2016-01-17 11:54:21
Φωτογραφία για Με 1,6 δις δολάρια θα χρηματοδοτήσει η Panasonic το νέο εργοστάσιο της Tesla
H γιαπωνέζικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών, η οποία είναι ο προμηθευτής μπαταριών της Tesla, συμφώνησε να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του έργου αλλά και να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της το στήσιμο και την παραγωγή του νέου εργοστασίου.

Μέχρι πρόσφατα η Panasonic δεν είχε αποκαλύψει το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή τουνέου εργοστασίου, το οποίο θα στοιχίσει συνολικά 5 δις δολάρια και θα προσφέρει στην Tesla την απαραίτητηοικονομία κλίμακας ώστε να μειωθούν οι τιμές των αυτοκινήτων της. Πρόσαφατα ωστόσο η γιαπωνέζικη εταιρεία, στην οποία να σημειώσουμε ανήκει και ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στο νέο «Μέγα-εργοστάσιο» το ποσό των 1,6 δις δολαρίων.

Το ποσό χρηματοδότησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Panasonic, Kazuhiro Tsuga, σε συνέντευξή του στο MarketWatch κατά τη διάρκεια της CES (Consumer Electronics Show), στο Λας Βέγκας.


Η εμπλοκή της Panasonic στην κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου της Tesla είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου του ιαπωνικού κολοσού να εμπλακεί περαιτέρω στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Άλλωστε ήδη η προμήθεια υλικών σε διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες αποτέλεσε το 2015 περίπου το 15% του συνολικού τζίρου της Panasonic. Οι Ιάπωνες θέλουν να διπλασιάσουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια τον τζίρο από τον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να ανέλθει συνολικά στο 25% του συνολικού.

Η Panasonic αντιμετωπίζει ήδη σκληρό ανταγωνισμό στην προμήθεια μπαταριών από τις κορεάτικες Samsung SDI και LG Chem. Η τελευταία μάλιστα θα προμηθεύσει με μπαταρίες και άλλα εξαρτήματα το Chevrolet Bolt EV που θα αρχίσει να πωλείται το 2017. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικότερηςστρατηγικής συμμαχίας της κορεάτικης LG με την General Motors.

Τα 1,6 δις δολάρια που θα επενδύσει η Panasonic αποτελούν μια τεράστια αύξηση από το αρχικό ποσό των92 εκατομμυρίων δολαρίων που συζητούσε αρχικά η εταιρεία. Τεχνικοί της Panasonic βρίσκονται ήδη στη Νεβάδα προκειμένου να προετοιμάσουν την έναρξη της παραγωγής των μπαταριών. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, το μισό εργοστάσιο θα το επιβλέπει η Panasonic για την παραγωγή των μπαταριών και στο άλλο μισό θα εγκατασταθούν προμηθευτές και μονάδες παραγωγής για επιμέρους εξαρτήματα.

Οι περισσότερες συστοιχίες μπαταριών θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για τα υπάρχοντα Model S και Model X της Tesla, για τους σταθμούς γρήγορης φόρτισης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Προφανώς η νέα μονάδα θα προμηθεύει με μπαταρίες και το νέο μοντέλο της Tesla Model 3, το οποίο θα έχει αυτονομία 320 km και θα παρουσιαστεί επισήμως τον Μάρτιο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ