα από τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ξανά πραγματικότητα! Τότε θυμήθηκα τους στίχους του τραγουδιού “Ονειρο ζω”. Κατά βάθος ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι που να το θέλεις και να μην μπορείς να το κατακτήσεις. Απλά το μυστικό είναι να διψάσεις γι’ αυτό, να το ονειρευτείς», λέει η ίδια για τις επιδόσεις της.

Το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ έγινε πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες και η Σοφία Ασουμανάκη ήδη δέχεται προτάσεις από πανεπιστήμια των ΗΠΑ προκειμένου να αγωνίζεται πλέον με τα χρώματά τους. «Είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι ακόμη», λέει η ίδια και προσθέτει: «Θέλω πρώτα να τελειώσω τη σχολή μου και να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά βλέπουμε. Είμαι μικρή και είναι νωρίς για ξενιτεμούς. Εχω μάθει άλλωστε ότι τα πάντα στη ζωή είναι θέμα σωστού timing. Iσως μια μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες να μπορεί να πραγματοποιηθεί την εποχή που θα κάνω μεταπτυχιακά».

Η επαφή με την κωπηλασία

Η σχέση της Σοφίας Ασουμανάκη με τον αθλητισμό κρατάει χρόνια. Βρέθηκε για πρώτη φορά σε πισίνα στα δύο της χρόνια και στη συνέχεια ασχολήθηκε σοβαρά με την κολύμβηση, κερδίζοντας ακόμη και πανελλήνια πρωτιά στο ελεύθερο. «Στερήθηκα την παιδική ηλικία», μας λέει. «Την εποχή που οι συμμαθητές και οι φίλοι μου ξόδευαν τον χρόνο τους σε εκδρομές και παιχνίδια εγώ φορούσα το μαγιό και το σκουφάκι και τα έδινα όλα γλιστρώντας στα χλωριούχα ύδατα. Δεν μου έμειναν απωθημένα, όμως, γι’ αυτό και δεν μετανιώνω. Ασχολήθηκα με κάτι που γέμιζε την ψυχή μου και με έκανε ευτυχισμένη». Πριν από τρία χρόνια, βαλτωμένη από την αθλητική ρουτίνα, προβληματίστηκε για το αν έπρεπε να αλλάξει άθλημα ή να εγκαταλείψει οριστικά τα σπορ. Πηγαίνοντας διακοπές το καλοκαίρι στον Σχοινιά, γνώρισε κάποιους κωπηλάτες οι οποίοι της έβαλαν την ιδέα της κωπηλασίας. Αρχικά δεν πήρε στα σοβαρά την πρότασή τους, δεν άργησε όμως να βρεθεί με δυο κουπιά στα χέρια. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η κωπηλασία έγινε τρόπος ζωής για εκείνη. «Ουσιαστικά κάνεις τη μετάβαση την εποχή που είσαι έτοιμος. Οσο κι αν προσπαθούν οι τρίτοι να σε παρασύρουν, αν δεν είσαι έτοιμος δεν αλλάζεις ρότα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με εμένα», επισημαίνει.

Πάνω απ’ όλα γυναίκα

Σήμερα η Σοφία Ασουμανάκη είναι αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου των Αιγυπτιωτών και έχει στο βιογραφικό της πολλές και σημαντικές επιτυχίες που της εξασφαλίζουν το διαβατήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η ίδια παραδέχεται ότι οι Ολυμπιακοί είναι το όνειρο κάθε αθλητή. «Είναι η ύψιστη διοργάνωση και η ύψιστη διάκριση που μπορείς να κατακτήσεις.

Ακόμη κι αν έχεις καταφέρει να γραφτεί το όνομά σου με χρυσά γράμματα σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το να ανέβεις σε βάθρο Ολυμπιάδας αποτελεί αξία ανεκτίμητη. Γι’ αυτό και με τη συναθλήτριά μου Κατερίνα Νικολαΐδου, με την οποία αγωνιζόμαστε μαζί στο διπλό σκιφ, βρισκόμαστε σε τροχιά προετοιμασίας», δηλώνει η Ελληνίδα αθλήτρια.

Η Σοφία Ασουμανάκη περνά τις περισσότερες ώρες της μέρας στο νερό, ενώ τα χέρια της είναι σκισμένα και γεμάτα ρόζους. Παρ’ όλα αυτά δεν ξεχνά ότι πάνω απ' όλα είναι γυναίκα. «Μου αρέσει να υποστηρίζω τη γυναικεία μου υπόσταση, ειδικά τώρα που βγήκα από την εφηβεία και είμαι πια κοπέλα», λέει με διάθεση ειλικρίνειας. «Επιλέγω πλέον να μην κυκλοφορώ όλη τη μέρα με φόρμες, αλλά να φοράω φορέματα και να βάφομαι. Πιστεύω ότι λανθασμένα υπήρχε μέχρι τώρα η αντίληψη ότι ο αθλητισμός σκοτώνει τη θηλυκότητα. Δεν είναι μόνο τα χέρια που προσδίδουν θηλυκότητα, αλλά η εν γένει φροντίδα στον εαυτό μας, το στυλ και η συμπεριφορά.

Αλλωστε υπήρξαν αθλήτριες που ήταν πολύ ωραίες γυναίκες, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν είτε την περίοδο της καριέρας τους είτε αργότερα ως μοντέλα», απαντά σε σχετική ερώτησή μας.

«Η κωπηλασία κλειστού χώρου είναι πολύ δημοφιλής στην Αμερική. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται να συμπεριληφθεί και στα Ολυμπιακά αθλήματα» Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ