2016-01-14 10:03:19
Φωτογραφία για Κύπρος: Στις 7 Μαρτίου η μεγάλη έξοδος από το Μνημόνιο
Προσδοκά σε θετικά σχόλια η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για το... πρόγραμμα προσαρμογής πλην όμως δεν έχει εκπληρώσει ένα από τα τρία προαπαιτούμενα που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της ένατης δόσης ύψους €350 εκατ. Η καταβολή της δόσης που θα σημάνει και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο με ομαλότητα, αποκλείεται να εκπληρωθεί πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 14 Ιανουαρίου. Οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες που είναι ευκαιρία για την Κύπρο να κλείσει ομαλά το πρόγραμμα, είναι οι συνεδριάσεις του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Στο μνημόνιο αφαιρέθηκε η πρόνοια για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού και αντικαταστάθηκε με τη λέξη διαχωρισμός ενώ το όλο θέμα συμπεριλήφθηκε στο κεφάλαιο της ενέργειας. Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι ο διαχωρισμός της ΑΗΚ, με το οποίο η Κύπρος έχει συμμορφωθεί.


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης συμμορφωθεί με το εποπτικό πλαίσιο για την πώληση δανείων και η εκκρεμότητα που μπλοκάρει την αξιολόγηση είναι η Cyta. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ότι, πριν από τη χορήγηση της ένατης δόσης, η Cyta πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και πρακτικές ρυθμίσεις για τον ημικρατικό οργανισμό, με στόχο την προκήρυξη της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τον Ιανουάριο το 2016. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν την ίδρυση της Cyta Ltd και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον οργανισμό. Οι νομοθεσίες θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016 ενώ στο προηγούμενο μνημόνιο ο στόχος ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Η κυβέρνηση πάντως κινείται με σχετική άνεση για το 2016 σε σχέση με τη ρευστότητα. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε €1,2 δισ. και δεν θεωρούνται μεγάλες. Έτσι η Κυβέρνηση προχωρά και αναχρηματοδοτεί μέρος του χρέους με έκδοση γραμματίων Συγκεκριμένα, €400 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμο χρέος γραμματίων του Δημοσίου, €700 εκατ. μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο χρέος και €100 εκατ. το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο δανεισμός από την εσωτερική αγορά είναι μια από τις επιλογές που εφαρμόζει το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους πετυχαίνοντας και ευνοϊκό επιτόκιο για τον δανεισμό. Χθες το Γραφείο προχώρησε στη δημοπρασία κυβερνητικών ομολόγων επταετούς διάρκειας. Λήφθηκαν προσφορές ύψους €226,7 εκατ. περίπου και έγιναν αποδεκτές προσφορές συνολικής ονομαστικής αξίας €221,9 εκατ. Οι αποδεκτές αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3,04%-3,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μέρος της έκδοσης πήραν η Ελληνική Τράπεζα και άλλα ταμεία. Προχθές το Γραφείο προχώρησε σε δημοπρασία διετών ομολόγων €75 εκατ. με επιτόκιο 1,83%. Την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε δημοπρασία γραμματίων δημοσίου 30 ημερών και η μέση σταθμική απόδοση ήταν 0,31%.

Αισιοδοξία τρόικας

Ελαφρώς πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την περίοδο 2015 - 2016. Ο στόχος για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2015 αυξήθηκε σε €409 εκατ. ή 2,4% του ΑΕΠ. Ο στόχος για πέρυσι βάσει του προηγούμενου μνημονίου ήταν πλεόνασμα €334 εκατ. ή 1,9% του ΑΕΠ. Για το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα €473 εκατ. ή 2,7% του ΑΕΠ σε σχέση με €433 εκατ. ή 2,4% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο προηγούμενο μνημόνιο. Οποιαδήποτε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο 2016-2018 θα πρέπει να τεκμηριώνονται δεόντως και να παρέχεται ενημέρωση στους εταίρους του προγράμματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ