2016-01-12 15:06:01
Φωτογραφία για ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Δυσφορία επικρατεί στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση της Εldorado στις Σκουριές της Χαλκιδικής και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών της πλάνων. Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση, πρόσθεσε δε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφισταμένων».

Eldorado Gold: Μένουμε υπό όρους

Είναι θέμα χρόνου να σταματήσει τελείως η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της στη Χαλκιδική.


Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι κινδυνεύουν άμεσα 1.500 θέσεις εργασίας και πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση των ξένων επενδυτών από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κακό παράδειγμα. Όπως διευκρίνισε, το προσωπικό που θα μείνει στις Σκουριές θα περιοριστεί σε 40 άτομα στο τέλος του τριμήνου, από τα 600 άτομα που απασχολούνται πλέον και τα 700 που θα έφταναν εάν προχωρούσε κανονικά το έργο. «Η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής (...) Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και  έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Ράιτ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι όσοι αντιδρούν στο έργο συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας αποτελούν μειοψηφία και βρίσκονται μακριά από το έργο. «Έχουμε σύμβαση δεσμευτική με το ελληνικό κράτος, είμαστε σύννομοι με όλα και φροντίζουμε το έργο να είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», συνέχισε, ενώ γνωστοποίησε ότι θα έχει επικοινωνία με διεθνείς αναλυτές το μεσημέρι, μετά το άνοιγμα της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και συναντήσεις με οικονομικούς φορείς της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση. «Η απόφαση μας για αναστολή επενδύσεων δεν γίνεται για να τσιγκλήσουμε και να προκαλέσουμε την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι - παρά τα προβλήματα - η έκβαση θα είναι θετική. «Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από την Ελλάδα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιλυθεί» το θέμα.

Σημειώνεται ότι για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του CEO της Εldorado Gold και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία 

να εκβιάζει την κυβέρνηση

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον. Η κυβέρνηση κοιτάζει το δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιωτικό. Η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης». Όπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται «με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Σημείωσε ακόμη ότι χθες υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε μάλιστα ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι ίσως να μην συμφέρει σήμερα την εταιρεία να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού. «Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη», είπε.

Σε ό,τι αφορά τέλος στις θέσεις εργασίας σημείωσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ