2016-01-18 11:17:37
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: Στην τρίτη θέση Ελλάδα στις κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα
HEALTH VIEW.GR

Περίπου 720 δολάρια το χρόνο δαπανά για φάρμακα κάθε Έλληνας, το χρόνο. Το ποσό αυτό μάλιστα κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις στη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ). 

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 -δόθηκε στην δημοσιότητα το Νοέμβριο – η χώρα μας ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνες εμφανίζεται να δαπανά 721 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για φάρμακα (σε όρους αγοραστικής δύναμης - PPP) έναντι 1.026 δολαρίων που ξοδεύει ένας Αμερικάνος και 752 δολαρίων ένας Ιάπωνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία και η Δανία που καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις με 272 και 240 δολάρια αντίστοιχα. 

Η φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι στα 500 δολάρια (δεν αφορά κατανάλωση σε νοσοκομεία), με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και περισσότερο από 35% υψηλότερο σε σχέση με την Ιαπωνία. 


Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν δαπάνες για φάρμακα που καταναλώνονται σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή και αφορά κατά μέσο όρο το 43% της συνολικής δαπάνης. Οι περισσότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (37%) προέρχεται απευθείας από τις τσέπες των νοικοκυριών. Χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και την Ιαπωνία αναφέρουν σχετικά χαμηλό μερίδιο της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 25-30%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (δύο χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης), καθώς και Πολωνία αναφέρουν περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ