2016-01-19 14:24:08
Φωτογραφία για Το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του ΟΛΗ διεκδικεί φιλέτο!
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως είναι μια... από τις εκτάσεις- φιλέτα του δυτικού Ηρακλείου, αλλά μια…αναπάντεχη παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου έχει προκαλέσει εμπόδια και καθυστερήσεις! Πρόκειται για την λεγόμενη «Χαλέπα Κεφαλογιάννη, μια έκταση που ξεπερνά τα 700 στρέμματα , έχει πολλούς ιδιοκτήτες για την οποία ο δήμος Μαλεβιζίου έχει εκκινήσει τις διαδικασίες πολεοδόμησης ώστε να την εντάξει στο Σχέδιο Πόλης. Κι ενώ περισσότεροι από 160 ιδιοκτησίες έχουν καταγραφεί, μεταξύ αυτών και ο δήμος Ηρακλείου, προέκυψε παρέμβαση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ο οποίος φέρεται να διεκδικεί πάνω από 70 στρέμματα τα οποία, σύμφωνα με τα έγγραφα που έστειλε, προέκυψαν μετά από απαλλοτριώσεις του 1922 και του 1929 καθώς χρειάστηκε να γίνει λατομείο για αδρανή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή για την επέκταση του λιμένα!

Η «χαλέπα Κεφαλογιάννη» είναι , από όποια πλευρά και να τη δει κανένας το μοναδικό αδόμητο φιλέτο του δυτικού Ηρακλείου που εκτείνεται από την Αμμουδάρα- στο Λιντλ- ως τα νότια και την εθνική οδό! Πολλές φορές έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από ελληνικές και ξένες εταιρείες που θέλησαν να την αγοράσουν ή να τι μισθώσουν για να επενδύσουν, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε
. Προφανώς ένας από τους λόγους ήταν και το ότι δεν υπήρχε πολεδομική ρύθμιση στην περιοχή, οι πολλοί ιδιοκτήτες κλπ.

Γι αυτό αρχικά ο δήμος Γαζίου και στη συνέχεια ο δήμος Μαλεβιζίου προχώρησαν και ανέθεσαν την μελέτη για την πολεοδόμηση ώστε να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης η περιοχή, η οποία βεβαίως , όπως όλοι καταλαβαίνουν, αποκτά αστρονομική αξία! Κι εκεί που φαινόταν ότι όλα είχαν πάρει το δρόμο τους ο δήμος Μαλεβιζίου πήρε ένα έγγραφο από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που ανέφερε ότι έκανε έρευνα και βρήκε ότι έχει εκεί ιδιοκτησία! Και πως ήταν κάτι…που δεν το γνώριζε , αλλά τώρα έχει όλα τα έγγραφα για να τα καταθέσει σχετικά!

«Εμείς πήραμε αυτό το έγγραφο όντως από τον Οργανισμό Λιμένος. Δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση! Αυτό που είχαμε ως υποχρέωση το κάναμε, στείλαμε το έγγραφο στους μελετητές για τα περαιτέρω»λέει ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ.Κώστας Μαμουλάκης ο οποίος επισημαίνει ότι ο δήμος έχει προχωρήσει τις διαδικασίες πολεοδόμησης, δεν έχει επίπτωση προς το παρόν τη διαδικασία, αλλά περιμένει τα στοιχεία και τους τίτλους από τον ΟΛΗ!

Τα στοιχεία αυτά περιμένει και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμουΜανόλης Αντωνογιαννάκης που εξηγεί ότι η παρέμβαση του Οργανισμού Λιμένος ήταν εκπρόθεσμη σε αυτή τη φάση και εάν στείλουν τα στοιχεία και τα έγγραφα «θα εξεταστεί η ένστασή τους στην επόμενη φάση της ανάρτησης».

«Εμείς έχουμε κάνει 3 αναρτήσεις και προχωρούμε περιμένοντας τον ΟΛΗ να φέρει τα στοιχεία που αναφέρεται. Όταν γίνει ανάρτηση του σχεδίου Πόλης τότε θα τα εξετάσουμε» λέει επισημαίνοντας ότι ποτέ το Δημόσιο δεν χάνει τα δικαιώματά του!

Ο κ.Αντωνογιαννάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν «ο ΟΛΗ διεκδικεί εκτάσεις που έχει στην ιδιοκτησία του ο δήμος Ηρακλείου και επισημαίνει «δεν μπορεί να προχωρήσει το Σχέδιο Πόλης εάν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό» και γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δώσει ότι έχει στη διάθεσή του ο ΟΛΗ!

Εχει στοιχεία ο Οργανισμός;

Τι συμβαίνει όμως στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου; Πως προέκυψε το θέμα; Όπως εξηγεί ο τέως πρόεδρος Γιάννης Μπρας «ενημερώθηκε από τον κ.Φραγκάκη για τα στοιχεία που υπάρχουν» και πως το Δημόσιο διέθετε περιουσία εκεί.

«Εμείς ενημερώσαμε τον δήμο Μαλεβιζίου και κάναμε ένα διαγωνισμό για την τοπογραφική αποτύπωση η οποία τελικά δεν προχώρησε αφού υπήρξαν ενστάσεις για το διαγωνισμό. Από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά δεν ξέρω τι έγινε» τόνισε ο κ.Μπρας.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος κ.Φιλιππής δηλώνει ότι τώρα ενημερώνεται για το θέμα και πως «ότι στοιχεία έχει ο οργανισμός θα τα δώσει».

«Ανέθεσα στην αντιπρόεδρο κ.Αγγέλα Σμυρνάκη να το δει το θέμα. Θα έχουμε συνεργασία με τον δήμο Μαλεβιζίου και τους μελετητές και φυσικά θα βρούμε τα στοιχεία που υπάρχουν , όποια έγγραφα έχουμε. Ταυτοχρονα θα δούμε και το θέμα της τοπογραφικής απαοτύπωσης» τόνισε ο κ.Φιλιππής που δηλώνει ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα εντός των ημερών.

Δεν υπάρχει ιδιοκτησία

Ωστόσο, διαφορετική εκτίμηση έχουν κάποιοι εκ των ιδιοκτητών, όπως λέει ο δικηγόρος κ.Βασίλης Κεφαλογιάννης που επισημαίνει ότι «δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπήρχαν απαλλοτριώσεις. Αυτό που είχα ακούσει εγώ είναι μισθώσεις, όπως φαίνεται και από κάποιες αλληλογραφίες».

«Στην περιοχή κάποιες εκτάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί για καμίνι, είχαν και καποιες ράγες που πήγαιναν με βαγόνι τα υλικά στο λιμάνι. Φαίνονται ακόμη εάν προσέξετε στο λιμάνι» τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης και προσθέτει:

«Δεν νομίζω ότι ο ΟΛΗ έχει να κάνει κάτι. Περιμένουμε από εκείνους να προσδιορίσουν τι διεκδικούν, να πουν τι χαρτιά έχουν, τι τίτλους, τι τοπογραφικά. Εάν εμφανίσουν κάποιον τίτλο τότε θα δούμε, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι πέραν μιας αλληλογραφίας της εποχής» λέει και επισημαίνει ότι «το θέμα το ιδιοκτησιακό έχει ξεκαθαρίσει, είναι πάνω από 160 ιδιοκτήτες στην περιοχή, μεταξύ αυτών και ο δήμος Ηρακλείου» καταλήγει.

Τι λέει το έγγραφο

Πριν από 7 μήνες έφτασε το έγγραφο του ΟΛΗ στο Δήμο Μαλεβιζίου για την παροχή της “Χαλέπας Κεφαλογιάννη” και ανέφερε τα εξής:

“Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν έρευνας που διεξάγεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΗ εμφαίνεται ότι το πρώην λιμενικό ταμείο Ηρακλείου έχει προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων αρχικά 38 στρεμμάτων σύμφωνα με το Β.Δ. ΦΕΚ 4 ΤΑ’ 14-01-1922 στην περιοχή Εσταυρωμένου (έναντι σήμερα καταστήματος LIDL) που χρησιμοποιείτο ως λατομείο απ’ όπου γινόταν εξόρυξη πέτρας που μεταφερόταν με σιδηροδρομική γραμμή στον λιμένα Ηρακλείου για την κατασκευή αυτού καθώς και έκτασης κτημάτων 30 στρεμμάτων απ’ όπου διερχόταν η σιδηροδρομική γραμμή.

Στη συνέχεια εμφαίνεται ότι με την 81 πράξη της ΛΕΗ 1929 κτηματολογικό πίνακα και με την 104 πράξη ΛΕΗ γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Συγκοινωνιών η καταβλητέα αποζημίωση δια την απαλλοτριωθείσα έκταση ΑΠ 2115/700/15-10-1929 έγγραφο προέδρου ΛΕΗ (Λιμενικής Επιτροπής Ηρακλείου) και παρακατατέθηκε η αποζημίωση σύμφωνα με το Α.Π.99856/23-12-1929 έγγραφο του υπουργείου Συγκοινωνιών προς ΛΕΗ που παρέχονται οδηγίες. Λόγω του ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΗ ΑΕ διερευνούν αναλυτικά την ανωτέρω περιουσία και επειδή πληροφορηθήκαμε ότι στην ανωτέρω περιοχή ο Δήμος Μαλεβιζίου προβαίνει στην ρυμοτόμηση αυτής και επειδή δεν έχουμε προβεί στη δήλωση ιδιοκτησίας του ΟΛΗ ΑΕ επειδή δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε περιουσία του στην ανωτέρω περιοχή και εφόσον έχει λήξει η σχετική δήλωση ιδιοκτησιών στο Δήμο Μαλεβιζίου σας γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΗ ΑΕ θα καταθέσουν άμεσα το σχετικό αίτημα ιδιοκτησίας του εκπρόθεσμο στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου προς κατοχύρωση των συμφερόντων του ΟΛΗ και του δημοσίου συμφέροντος”.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ