2016-01-23 16:59:15
Φωτογραφία για Νέα Υόρκη: Ετοιμάζονται να κλείσουν το Σχολείο της Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα
Η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Υόρκη καλεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου σε γενική συνέλευση, για να επικυρωθεί ουσιαστικά το κλείσιμο του Σχολείου της, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα».

Οπως προκύπτει από ένα ανορθόγραφο και ασύντακτο γράμμα που έστειλε και στην ελληνική γλώσσα ο προσωρινός ιερέας της κοινότητας π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, το οποίο μάλιστα σε πολλά σημεία του είναι ακαταλαβίστικο, παρουσιάζεται ότι η γενική συνέλευση συγκαλείται «για να συζητηθεί το μέλλον του σχολείου».

Ο π. Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στην Ελλάδα, γνωστό ως Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό της Ηλείας, έγραψε στην επιστολή του προς τους ενορίτες, την οποία αφήνουμε στη μορφή που εγράφη εκτός από την ορθογραφία, πως, «ευσεβάστως σας παρακαλούμε να παρευρεθείτε σε έκτακτος γενική συνέλευσις 24η Ιανουαρίου 2016, 12 μ.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας. Ο σκοπός της συνεδριάσεως είναι να συζητηθεί το μέλλον του σχολείου. Πρόταση για μία άλλη χρήση του κτιρίου έχει παρουσιαστεί στο συμβούλιο της εκκλησίας και οπισθογράφηκε. Τώρα παρουσιάζομε αυτή τη πρόταση σε σας για δημοψήφισμα».


Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο π. Κωνσταντινίδης αναφέρει πως «η γενική συνέλευσις θα προσφέρει πραγματικώς ιδιαιτέρως συγκέντρωση στην πρακτική και οικονομική κατάσταση του σχολείου και της εκκλησίας. Τελικά θα περιλαμβάνουμε εντελώς παραστάτης της προτάσεως».

Τελειώνει την επιστολή του γράφοντας «με αγάπη, αφιέρωσις, και σοφία προσευχόμεθα να μπορέσομε να κάνομε ευεργετικώς αυτό το οποίο θα είναι το καλύτερο για την εκκλησία και το σχολείο».

Γνώστες, ωστόσο, του θέματος είπαν στον «Ε.Κ.» ότι το θέμα κλεισίματος του σχολείου είναι τελειωμένο και απλώς το νεοδιορισθέν κοινοτικό συμβούλιο επιζητεί την επικύρωσή του από την ολομέλεια της κοινότητας και γι' αυτό «καλούν γενική συνέλευση».

Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, διόρισε κοινοτικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τους εξής:

Πρόεδρος Λυδία Βάγγελου-Καλλιμάρη, Α' αντιπρόεδρος Γκάρη Λόντης, ταμίας Τζον Ψάλτος, γραμματέας Βίκυ Ανταμς.

Μέλη: Ανδρέας Κοννάρι, Τζον Απόστολος, Νικ Χρυσάνθεμ, Νικήτας Δρακοτός και Τζέραλντ Τσέκα.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» άφησε τηλεφωνικά μηνύματα το εσπέρας της Πέμπτης τόσο στον αναπληρωτή ιερέα της κοινότητας π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, όσο και στην πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, κ. Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Τηλεφωνικό μήνυμα στον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο παρέμεινε αναπάντητο.

Σε επικοινωνία με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, μας ελέχθη ότι ο κ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος απουσίαζε εκτός Γραφείου και θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Μαρία Μακεδών Διευθύντρια Παιδείας για την Αμεση Αρχιεπισκοπή Περιφέρεια, σε ερώτηση του «Ε.Κ.» αν έχει κάποιο σχόλιο για το επικείμενο κλείσιμο του Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, είπε, πως «είναι πολύ κακή ενέργεια αυτή, εγώ δεν είμαι υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, γιατί μετά δεν θα έχομε τίποτε» και διερωτήθηκε «ποιος θα μείνει»;

Στην ερώτηση «ποιες ενέργειες έκανε το Γραφείο σας για να προληφθεί το κλείσιμο του Σχολείου;», είπε ότι «χτες έλαβα ένα γράμμα από την κοινότητα ότι έχουν γενική συνεδρίαση την Κυριακή, εγώ είμαι μέλος βέβαια της κοινότητας και τελευταία στιγμή το λένε και έβαλαν και ορισμένους όρους ποιοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν, τα μαγειρεύουν δηλαδή. Τέλος πάντων, το σχολείο θα μπορούσε να είχε καλύτερη διοίκηση και ίσως και με την προηγούμενη διοίκηση που ήταν ο π. Πασσιάς. Αλλά αυτοί από χρόνια θέλουν να κλείσουν το σχολείο».

Στην ερώτηση εκ νέου, «ποιες ενέργειες έκανε το Γραφείο σας για να προληφθεί το κλείσιμο του σχολείου;» υποστήριξε ότι «εγώ νόμιζα ότι πήγαινε καλά μέχρι τώρα. Η διευθύντρια θα έλθει σήμερα εδώ, έχομε συνεδρίαση διευθυντών. Πήγα μάλιστα και στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή και ήταν γεμάτη η αίθουσα» και πρόσθεσε «δεν έχουμε ειδοποιηθεί για τίποτε, αυτό έπεσε από τον ουρανό, εν αιθρία που λέμε».

Σύμφωνα με την κ. Μακεδών το «σχολείο πρέπει να έχει γύρω στα 90 παιδιά και έχουν και το Universal Pre K το οποίο έχει ίσως και περισσότερα».

Η δικαιολογία που αναμένεται να προβληθεί στη γενική συνέλευση την Κυριακή, θα είναι ότι το σχολείο χάνει χρήματα δεν έχει αρκετούς μαθητές. Ταυτόχρονα, θα γίνει πρόταση να μετατραπεί σε τσάρτερ, προκειμένου να λαμβάνει η κοινότητα χρήματα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που κλείσει το σχολείο της κοινότητας θα είναι το τέταρτο το οποίο κλείνει κατά τα τελευταία χρόνια. Προηγήθηκαν των Τριών Ιεραρχών Μπρούκλιν, Μεταμόρφωσης Κορώνας και Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα έχει βυθιστεί σε κρίση και περιπέτεια έπειτα από το σεξουαλικό σκάνδαλο του πρώην ιερέα της, Γεωργίου Πασσιά, με την γραμματέα του και διευθύντρια του σχολείου κ. Εθελ Μπουζάλα, όπως έγραψε εκτενώς και λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ».

Ο κ. Πασσιάς έχει καθαιρεθεί και εξαφανιστεί από την κοινότητα, ενώ τα προβλήματα σ' αυτή συνεχίζονται και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, την κατάσταση στον οποίον εξέχων μέλος της κοινότητας περιέγραψε ως «ακαταστασία».

Υπάρχει και το ενδεχόμενο να αναβληθεί η γενική συνέλευση για την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου σε περίπτωση βαριάς χιονόπτωσης στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η διεξαγωγή του οικονομικού ελέγχου, όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.Κ.», πλην όμως δεν είναι ευκρινές εάν ο έλεγχος πάει σε βάθος χρόνου όπως υπαγορεύει η ειλημμένη απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος οφείλει να διενεργηθεί από το 2006 που άρχισε την υπηρεσία του ο κ. Πασσιάς, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα εκτεθεί η Αρχιεπισκοπή, η οποία όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» γνώριζε τα όσα συνέβαιναν, πλην όμως αμέλησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με την ευθύνη να επιφορτίζεται στον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο λόγω της θεσμικής του θέσης ως Πρωτοσυγκέλου.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εκτός από τον Επίσκοπο κ. Αντώνιο και άλλοι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ιερώνυμου (Τζέρη) Δημητρίου είχαν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα επί Πασσιά, αλλά δεν προέβησαν σε ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ