2016-01-16 01:26:52
Φωτογραφία για Κατρούγκαλος μόνος... ψάχνει διέξοδο για το νέο Ασφαλιστικό
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Capital.gr

Σε διπλή πολιτική απομόνωση βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που παρουσίασε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, μετά από πέντε ολόκληρους μήνες επεξεργασίας έχει απορριφθεί ως έχει τόσο στο εξωτερικό, δηλαδή τους δανειστές, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους.

Γι' αυτό μάλλον, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας, το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 και όχι στα τέλη του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με το μέχρι πρότινος σχεδιασμό. Το τελικό σχέδιο θα προβλέπει αλλαγές στις εισφορές αλλά και στους κοινωνικούς πόρους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος "χάνει" έως τώρα τη μάχη του Ασφαλιστικού σε εννέα σημεία:


-Δεν δέχονται το σχέδιο του οι κοινωνικοί εταίροι

-Μερίδα των τεχνοκρατών του Υπ. Εργασίας κρατά σαφείς αποστάσεις

-Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ταμεία αλλά και στο χώρο των επαγγελματιών και επιστημόνων απορρίπτουν τα νέα μέτρα

-Το Υπ. Εργασίας κάθε άλλο παρά επαρκείς εξηγήσεις δίνει με τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου του

-Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του μελέτη που "αδειάζει" πλευρές του σχεδίου Κατρούγκαλου

-Γίνονται διεθνείς συναντήσεις του Υπ. Εργασίας με αμφίβολο νόημα

-Οι δανειστές ζητούν νέες εξηγήσεις για το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικό, αν και αυτό συζητείται πέντε μήνες μαζί τους

-Γίνονται από πλευράς Υπ. Εργασίας επιθέσεις στο ΔΝΤ που "αδειάζονται" έπειτα από το ΥΠΟΙΚ

-Από τον ESM προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα από Φλεβάρη που -σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr – αφορά και τα Ταμεία.

Πιο αναλυτικά:

1. Μαζικό "όχι" από όλες τις πλευρές των κοινωνικών εταίρων

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ να αποφασίσει 24ωρη γενική απεργία ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό (4 Φεβρουαρίου).

Οι οργανώσεις των επαγγελματιών και των επιστημόνων βρίσκονται στα... κάγκελα ειδικά με το "χαράτσι " 20% στον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,5% στον κλάδο υγείας. Χθες είχαν συγκέντρωση και πορεία οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι γιατροί. Ο κλάδος αυτός θα απέχει από τις δραστηριότητές του μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Γενικότερα, οι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν φαίνονται να πείθονται με τις προτάσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Κατρούγκαλος για "πλαφόν" 50-60% ανάλογα με το εισόδημα στη συνολική επιβάρυνση τους από φόρους και εισφορές, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.

Έτσι τείνει να χαθεί το "πλεονέκτημα" που κέρδισε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) σε μία προσωρινή αύξηση των εισφορών τους κατά 0,5%-1%. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό είχε καταγγελθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αλλά και από τοπικούς βιομηχανικούς συνδέσμους.

Κρίσιμες αναμένονται μέχρι την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, να είναι οι συναντήσεις των εκπροσώπων των εργοδοτών με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στα πλαίσια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που σύστησε το Υπ. Εργασίας με τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες ειδικά για τον τρόπο επιβολής των νέων ασφαλιστικών εισφορών στο "πραγματικό εισόδημα" τους.

2. Τεχνοκράτες εναντίον πολιτικών στο Υπ. Εργασίας

Ακόμα και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εργασίας με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr αντιδρούν με το μέτρο αυτό, τονίζοντας πως "το πρόβλημα με τις εισφορές είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα τους και όχι το ύψος τους". Και αυτό γιατί μεταξύ των 1,7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, τον ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, "μόλις οι μισοί καταβάλλουν τις εισφορές τους".

Οι ίδιες πηγές από το δυναμικό των τεχνοκρατών του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν, επίσης, πως είναι "πρόωρη η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα ασφάλισης", δηλαδή από 1.1.2016 και ότι έπρεπε "μεταβατικά" να υπάρξουν τρία ταμεία (μισθωτών, επαγγελματιών -επιστημόνων, αγροτο-κτηνοτρόφων).

3. "Αδειάζουν" τον Κατρούγκαλο και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφείς αποστάσεις από το νέο Ασφαλιστικό, αν και εις μάτην, έχουν εκφράσει και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και από τους κοινωνικούς χώρους των επαγγελματιών και των επιστημόνων σε συναντήσεις που έχουν κάνει κορυφαία στελέχη του Υπ. Εργασίας, αλλά ακόμα και με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέκο Φλαμπουράρη.

4. Ακόμα και το Μαξίμου διατηρεί επιφυλάξεις

Όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στο Μαξίμου διατηρούνται μεγάλες επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του προσχεδίου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του μελέτη για το ασφαλιστικό που καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα από εκείνα του σχεδίου Κατρούγκαλου. Πχ στην εν λόγω μελέτη καταδεικνύεται το γεγονός πως το μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προσχέδιο για κάποιον ασφαλισμένο με 40 χρόνια ασφάλισης φτάνει μόλις το 1,15% έναντι 1,5% που είναι σήμερα, ενώ το σωστό θα ήταν να φτάνει το 1,3%. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτελούσε αντικίνητρο η ασφάλιση. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αναμένεται αύξηση της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μετά το 2031 κοντά στο 16,5% του ΑΕΠ και όχι σταθερότητα στο 15,5%.

5 . Δεν πείθεται... κανείς με τις "εξηγήσεις" του υπουργείου Εργασίας

Από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, το Υπουργείο Εργασίας έχει δημοσιοποιήσει αλλεπάλληλα κείμενα με τα οποία επεξηγεί τις διατάξεις ή "διαψεύδει" δημοσιεύματα που μιλούν για επικείμενες μειώσεις όχι μόνο σε όσες συντάξεις εκδοθούν μετά την 1.1.2016, αλλά και σε εκείνες που ήδη καταβάλλονται. Ωστόσο σε κανένα από αυτά τα σημειώματα δεν δίδονται συγκεκριμένες εξηγήσεις γιατί το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει "απομείωση" της προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και μάλιστα "μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής", γιατί όταν η προσωπική διαφορά στις συντάξεις που θα υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι κάτω από το 20% δεν θα καλυφθεί ή γιατί θα υπάρξει μείωση έως 60% στην προσαύξηση της σύνταξης για όσους έχουν έως 2 τέκνα.

6 . Συναντήσεις με... αναρμόδιους διεθνείς πολιτικούς

Την ίδια στιγμή, που δεν "περνά" το Ασφαλιστικό από την ελληνική κοινωνία, ο υπουργός Εργασίας, μεταξύ 15-16 Ιανουαρίου, έχει προγραμματίσει ουσιαστικά επικοινωνιακού χαρακτήρα συναντήσεις –μιας και οι πολιτικοί αυτοί δεν παίζουν κανένα ρόλο στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών- με τους ομολόγους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ με θέμα το "μέλλον της Εργασίας".

7. Άσφαιρα πυρά κατά του ΔΝΤ

Εξάλλου οι αιχμές κατά του ΔΝΤ, όπως εκείνη που εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, όπου δήλωσε "η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν μπορούσαμε να μιλάμε μόνο με τους Ευρωπαίους", πήγαν... περίπατο από τους ίδιους τους... Ευρωπαίους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ίδιου του Κοινοτικού Επιτρόπου των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici, ο οποίος δήλωσε πως "δεν μπορούμε να παίζουμε με το ΔΝΤ".

Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jeroen Dissjelbloem τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναδιατύπωσε ότι η Ελλάδα θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

8. Οι θεσμοί ζητούν… λεπτομέρειες

Επίσης, ο κ. Dissjelbloem δηλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ο ίδιος, αν και κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν εκφραστεί προηγούμενα θετικ;a για τη γενική μορφή του κυβερνητικού προσχεδίου.

Εξάλλου, ο Moscovici, μιλώντας για το Ασφαλιστικό, δήλωσε πως πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. "Έίμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος" είπε.

9. Θέμα ρευστότητας από Φεβρουαρίου

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM), κ. Klaus Regling δήλωσε χθες πως η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά "σφιχτή” στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας παραδέχονται πως ο πρώτος τομέας που θα "χτυπήσει" η κρίση ρευστότητας είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, πολιτικά στελέχη του ίδιου Υπουργείου έχουν δημοσίως αναφέρει πως θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις σε ένα χρόνο, να δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη:

- Για τα μέσα Φεβρουαρίου μετατίθεται η κατάθεση του ασφαλιστικού
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ