2016-01-24 21:55:10
Φωτογραφία για Τα δισ. του Μιλόσεβιτς τιμώρησαν την Κύπρο
Στο σκοτάδι παραμένει η υπόθεση που στιγμάτισε την Κύπρο ως παράδεισο «μαύρου» χρήματος Η οικονομία και το «όνομα» της Κύπρου δεν καταστράφηκαν σε ένα βράδυ, αλλά επί σειρά ετών. Τα οικονομικά σκάνδαλα των παμφάγων κύπριων πολυθεσιτών ξεκίνησαν από εκείνα τα πρώτα δισ. του Μιλόσεβιτς που έφτασαν στην Κύπρο την δεκαετία του ’90.

Όπως αναφέρει η «Σημερινή», κατέχει καταθέσεις από ανθρώπους της εποχής που είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια εκατομμύρια να μεταφέρονται σε μαύρες σακούλες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λάρνακα.

Πως όλα αυτά στιγμάτισαν την Κύπρο;

Τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την διάρκεια της κυριαρχίας Μιλόσεβιτς, είχαν απαγορεύσει την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, τα γιουγκοσλαβικά δισεκατομμύρια έπρεπε με κάποιο τρόπο να φύγουν εκτός χώρας.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη μέση η Κύπρος. Συμφώνα πάντα με την «Σημερινή», για την συγκεκριμένη «επιπλοκή» ζητήθηκε η βοήθεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ήταν ήδη και ο νομικός σύμβουλος της Beogradska Banka, στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο από τα Ηνωμένα Έθνη.


Πιο συγκεκριμένα η Βούτσιτς, η επικεφαλής της Beogradska Banka, ζήτησε βοήθεια από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον συνεργάτη του Πάμπο Ιωαννίδη, έτσι ώστε να λύσουν το πρόβλημα. Όπως η ίδια αναφέρει, οι δύο άντρες την συμβούλεψαν να δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες που θα αναλάμβαναν τον ρόλο της τράπεζας και έτσι έγινε.

Οι οχτώ υπέρακτιες που δημιουργήθηκαν ήταν οι: ANTEXOL, BROWNCOURT, VANTERVEST, LAMORAL, VERICON, CABCOM HILLSAY και SOUTHMED. Και οι οχτώ από αυτές της εταιρίες, μετά από έρευνα της «Σ», αποδείχθηκε ότι είχαν δηλώσει ως διεύθυνση των γραφείων τους την ίδια οδό με το γραφείο που στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι «FinancialTimes» κατηγόρησαν πρώτοι τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι έκλεινε τα μάτια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος που γινόταν στην Κύπρο από την Γιουγκοσλαβία, με αποτέλεσμα ο πρώην Πρόεδρος να καταχωρήσει αγωγή κατά της εφημερίδας, ζητώντας μάλιστα και το ποσό των 250.000 λιρών για δυσφήμηση.

Όπως ο ίδιος ο Τάσος Παπαδόπουλος ανέφερε σε συνέντευξη του, γνώριζε ότι αυτές οι εταιρείες έφερναν χρήματα στην Κύπρο, ωστόσο αυτό ήταν νόμιμο και φυσιολογικό.

Που πήγαν αυτά τα εκατομμύρια;

Το ίδιο το δικαστήριο της Χάγης, μέσα από έκθεση του, δείχνει την Κύπρο ως προορισμό αρκετών εκατομμυρίων των χρημάτων Μιλόσεβιτς. Όπως δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούσαν τα κέντρα του διεθνούς οικονομικού μηχανισμού που είχε στήσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταξύ των ετών 1994-2000, για να χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο».

Οι έρευνες ωστόσο δεν δείχνουν σε ποιους λογαριασμούς έχουν καταλήξει αρκετά από τα εκατομμύρια που αγνοούνται.

Ξέπλυμα από την Λαϊκή;

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε ανοικτά την Λαϊκή Τράπεζα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, «το καθεστώς Μιλόσεβιτς είχε δημιουργήσει εταιρείες-φαντάσματα στην Κύπρο και ξέπλενε χρήματα μέσω της Λαϊκής Τράπεζας».

Μετά από όλα αυτά η εταιρεία HSBC ζητά να αποχωρήσει από την Λαϊκή. Μετά την φυγή της HSBC φθάνει στο νησί μας, ο γνωστός σε όλους πλέον, Ανδρέας Βγενόπουλος, που εξαγοράζει το μερίδιο της και πλέον η Λαϊκή μετονομάζεται σε Μαρφίν – Λαϊκή, όνομα το οποίο κράτησε μέχρι και την τελευταία μέρα της «ζωής» της.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωνε και ακόμα δηλώνει ότι δεν έγινε ποτέ έρευνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο και η κυβέρνηση απάντα με τον να το τον εμπλέκει και να τον δείχνει ως υπεύθυνο της κατάρρευσης της οικονομίας.

Τα πυρά της κυβέρνησης κατά Βγενόπουλου τελικά όμως είναι αβολίδωτα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε φτάσει κάπου.

Ωστόσο, γιατί έστω και τόσα χρόνια μετά, οι αρμόδιοι αρνούνται την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το μαύρο χρήμα του Μιλόσεβιτς και τα δισεκατομμύρια που έφτασαν στη Κύπρο;

Γιατί αποσιωπούν το θέμα και ολόκληρη η Κύπρος φαντάζει ένοχη αφού προσπαθεί να αποκρύψει πρόσωπα, στοιχεία και καταστάσεις;

Οι υπάλληλοι της Λαϊκής που βρίσκονταν στην μέση όλου αυτού μπορούν να βρεθούν, το ίδιο και τα στοιχεία. Γιατί κανείς δεν διενεργεί έρευνα για να ξεκαθαρίσει επιτέλους ένα σκάνδαλο που αφορά την δεκαετία του ’90;

Πώς όλα αυτά μας έφεραν στην κυπριακή κρίση του σήμερα

Ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο είχε διεθνής διαστάσεις, δεν διερευνήθηκε ποτέ από κανένα στη Κύπρο, αφήνοντας τα πάντα στο σκοτάδι. Η Λαϊκή παραβίασε διεθνείς κανόνες, αρκετά εκατομμύρια χάθηκαν δια μαγείας αλλά κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Τα παχουλά στομάχια αρκετών, έγιναν ακόμη πιο μεγάλα.

Ίσως, αυτά τα εκατομμύρια να έχουν «φαγωθεί» από ιδιωτικούς οργανισμούς και πολιτικά συμφέροντα τα οποία γέννησαν τα κακά της Κύπρου.

Η σιωπή, για διάφορα οικονομικά εγκλήματα, έχει τις ρίζες της κάπου εδώ. Η συμμετοχή και η συνενοχή αρκετών στο σκάνδαλο της δεκαετίας του ΄90 τους αναγκάζει να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Η Λαϊκή αμάρτησε και έκλεισε παρασέρνοντας μαζί της ένα ολόκληρο λαό. Η Κύπρος καταστράφηκε για παλιές αμαρτίες που βρίσκονται στο σκοτάδι και κανείς δεν λέει να μιλήσει.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών απλό. Όσο αυτά στοιχειώνουν πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις κλειδιά στα οικονομικά και τα πολιτικά αυτά του τόπου η κατάσταση θα παραμένει η ίδια.

ΥΓ: Δεν είναι τόσο τα δις. του Μιλόσεβιτς που κατέστρεψαν την Κύπρο, όσο η σιωπή και η ανοχή, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, των «αρίστων» αυτού του τόπου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ