2016-01-17 21:16:28
Φωτογραφία για ''Στρατιωτική βάση στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, ιδρύουν οι ΗΠΑ'': Κίνηση της Ουάσιγκτον υπέρ Κουρδων, αντίβαρο στην Ρωσική παρουσία ή διαρροή-κόλπο της Αγκυρας;
Οι ΗΠΑ ιδρύουν στρατιωτική βάση στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία  προκειμένου να θα ενισχυθούν οι ένοπλες δυναμεις των Κούρδων στην Συρία ΡΥD, γράφει -σε ένα περίεργο δημοσίευμα - στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ελληνικό σάιτ PRONEWS που αναδεικνύει το θέμα και με δικά του στοιχεία- ουδείς ακόμα ξέρει αν αυτό είναι πράγματι στις προθέσεις της Ουάσιγκτον ή πρόκειται για μια προβοκατόρικη κατασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το δημοσίευμα της Sozcu, η νέα αμερικανική βάση θα ιδρυθεί στο Καμισλί (Κamışlı), περιοχή που βρίσκεται σε συριακό έδαφος πάνω στην συρο-τουρκική συνοριακή γραμμή και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ιράκ. Με τη βάση αυτή, γράφει η Sozcu, θα ενισχυθεί το ΡΥD και η ισχύς του αρχηγού του, Salih Müslim.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και τον οποίο  επικαλείται το δημοσίευμα, η επιλογή του Καμισλί δικαιολογείται από το γεγονός ότι μπορούν να μεταφερθούν όπλα και πυρομαχικά από την αεροπορική βαση Ιντζιρλίκ - που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ - μέσω χερσαίας οδού, σε σύντομο χρόνο
. Επίσης, στην περιοχή ζουν σε μεγάλο ποσοστό Κούρδοι και Αρμένιοι, τους οποίους θέλουν, κατα το δημοσίευμα, να στηρίξουν οι ΗΠΑ με την πολιτική τους.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας των Τουρκομάνων, Samir Hafez, είπε στη Sözcü, ότι «Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το YPG είναι το μόνο που πολεμάει κατά της ISIS. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θέλουν να του προσφέρουν τη στήριξή τους».

Πολλά τα ενδεχόμενα

Μέχρι αυτή την ώρα επισήμως- συνεχίζει το pronews από την πλευρά του και μεταξύ άλλων στοιχείων για τις εξελίξεις στην περιοχή - δεν είχε αναφερθεί κάτι από τις εμπλεκόμενες πλευρές- και αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η αφετηρία του δημοσιευματος να είναι η τουρκική πλευρά με στόχο την πρόκληση αντίδρασης και ακύρωση ακόμα και σκέψεως της Ουάσιγκτον για δημιουργία μιας ''σταθερής δομής'' για την ροή βοήθειας προς τους Κουρδους της Συρίας. Πολύ περισσότερο αν υπάρχει στην Αγκυρα κάποια πληροφορία σχετικά με αμερικανικό σχεδιασμό σε αυτή την κατεύθυνση και σπεύδουν οι Τούρκοι για να το τορπιλίσουν. 

Άλλωστε, όπως έχει αναδείξει το PRONEWS, οι επιχειρήσεις των στρατιωτικών  δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας  (YPG/YPJ), οι οποίες ήδη, με υποστήριξη των ΗΠΑ,  περάσαν δυτικά του Ευφράτη, παρά τις ''κόκκινες γραμμές'' των Τούρκων, ήταν στον επίκεντρο των πρόσφατων συζητήσεων  του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Α. Νταβούτογλου με τον Αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων  στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος επισκέφθηκε τις προάλλες  στην Τουρκία. 

Η 'Αγκυρα έχει τεράστια ευαισθησία στο θέμα της επέκτασης της δράσης των Κούρδων της Συρίας   καθώς διατηρεί τις μεγαλομανείς αξιώσεις της και δεν θέλει με κανένα τρόπο επέκταση του ελέγχου των εδαφών αυτών -που τώρα τα κατέχουν οι τζιχαντιστές του  ''Ισλαμικού Κράτους'' (ISIS)-από τους Κουρδους της Συρίας. Έτσι στη συνάντηση διατυπώθηκαν από τον κ. Νταβούτογλου οι ευαισθησίες αυτές  της Τουρκίας ιδίως αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κουρδικής οργάνωσης YPG να περάσει δυτικά του Ευφράτη, υποστηρίζοντας τα γνωστά ότι δηλαδή πρόκειται για ...τρομοκράτες!Πολύ περισσότερο δε που το YPG προωθείται δυναμικά με την βοήθεια και των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα  απέκρουσαν μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι τζιχαντιστές.

Στον ''αντίποδα'' της Ρωσικής παρουσίας;

Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο ''πίσω'' από την είδηση αυτή: Να πρόκειται δηλαδή για ''κάλυμμα'' των ΗΠΑ η παροχή βοήθειας στους Κουρδους μέσω βάσης της Ουάσιγκτον και ο πραγματικός στόχος να είναι η δημιουργία αμερικανικής βάσης στην περιοχή που θα αποτελεί τον ''αντίποδα'' στην ρωσική παρουσία στην Συρία. Παρουσία όμως που έχει συντελεστεί βάση συμφωνίας μεταξύ κυριάρχων κρατών αλλά και την τελευταία πρόσκληση στην Μόσχα από την Δαμασκό.

ΠΗΓΗ : PRONEWS.GR (http://www.pronews.gr/portal/20160116/defencenet/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/t%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1)
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ