2016-01-28 10:30:14
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΕΛΕΙ Η Ε.Ε. ΕΝΩ ΠΩΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
Με απαιτήσεις για νέα μέτρα στα δημοσιονομικά από την Ε.Ε. και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς διακρίσεις από το ΔΝΤ, άρχισε να διαμορφώνεται το σκηνικό της πρώτης αξιολόγησης η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον τόνο έδωσαν οι χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τους υπηρεσιακούς των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στην πρώτη περίπτωση το πολυάριθμο τεχνικό κλιμάκιο που ασχολείται με τα δημοσιονομικά άρχισε να εξετάζει τους στόχους του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου μέχρι και το 2018.

Tα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο που ασχολείται με τα δημοσιονομικά ήρθε στην Ελλάδα έχοντας ως εντολή να καλύψουν, είτε με τις απαραίτητες επεξηγήσεις, είτε με νέα μέτρα ένα κενό ύψους 900 εκ. ευρώ που εντοπίζεται για το 2016. Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν τα μέτρα που θα κλείσουν το κενό των 2 δισ ευρώ που έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο για την διετία 2017-2018, ενώ στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων η ομάδα του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να μην υπάρξουν εξαιρέσεις από την αγορά δανείων
. Πιστεύουν ότι οι εξαιρέσεις θα καθυστερήσουν την διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τελικά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των μεγάλων τραπεζών.

Επίσης, μία νέα... βόμβα, πιθανώς για αρκετούς αναμενόμενη, περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, εάν τουλάχιστον αποδειχθεί ορθό δημοσίευμα της «Huffington Post», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ δεν υπάρχει επίσημη διάψευση του ΔΝΤ στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά παραπομπή στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις».

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Π. Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρουμανία κλπ και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε. Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρόβλημα με το Taxisnet
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Πρόβλημα με το Taxisnet"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ