2016-01-23 17:54:18
Φωτογραφία για Μ. Χρυσοβελώνη: Οφείλουμε όλοι μας να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην υγεία ως τον ακρογωνιαίο λίθο
«Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την πρωτοβουλία του να εισάγει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης στη Θεσσαλία και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους τους παραβρισκόμενους φορείς για την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους. Είναι γεγονός ότι η δημόσια υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής. Κάθε κυβέρνηση προσεγγίζει το πρόβλημα χωρίς να έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Το σύστημα Υγείας και περίθαλψης στην περιοχή της Θεσσαλίας, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υιοθέτηση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών και καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, που να αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το ιδανικότερο πιστεύω ότι είναι μια στελεχωμένη και αναδιοργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με το επίκεντρο να εστιάζεται στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Νοσοκομεία ώστε οι κρατικές αυτές δομές να εξυπηρετούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής μας όπως αρμόζει σε αυτά τα ιδρύματα, με βάση τη στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό και ασθενοφόρα
. Είναι γεγονός ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες για παρέμβαση στη δημόσια υγεία. Πρέπει να κινηθούμε επομένως με τα δεδομένα που έχουμε. Να υπάρξει σύμπραξη και σχεδιασμός απ’ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να δούμε τι διεκδικούμε.

Υψηλά στην ατζέντα θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει, η δημιουργία ενός Υγειονομικού Δικτύου Προστασίας που θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες και θα συμβάλει έτσι στη διατήρηση της υγείας τους.

Οι πολίτες έτσι θα μπορούν να λαμβάνουν πλήρη πληροφόρηση και θα μπορούν συνειδητά να αποφασίζουν για την υγειονομική περίθαλψη που επιθυμούν, θα γνωρίζουν το ύψος των εξόδων με τα οποία θα επιβαρυνθούν καθώς και το ύψος των εξόδων που θα τους επιστραφεί. Όλα τα πιο πάνω μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας της περίθαλψης σε όλη την Περιφέρεια.

Σε οργανωτικό επίπεδο Θεσσαλίας οι στόχοι θα πρέπει να εστιαστούν:

1. Στην ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους: ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

2. Στη διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

3. Στη θέσπιση μιας ευρύτερης λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

4. Στην αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στο χώρο της υγείας (ιατροί, νοσηλευτές κ.τ.λ).

Τέλος τα πορίσματα που προκύπτουν από λαϊκές επιτροπές που θα καταγράφουν τα προβλήματα - ώστε σιγά σιγά να δημιουργηθεί ένας υγειονομικός χάρτης Θεσσαλίας - να στέλνονται στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.

Οφείλουμε όλοι μας να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην υγεία ως τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται κάθε προσπάθεια που πραγματοποιείται για τη βελτίωση και την προστασία της υγείας των πληθυσμών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ