2016-01-15 08:39:15
Φωτογραφία για «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα»
Μεγαλειώδες «άδειασμα» στην ελληνική κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος... ορθά κοφτά ξεκαθάρισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Μία δήλωση που γίνεται την ώρα που τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διακηρύττουν σε κάθε τόνο και από κάθε γωνιά της Ευρώπης την επιδίωξη τους για απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα στήριξης. Πρέπει, εδώ, να σημειώσουμε πως μέχρι πρότινος ο κ. Ράις κρατούσε διακριτές αποστάσεις από την πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, την Πέμπτη ωστόσο ουσιαστικά επιβεβαίωσε την παραμονή του Ταμείου στην χώρα μας για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, εφόσον εκπληρωθούν οι δυο προϋποθέσεις βιωσιμότητας χρέους και μεταρρυθμίσεων.

«Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο αξιωματούχος και διέψευσε κατηγορηματικά πρόσφατο δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που εμφάνιζε τον Πολ Τόμσεν να εισηγείται την αποχώρηση του Ταμείου από την χώρα μας
. «Έχει λεχθεί ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι αληθινό!» τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και με χρηματοδότηση αν καλυφθούν οι δυο όροι (ισχυρό πρόγραμμα – ρύθμιση χρέους). Στόχος μας είναι η χώρα να γυρίσει πίσω σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου επιβεβαίωσε -εμμέσως πλην σαφώς- την συνάντηση του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο Τζέρι Ράις επανάλαβε ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από κοινού με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό για το οποίο αρνήθηκε να εκφράσει άποψη αν το ΔΝΤ εγκρίνει ή όχι τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη βαθιών παρεμβάσεων που θα καταστήσουν το συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό βιώσιμο.

Ερωτηθείς, τέλος, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απάντησε ότι δεν έχει μία ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε αυτή να ολοκληρωθεί.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ