2016-01-26 23:40:08
Φωτογραφία για Morgan Stanley: Το σενάριο Grexit δεν είναι αμελητέο
Σε ανάλυση για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης η Morgan Stanley εμφανίζεται ιδαίτερα αισιόδοξη (bull) για την Ιταλία, ουδέτερη για τις Ισπανία και Πορτογαλία, απαισιόδοξη όμως (bear) για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά, αναφέρει για την χώρα μας, αργά όμως και όχι ικανοποιητικά. Η κυβέρνηση διατηρεί ασθενή πλειοψηφία και αν πρόκειται η Ελλάδα να τα καταφέρει θα χρειασθεί επιπλέον βοήθεια από τους βασικούς πιστωτές της.

Επίσης η πιθανότητα του grexit δεν είναι αμελητέα και αν τελικά η χώρα τα καταφέρει θα παραμείνει στο ευρώ οριακά.

Οπως σημειώνει στα βασικά σημεία:

- Η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς αλλά ισχνή. Η αγορά κατοικίας είναι αδύναμη όπως και οι εξαγωγές, μοναδικό θετικό στοιχείο η μείωση των εισαγωγών για το ισοζύγιο.

- Το ΔΝΤ πιθανώς να συνεχίσει στο πρόγραμμα αλλά πρώτα θα πρέπει να πεισθεί για δυναμικές πολιτικές που θα διασφαλίσουν τις προυποθέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.


- Η αναδιάρθρωση μπορεί τελικά να υλοποηθεί αλλά δεν θα είναι ούτε γρήγορη, ούτε εμπροσθοβαρής.

- Δεν υπάρχουν άμεσες υποχρεώσεις να καλυφθούν όμως η χρηματοδότηση χωρίς βοήθεια από τους πιστωτές θα είναι πρόβλημα εξαιτίας του αποκλεισμού από τις αγορές.

- Τα δημοσιονομικά πρέπει να προσαρμοσθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως το ασφαλιστικό και το ενεργειακό δεν έχουν τελειώσει.

- Δεν συμφωνούμε με την άποψη της αγοράς, ότι η πιθανότητα grexit είναι μηδαμινή,πιο πιθανό βέβαια είναι η χώρα να παραμείνει στο ευρώ αλλά οριακά.

Η οικονομία βρίσκεται σε μια ελεγχόμενη ύφεση καθώς οι επιπτώσεις από τα capital contols είναι περιορισμένες. Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βοηθήσει τις εξαγωγές και η δομή της οικονομίας παραμένει από διαρθρωτικής πλευράς αδύναμη.

Σημεία κλειδιά αποτελούν, η έλλειψη προοπτικής ουσιαστικής ανάκαμψης ακόμα και το 2016. Οι προσδοκίες βελτιώνονται μεν αλλά οι δείκτες είναι όλοι πολύ αδύναμοι. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ