2016-01-22 15:26:09
Φωτογραφία για Μετά την λύση η Κύπρος θα είναι ένα μεγάλο πεδίο επενδύσεων
Την επιθυμία των Τ/κ για λύση στο Κυπριακό θα εξηγήσει στην... διεθνή κοινότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι "θα βολιδοσκοπήσουν και για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της λύσης". Για την πρόταση για να γίνουν τα τουρκικά επίσημη γλώσσα της ΕΕ, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το συζήτησε μαζί τους, προσθέτοντας πως θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στην Μιλλιέτ από το Νταβός, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα τονίσει την αποφασιστικότητα των Τ/Κ για λύση."Οι Τ/Κ θέλουν λύση με καλή πρόθεση. Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης αυξάνεται. Περιμένω να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτό το ενδιαφέρον. Ελπίζω ότι θα υπάρξει όφελος από αυτό το ενδιαφέρον", ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι στο Νταβός θα βολιδοσκοπήσουν και το ενδεχόμενο για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού. "Ένας από τους χρηματοδότες της λύσης, θα είναι και η ίδια η λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει προσδοκία για δωρεάν. Η Κύπρος με τη λύση θα είναι ένα μεγάλο πεδίο επενδύσεων", ανέφερε.


Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέφερε ότι "θα ξεκινήσει εργασίες ώστε να γίνουν τα τουρκικά επίσημη γλώσσα της ΕΕ". "Συζήτησε το θέμα μαζί μας. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο. Μακάρι αυτό να γινόταν πολύ νωρίτερα. Στην Κύπρο ζουν 'δύο λαοί'. Ο κάθε 'λαός' έχει τη δική του γλώσσα. Ακόμη και πριν τη λύση θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη να γίνουν τα τουρκικά επίσημη γλώσσα", είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι το μόνο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , αλλά όταν λυθεί το Κυπριακό η ενταξιακή πορεία θα είναι πιο κοντά από ό,τι σήμερα.

Πρόσθεσε ότι με τη λύση θα αυξηθούν και τα κέρδη της Ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα αναπτυχθούν. Ανέφερε ακόμη ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να τερματιστεί η ένταση η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι Τουρκία και Ελλάδα θα σταματήσουν να ξοδεύουν χρήματα για την άμυνα και τα όπλα.

Για ενδεχόμενο ομαλοποίησης σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ενωθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ με εκείνο της Κύπρου και από εκεί μέσω Τουρκίας να μεταφερθούν (τα αποθέματα) στην Ευρώπη. "Είναι ένα σχέδιο αυτό το οποίο υποστηρίζω και αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται τη λύση του Κυπριακού", είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Για τη συνάντηση προχθές το βράδυ στο Νταβός με τον Τούρκο Πρωθυπυργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει την ισχυρή στήριξή της στη λύση του Κυπριακού. "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη για τη λύση. Αυτό μας χαροποιεί ως Τ/Κ", είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η δεύτερη σημαντική συνάντησή του Τ/Κ ηγέτη στο Νταβός θα είναι με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ