2016-01-13 19:28:14
Φωτογραφία για «Χωρίς ανάσα» για να καθαρίσει ο τόπος
Τέλος στο πρόβλημα της σώρευσης των απορριμμάτων, φαίνεται να δίδεται με την έναρξη της αποκομιδής των σκουπιδιών από τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία θα στέλνονται αρχικά στους ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας του δήμου Ναυπάκτου και Παλαίρου του δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Στράτου του δήμου Αγρινίου, ωστόσο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, εξέφρασε, χθες σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», την ελπίδα πως κι εκεί, σύντομα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται τα σκουπίδια του Πύργου.

«Αρχίζει η αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Πύργου στους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, της οποίας οι κάτοικοι και οι δήμοι στάθηκαν επανειλημμένα αλληλέγγυοι στους κατοίκους του δήμου Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας
. Αυτή η φορά θα είναι και η τελευταία φορά διότι κατατέθηκαν οι προσφορές για τον διαγωνισμό της ενδιάμεσης λύσης για την Ηλεία που αφορά στη Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης με την λειτουργία της οποίας θα παύσει και το πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει κατανόηση και οφείλουμε οπωσδήποτε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας που για μια ακόμα φορά, τελευταία φορά στέκονται αλληλέγγυοι στους κατοίκους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, δεχόμενοι τα απορρίμματά τους στους δικούς τους ΧΥΤΑ τους οποίους προνοώντας κατασκεύασαν και λειτουργούν για τις δικές τους ανάγκες. Τα απορρίμματα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και Παλαίρου και ελπίζουμε πολύ σύντομα και στον ΧΥΤΑ Στράτου Αγρινίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καπετάνιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποκομιδή, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από βασικά σημεία της πόλης του Πύργου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Σεϊντής ενώ ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, τόνισε ότι: «Ο Δήμος μας αυτές τις μέρες είναι γνωστό ότι δοκιμάζεται μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα είναι πολύ γρήγορες τις τελευταίες ημέρες. Με την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαγωνισμού, ελπίζω κι εύχομαι να γραφτεί ο επίλογος του πραγματικού δράματος, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ταλαιπωρεί το Δήμο μας. Η προσπάθειά μας, για να απομακρυνθούν οι όγκοι των σκουπιδιών, έχει αρωγούς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Αιτωλοακαρνάνες, μηδενός εξαιρουμένου, που σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι αλληλέγγυοι και με εξαιρετική ευαισθησία βοηθάνε το Δήμο μας. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμπαράστασή τους.

Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχουν για να μας βοηθήσουν. Εκ μέρους των συμπολιτών μου, για μια ακόμα φορά τους ευχαριστούμε όλους».

Προχωρά η διαδικασία

Ομαλά και χωρίς προβλήματα έληξε χθες το απόγευμα η προθεσμία υποβολής προσφορών στο δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ένσταση πολύ σύντομα αναμένεται να αναδειχθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που θα αποτελέσει την ενδιάμεση λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας.

Χθες δεν υπήρξε επίσημη πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των εταιρειών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, καθώς πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν ήταν εφικτό να αλιευθούν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νομού Ηλείας και Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επιβεβαίωσε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν και κατέθεσαν κανονικά τις προσφορές τους οι τρεις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει εξαρχής ενδιαφέρον και αυτό το χαρακτήρισε θετικό.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό έλαβε μέρος και τέταρτη εταιρεία και αυτό αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα, καθώς αναμένεται να υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα, οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών.

Χωρίς προβλήματα

Στα συν ως προς την εξέλιξη του διαγωνισμού, σύμφωνα και με τον κ. Χριστοδουλόπουλο, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η εταιρεία η οποία αρχικά είχε προχωρήσει σε προδικαστική προσφυγή δεν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για το διαγωνισμό, κατά συνέπεια εξελίσσεται ομαλά και πλέον οι όποιες ενστάσεις μπορεί να υποβληθούν θα είναι μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό, θα πρέπει να περάσουν τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Ήδη έχει γίνει πρόσκληση στα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού προκειμένου να συνεδριάσουν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί για να ανοίξουν τις οικονομικές προσφορές.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.809.792,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των 4.809.792,00 €, για τα 873.792 ευρώ με ΦΠΑ που απαιτούνται για την προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάστασης της κινητής μονάδας Κομποστοποίησης Ανακύκλωσης, οι 500.000 ευρώ είναι από τα χρήματα που είχαν δοθεί στο Δήμο Πύργου με βάση την σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, τα οποία παραχωρήθηκαν στη συνέχεια στον ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας, ο οποίος με τη σειρά του παραχώρησε το ποσό στον Φορέα Υλοποίησης του έργου, το δήμο Ήλιδας. Tο υπόλοιπο ποσό των 373.792 ευρώ, θα εξασφαλιστεί με σύμβαση παραχώρησης υπηρεσίας μεταξύ δήμου Ήλιδας και προσωρινού αναδόχου ύστερα από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Μαυροπόταμος» ο Πηνειός

Η εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα ο ποταμός Πηνειός είναι θλιβερή. Τα νερά του είναι κατάμαυρα, και κάποιοι τον αποκαλούν «μαυροπόταμο». Φυσικά η αλλαγή του δεν οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο, αλλά σε ελαιοτριβεία που ρίχνουν τα λιοζούμια, τον γνωστό κατσίγαρο χωρίς καμία επεξεργασία στον ποταμό.

Οι εκβολές του είναι στον Χελωνίτη κόλπο βορειοδυτικά της Γαστούνης. Τα τελευταία χιλιόμετρα πριν εκβάλλει στο Ιόνιο τα νερά του είναι κατάμαυρα. «Δεν είναι μόνο ο κατσίγαρος» λένε αγρότες της περιοχής, «αλλά και κάποιοι ασυνείδητοι με βυτιοφόρα που τα βράδια από συγκεκριμένο σημείο ρίχνουν το φορτίο στον ποταμό». Η καταγγελία βεβαίως ελέγχεται. Ο Πηνειός ακόμη έρχεται αντιμέτωπος με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.

Από τον Πηνειό έχουν ληφθεί δείγματα για να υπάρχει καλύτερη εικόνα της αιτίας μόλυνσής του και τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

«Αξίζουμε μια πόλη καθαρή...!»

Πραγματοποιώντας μεγάλη πορεία, στην κεντρική οδό Πατρών της πόλης του Πύργου και καταλήγοντας στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στην κεντρική πλατεία, χθες το πρωί, μαθητές από τα γυμνάσια της περιοχής του Πύργου, διαδήλωσαν για την κατάσταση που βιώνουν με τα σκουπίδια. Οι μαθητές, στο Λάτσειο, πέταξαν κάδους ανακύκλωσης και σκουπίδια στην κεντρική είσοδο προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές ενώ προς το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου, εκτοξεύθηκαν καπνογόνα και τομάτες.

Από την περασμένη Δευτέρα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Πύργου, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται με καταλήψεις και παραστάσεις στο Λάτσειο, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά από την παρουσία των σκουπιδιών.

Χθες το πρωί, το ποτήρι ξεχείλισε, με τους μαθητές από τα γυμνάσια της περιοχής, να συγκεντρώνονται κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, ενώ πέταξαν κάδους ανακύκλωσης και σκουπίδια στην κεντρική είσοδο.

Για περίπου δύο ώρες οι μαθητές από τα Γυμνάσια της πόλης του Πύργου, βρίσκονταν στο χώρο της κεντρικής πλατείας, έξω από το Λάτσειο, όπου η μεγάλη συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη και ζητούσαν από την δημοτική αρχή να μαζέψει σύντομα τα σκουπίδια που, όπως ανέφεραν, «πνίγουν τα σχολεία και τις γειτονιές».

Η συγκέντρωση των μαθητών διαλύθηκε λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, ωστόσο τα σχολεία παρέμειναν σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς οι μαθητές, είναι αναγκασμένοι να κάνουν τα μαθήματά τους, κάτω από συνθήκες αφόρητης δυσωδίας και με τα τρωκτικά στο προαύλιο των σχολικών μονάδων.

Συνάντηση με δήμαρχο

Και χθες το πρωί, αντιπροσωπεία των μαθητών, επισκέφθηκε τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, στο γραφείο του στο Λάτσειο, όπου ζήτησαν απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ο κ. Λιατσής, συμπαρατάχθηκε μαζί με τους μαθητές που πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία και ανέφερε πως η συγκέντρωση αυτή είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης των μαθητών η οποία πηγάζει από το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων.

Οι εξελίξεις και το «όχι» του Αγρινίου

Ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, χθες το πρωί σε δηλώσεις του, παρουσία και των εκπροσώπων των μαθητών, αναφέρθηκε στο «όχι» που είπε για ακόμα μια φορά ο δήμος Αγρινίου για την μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Στράτου.

«Φαίνεται ότι το τέλος της ιστορίας του δρόμου που ακολουθήσαμε είναι οδυνηρό όπως ήταν και η αρχή. Δηλαδή, οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης στη λογική και στην λύση που περιμένει όλος ο κόσμος τα τελευταία χρόνια, βρίσκουν ακόμα αντιδράσεις. Χθες κουβαλώντας την αγανάκτηση των μαθητών, πήγα στην ΠΕΔ όπου εκεί είχαμε μια σφοδρότατη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου ο οποίος αισθάνεται, αρκετά δυνατός ώστε να αγνοεί την απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης, που του δίνει τη δυνατότητα νόμιμα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος μαζί με τους δήμους Ναυπάκτου και Ακτίου Βόνιτσας. Πιστεύω ότι δε μπόρεσε να πείσει κανέναν για την ορθότητα των επιχειρημάτων του και την αντίθεση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Βλέποντας λοιπόν ότι έχουμε την άρνηση αυτού του ανθρώπου και αφήνοντας τον στα χέρια της πολιτείας που είναι τόσο ισχυρή, που μέσα από τους νόμους της μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο διαχειριστή εξουσίας ότι είναι συντεταγμένη, περιμένουμε αυτές τις αποφάσεις. Σκέφτομαι να ασκήσω και εγώ με βάση την παράγραφο 9 της αποφάσεως που έχει βγει και μιλά για ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση της μη εφαρμογής της απόφασης. Εγώ πιστεύω ότι μεταξύ συναδέλφων και μεταξύ πόλεων όπως είναι του Αγρινίου και του Πύργου που είναι ιστορικές πόλεις και με παράδοση μεγάλης φιλίας μεταξύ τους δε χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο δήμαρχος του Πύργου, τις επόμενες ημέρες – ίσως και αύριο – να ξεκινήσει επιτέλους η αποκομιδή των απορριμμάτων για την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου, καθώς προχθές το δημοτικό συμβούλιο του συγκεκριμένου δήμου είπε το «ναι» για την αποδοχή 1.500 τόνων απορριμμάτων. Εκείνο που μένει για να ξεκινήσει η μεταφορά είναι η ανάδειξη αναδόχου του έργου ενώ ο κ. Λιατσής, επεσήμανε πως προσπάθειες γίνονται και για την Πάλαιρο όπου χθες με παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης, Δ. Παναγιωτόπουλος, ζήτησε από τον δήμο Ακτίου Βόνιτσας να συμμορφωθεί ως προς την απόφαση του υπουργείου. Στο ΧΥΤΑ Παλαίρου αναμένεται να αποσταλούν 3 χιλ. τόνοι απορριμμάτων και ακόμα 3 χιλ. τόνους θα πρέπει να δεχθεί ο ΧΥΤΑ Στράτου Αγρινίου κάτι που παραμένει στο κενό. Πάντως άμεσα σκουπίδια (1.500 τόνους) μπορεί ο δήμος του Πύργου να στείλει και στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας του Νομού Ευβοίας, την προγραμματική σύμβαση για τα οποία ενέκρινε προχθές σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Ξεκίνησαν με καταλήψεις

Για δεύτερη ημέρα χθες, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης του Πύργου, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας καταλήψεις στα σχολεία τους. Κατάληψη αποφάσισαν και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα σκουπίδια που είναι σωρρευμένα δίπλα από την σχολική μονάδα και τόνισαν πως απαίτησή τους, είναι να μαζευτούν όλα τα σκουπίδια από τους χώρους των σχολείων.

Στη συνέχεια οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το 2ο Γυμνάσιο Πύργου όπου εκεί είχαν συγκεντρωθεί και άλλα γυμνάσια ξεκινώντας πορεία προς το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ