2016-01-12 11:09:21
Φωτογραφία για Συνέχεια στα δικαστήρια για τα «χαμένα» 24 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ…
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

«Αποδοχή ενοχής» φέρει, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των διαγνωστικών, η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση γύρω από την τύχη της έξτρα πίστωσης των 24 εκατ. ευρώ.

Το θέμα απασχόλησε πρώτη φορά την επικαιρότητα στα τέλη του Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν οι πάροχοι έλαβαν από τον ΕΟΠΥΥ βεβαιώσεις για clawback και rebate, για το 2014, τα οποία υπολείπονταν του πλαφόν που τους είχε γνωστοποιηθεί (εδώ).

Όπως είχαν καταγγείλει και τότε με επερώτηση τους οι βουλευτές της ΝΔ και πρώην υπουργοί Υγείας, Μ. Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, τα όρια του πλαφόν για τα οποία είχαν ενημερωθεί τα διαγνωστικά κέντρα, είχε τροποποιηθεί για να ενσωματώσει πίστωση 24 εκατ. ευρώ, για τους παρόχους της Αττικής. Η πίστωση είχε αποφασιστεί και υλοποιηθεί από τον κ. Βορίδη και είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 (εδώ).


Συγκεκριμένα, το 2014 βασικό εργαλείο ελέγχου της δαπάνης ήταν το πλαφόν, το οποίο όμως αποδείχθηκε ελλιπές, δεδομένης της ανυπαρξίας του ΠΕΔΥ, που μετέφερε το βάρος της ΠΦΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, στον ιδιωτικό τομέα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση, ο τότε Υπουργός αποφάσισε την πίστωση των 24 εκατ. ευρώ και την αναπροσαρμογή των ορίων.

Για να κλείσει το ζήτημα χρειαζόταν η έκδοση της σχετικής ΥΑ που θα τροποποιούσε ανάλογα την κατανομή των ποσών του σχετικού κωδικού του ΕΟΠΥΥ, για τα διαγνωστικά, ανά την επικράτεια, για το 2014. Αλλά η Υπουργική Απόφαση πουθενά Στα μέσα του 2015 ήρθε το claw back και τα σημειώματα, τα οποία όμως ακολουθούσαν τα όρια, πριν την αύξηση της πίστωσης, ενώ τα 24 εκατ. ευρώ δεν φαίνονταν να έχουν υπολογιστεί, πουθενά. Μάλιστα, μοιάζουν να αγνοούνται…

Μετά την κατάθεση της πρώτης επερώτησης μεσολάβησαν οι εκλογές και η αναταραχή του καλοκαιριού και τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, έως ότου ο Αδ. Γεωργιάδης επανήλθε με νεώτερη ερώτηση, στις 19 Οκτωβρίου.

Η απάντηση της Αριστοτέλους

Η απάντηση ήρθε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη στα τέλη του έτους (23/12/2015).

Ο κ. Πολάκης αναγνωρίζει την έγκριση της χορήγησης της πίστωσης των 24 εκατ. ευρώ και τη σχετική τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που ακολούθησε. Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζει και πως αναμένεται η τροποποίηση της ΥΑ, ώστε να αυξηθούν τα όρια των δαπανών, παραδέχοντας, επί της ουσίας, την καθυστέρηση στην έκδοση.

«Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση της δαπάνης για το έτος 2015, σας γνωρίζουμε ότι έχει τεθεί σε επιχειρησιακή και λειτουργική εφαρμογή η Υπουργική Απόφαση Υ9/οικ.70521/14-08-2014, απόρροια της οποίας είναι μέχρι το πρώτο οκτάμηνο του έτους η μεσοσταθμική μείωση της δαπάνης κατά 14% έναντι του 2014», αναφέρει ο κ. Πολάκης και σημειώνει για ακόμη μια φορά πως το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου μέλη της πολιτικής ηγεσίας ήταν η επανεξέταση των δαπανών για τον έλεγχο των ανορθολογικών κατανομών, ώστε να αντιστραφεί η αυξητική τάση που καταγραφόταν.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, τα 24 εκατ. ευρώ έχουν ήδη αξιοποιηθεί, για την κάλυψη αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά αυτό δεν αναφέρεται, φυσικά, στην απάντηση του κ. Πολάκη.

Που βρισκόμαστε;

Καταρχήν διαπιστώνεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια βασική αντίφαση. Αφού το εν λόγω ποσό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό αλλά δεν αξιοποιήθηκε η δαπάνη καθίσταται πλεονασματική. Αν η δαπάνη είναι πλεονασματική, άρα δεν υπάρχει υπέρβαση πως ζητείται από τους παρόχους claw back;

Αυτό που συνέβη με τα 24 εκατ. ευρώ, όπως εξηγεί στο Virus, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ και νομικός, Ευάγγελος Κατσίκης, είναι πως αν και τα χρήματα υπήρχαν στον ΕΟΠΥΥ, επειδή δεν είχε τροποποιηθεί η Υπουργική απόφαση που όριζε την κατανομή των ποσών του κωδικού του ΕΟΠΥΥ ανά την επικράτεια, οι πάροχοι κλήθηκαν να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, τα 24 εκατ. ευρώ αγνοούνταν.

«Πρόκειται για σκανδαλώδη διαχείριση του κρατικού χρήματος, στην οποία υπάρχουν και ποινικές ευθύνες», αναφέρει ο κ. Κατσίκης και σημειώνει πως η απάντηση του κ. Πολάκη αποτελεί, ουσιαστικά, ομολογία της παράνομης κατάστασης.

«Αφενός, έχουμε να κάνουμε με παράβαση καθήκοντος αφού δεν εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση και αφετέρου, μπορούμε και τυπικά να μιλήσουμε για υπεξαίρεση των 24 εκατ. ευρώ, αφού δεν αποδίδονται τα χρήματα σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης.

Μάλιστα, ο ΠΑΣΙΔΙΚ ετοιμάζεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, καθώς εκτιμάται ότι στοιχειοθετούνται οι παραπάνω κατηγορίες και νομικά.

Επερώτηση Γεωργιάδη για ClawBack

Απάντηση Πολάκη σε Επερώτηση Γεωργιάδη για το ClawBack
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ