2016-01-22 08:55:54
Φωτογραφία για Ξανθός: Αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων – Όριο δαπανών για τα φάρμακα στα €600 εκατ.
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Περισσότερα χρήματα θα έχουν στη διάθεση τους τα δημόσια νοσοκομεία το 2016. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από βήματος Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το ΕΣΥ θα δει αυξημένους τους τραπεζικούς του λογαριασμού, καθώς για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως όταν το 2015 το όριο δαπανών ανήλθε σε μόλις €1,388 δισ. και κρίθηκε απαραίτητη, προς το τέλος του έτους, η αύξηση του ορίου κατά €150 εκατ. για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τροφοδοσίας των Νοσοκομείων, το 2016 το όριο δαπανών αυξάνεται, ενώ ενισχύεται και η ΠΦΥ.

Συγκεκριμένα, το 2016 οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 1,672 δισ. ευρώ, ενώ 112 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).


«Συνολικά, λοιπόν, στο ΕΣΥ θα διατεθούν 1,784 δισ. ευρώ», αναφέρει το Υπουργείο.

Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη

Στην απάντηση του κ. Ξανθού στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου για τα Νοσοκομειακά Φάρμακα, ο Υπουργός διευκρίνισε πως πέραν του κλειστού προϋπολογισμού, τίθεται και όριο δαπανών, που ορίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 456 εκατ. ευρώ το 2015.

«Με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να χορηγούν τα ειδικά αυτά φάρμακα έτσι ώστε και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται αλλά και η πολιτική ηγεσία να είναι σε θέση να εφαρμόσει το νέο σύστημα που ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ», σημειώνεται.

Το νέο σύστημα δεν είναι άλλο από τον κλειστό προϋπολογισμό, στα 570 εκατ. ευρώ για το νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και την πρόβλεψη claw back.

Τα 570 εκατ. ευρώ αφορούν διανέμονται ως εξής: 490 εκατ. ευρώ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές μέσω ΕΟΠΥΥ.

Ο «αέρας» των 30 εκατ. ευρώ είναι, μάλλον, απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα των νοσοκομείων να παραγγέλνουν φάρμακα (αφού η διαδικασία προβλέπει την ύπαρξη πιστώσεων για την έκδοση ΑΔΑ).

Στη Βουλή, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η ανάγκη για «στερείται» προέκυψε την τελευταία 4ετία εξαιτίας των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων τα οποία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους με αποτέλεσμα η δαπάνη να μετακυλίεται στον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ορισμένα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς προκάλεσε μια αρρυθμία τις πρώτες μέρες του Γενάρη, η οποία έχει πλήρως αποκατασταθεί.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ