2016-01-29 12:45:12
Φωτογραφία για Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: ΚΙ' ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ VD
Η Γερμανία σκληραίνει τους όρους για παροχή ασύλου

Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν απόψεις εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει. «Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ έχω ανησυχίες, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό, δηλαδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις» σημείωσε, μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε δε: «Δεν έχουμε δυο απόψεις διαφορετικές που η κάθε μία ανήκει σε ένα κόμμα, έχουμε την άποψη της κ. Μέρκελ και την άποψη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, έχουμε την άποψη του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας και της υπουργού Εξωτερικών της Βαυαρίας που λέει ότι η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της».


«Επομένως, μπροστά σε αυτό το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα, η Ευρώπη, έχει διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το πώς χειρίζεται αυτό το θέμα η χώρα μας, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες» και χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα, λέγοντας να βγει από τη Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα καθώς, όπως είπε, «Στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάνημα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες» επισήμανε.

Παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα hotspots, λέγοντας ότι: «Μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών». Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Αθήνα έχει τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη, που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο, ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών, στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως «πολύ νωρίτερα» από το τρίμηνο.

Η Γερμανία σκληραίνει τους όρους για παροχή ασύλου

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία κατέληξαν τα τρία κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για το πλαίσιο παροχής ασύλου, υιοθετώντας σχετικά αυστηρότερα μέτρα. Οι αλλαγές εισάγουν διετή καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών, βάζοντας στην αναμονή όσους περιμένουν ότι θα φέρουν συγγενείς τους στη Γερμανία και θα κηρύξει ασφαλείς χώρες το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, κάτι που το Βερολίνο ελπίζει ότι θα κάνει ευκολότερες τις επαναπροωθήσεις προς τις τρεις χώρες.

Οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU - Μέρκελ), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD - Γκάμπριελ) και των Βαυαρών συμμάχων των πρώτων (CSU- Ζέχοφερ) κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο ασύλου στο οποίο συμφωνεί, μετά από διαμάχη, η γερμανική συγκυβέρνηση από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Πέρυσι, στη Γερμανία έφτασαν περίπου 1.100.000 αιτούντες άσυλο, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι Σύροι, σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο από ό,τι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Το Βερολίνο επιδιώκει να μειωθεί δραστικά η ροή φέτος, με την καγκελάριο Μέρκελ να υφίσταται τεράστια πολιτική πίεση, αφού το 40% των Γερμανών να εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να παραιτηθεί λόγω του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης. 

Το μέτρο για την επανένωση οικογενειών, το οποίο αφορά όσους δεν αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο προσωπικού διωγμού», ήταν μεταξύ των πιο δύσκολων στις κομματικές διαβουλεύσεις. Με τον περιορισμό, η Γερμανία ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που είχε κάνει η Δανία και η Σουηδία, ενώ σε συνολικά 90.000 μετανάστες υπολογίζουν οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας πως θα φτάσουν οι επαναπατρισμοί αιτήσεων ασύλου που θα απορριφθούν τα επόμενα χρόνια. Οι επαναπατρισμοί πρόκειται να γίνουν με πτήσεις τσάρτερ.

Από την πλευρά της Σουηδίας, υπολογίζεται ότι οι επαναπατρισμοί θα φτάσουν μέχρι τις 80.000, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ούγκεμαν. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου 160.000 άτομα και ο υπολογισμός γίνεται βάσει των σχετικών προηγούμενων που υπάρχουν μέχρι τώρα, με την Στοκχόλμη να θεωρεί ότι περίπου το 45% των αιτημάτων θα απορρίπτεται. Οι σουηδικές Αρχές εκτιμούν, όπως ανέφερε ο Ούγκεμαν, ότι αρκετοί των οποίων οι αιτήσεις θα απορριφθούν θα προσπαθήσουν να κρυφτούν, λέγοντας πως η αστυνομία θα τους αναζητήσει. 

Από την πλευρά της Φινλανδίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων για άσυλο θα απορριφθούν. Οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 32.000 πέρυσι και, όπως ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρμόδια αξιωματούχος του φιλανδικού υπουργείου Πάιβι Νεργκ, το Ελσίνκι υπολογίζει ότι θα απορριφθεί περίπου το 65%.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ