2016-01-11 08:54:55
Φωτογραφία για “Γυμνό” το Κέντρο Υγείας στο Λεωνίδιο
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Χωρίς προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα έχει μείνει το Κέντρο Υγείας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει μόνιμο πληθυσμό 8.500 κατοίκων, χώρια τους τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κυνουρίας, η έλλειψη προσωπικού φτάνει το 50% επί των οργανικών θέσεων, με ορισμένες ειδικότητες να είναι πλήρως ακάλυπτες. Τέτοιες είναι του μικροβιολόγου, της μαίας, του συντηρητή, του διοικητικού προσωπικού, του νοσηλευτή επισκέπτη Την ίδια ώρα, η υποχρηματοδότηση επιτρέπει μόνο τις στοιχειώδεις παραγγελίες αναλωσίμων. Είναι χαρακτηριστικό πως για 6 μήνες (Ιούν. – Δεκ. 2015) το ΚΥ Λεωνιδίου είχε μόνο ένα 1 κουτί αντιδραστήρια για εξετάσεις αίματος, διεκπεραιώνοντας μόνο τις επείγουσες εξετάσεις. Συχνά δε το προσωπικό αγοράζει μόνο του χαρτί υγείας, υλικά καθαριότητας κ.λπ., ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς ή από προσφορά φαρμακοποιών, η οποία προφανώς δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα.

“Δεν έφτανε η πενιχρότατη επιχορήγηση, προστέθηκε τελευταία και μια σκόπιμη γραφειοκρατία με την υπαγωγή του Κ.Υ. στην Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στην Πάτρα. Για να εγκρίνει η Πάτρα πιστώσεις πρέπει – άκουσον άκουσον – το προσωπικό του Κ.Υ. να ψάξει για προμηθευτές, να ζητήσει προσφορές από εταιρίες. Όμως οι προμηθευτές θέλουν μετρητά. Δεν δίνουν με πίστωση. Οι εγκρίσεις από την Υγειονομική Περιφέρεια έρχονται με …. τον Αραμπά και είναι ελάχιστες, πολύ λιγότερες από τις ανάγκες” καταγγέλλει η ΛΣ.

Η… “αυτοοργάνωση” επιστρατεύεται και για τη συντήρηση του παμπάλαιου εξοπλισμού του ΚΥ. Οι παρεμβάσεις από μη εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση των μικροβιολογικών μηχανημάτων είναι μια ενδεικτική περίπτωση. Δεν μπορεί κανείς φυσικά να μην αναφερθεί στον περιοδικό παροπλισμό των «σάπιων» ασθενοφόρων, είτε λόγω κοστοβόρων βλαβών είτε λόγω έλλειψης πετρελαίου, καθώς και στην αρχαία γεννήτρια η οποία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δεν παίρνει αυτόματα μπροστά με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

“Η τραγικότητα στην υγεία μαζί με την νέα σφαγή που ετοιμάζουν στο ασφαλιστικό και την άγρια φορολογία πρέπει να σημάνουν συναγερμό στα λαϊκά στρώματα” τονίσει η ΛΣ, καλώντας σε εγρήγορση τους δημότες για να απαιτήσουν άμεση πρόσληψη ειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση για υλικά και εξοπλισμό, τακτική συνεχής και περιοδική επίσκεψη ειδικευόμενων γιατρών (καρδιολόγου, γυναικολόγου, ουρολόγου, ορθοπεδικού, ψυχιάτρου, κτλ) όπως προβλέπεται από το νόμο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ