2016-01-29 14:22:16
Φωτογραφία για Κ. Παπακώστα: ''Ο Υπ. Εθνικής Άμυνας κάνει σπέκουλα με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ''
Απαντήθηκε χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη η Επίκαιρη Ερώτηση της Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Βουλευτού Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, για την υλοποίηση της απόφασης 2194/2014 του ΣτΕ για την αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην πρωτολογία της η Βουλευτής επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε σε συνέχεια πολλών Ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, εξαιτίας των αντικρουόμενων απόψεων στην Κυβέρνηση για την υλοποίηση της Απόφασης του ΣτΕ. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ.

Η κα Παπακώστα υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει στο «ορατό μέλλον». Ζήτησε να ενημερωθεί λοιπόν από τον κ. Χουλιαράκη, αν μπορεί να προσδιορίσει ποιό είναι αυτό το ορατό μέλλον.


Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος από τον Ιανουάριο του 2015 μιλά για την αποκατάσταση των αποδοχών και των συντάξεων παρόλο που οι συντάξεις είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Η Βουλευτής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μεταφορά χρημάτων από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων σε κωδικούς μισθοδοσίας, κάτι που επιμένει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πως θα συμβεί. Τόνισε ότι όλες αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις δείχνουν την έλλειψη συντονισμού της Κυβέρνησης ή θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως κοροϊδία των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ.

Στην απάντησή του ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως η Κυβέρνηση υλοποιεί ήδη την απόφαση του ΣτΕ, καταβάλοντας το 50% των αναδρομικών αποδοχών. Πρόκειται για το συνολικό ποσό των 350 εκατ. Ευρώ που θα καταβληθεί σε συνολικά 36 δόσεις. Ενώ είπε πως αθροιστικά η καταβολή μισθών και συντάξεων και των δύο Σωμάτων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ έως το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 2,6 δις Ευρώ.

Ο Υπουργός διευκρίνισε πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει το δίλημμα του «σωστού ρυθμού» υλοποίησης, καθώς η δημοσιονομική στενότητα αφήνει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Παράλληλα η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό, υποχρεούται να μεριμνήσει και για άλλες κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης ανήγγειλε πως η συνολική εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα συνεξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών κατά το τρέχον εξάμηνο από μηδενική βάση μέσω των ειδικών μισθολογίων που προτίθεται να καταρτίσει. Συνεπώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίθεται να συμψηφίσει την χορήγηση του υπολοίπου 50% και πιθανώς και των αναδρομικών που δικαιούνται τα στελέχη των ΕΔ, με το υπό κατάρτιση νέο ειδικό μισθολόγιο.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο το 2016 υποχρεούται να προβεί σε σημαντική μείωση δαπανών. Σε περίπτωση που σε αυτό το πλαίσιο μπορέσει να βρει επιπλέον πόρους για την αποκατάσταση των αποδοχών, τότε το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα.

O κ. Χουλιαράκης τόνισε, πως δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, αλλά ταχύτητας με την οποία θα συμβεί αυτό. Ερωτηθείς από την κα Παπακώστα αν εκτός της προϋπόθεσης της δημοσιονομικής κατάστασης τώρα τίθεται και η προϋπόθεση της εξοικονόμησης πόρων από το Υπουργείο Άμυνας, για να λάβουν τα στελέχη των ΕΔ τις αποδοχές τους, ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Υπουργείου απαιτεί το 2016 την εξοικονόμηση 350 εκατ. Ευρώ. Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν π.χ. προγράμματα πρόνοιας, στήριξης ανέργων ή για να αναπτυχθεί το Ελάχιστο Εγγυημένος Εισόδημα – προγράμματα δηλαδή που είναι στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει η Κατερίνα Παπακώστα προς τον κ. Καμμένο στις 23 Νοεμβρίου 2015 για το ίδιο θέμα, του είχε επισημανθεί πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2016 είναι μειωμένος. Ο Υπουργός είχε προχωρήσει σε διάψευση αυτού, καλώντας μάλιστα την Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να διαβάσει καλύτερα τον προϋπολογισμό και να ζητήσει συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό.

Η κα Παπακώστα επεσήμανε πως προφανώς υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης εντός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ότι ο κ. Καμμένος φαίνεται να κοροϊδεύει τόσο τους Βουλευτές όσο και τα στελέχη των ΕΔ όταν δηλώνει πως τα χρήματα έχουν βρεθεί. Τέλος, η Βουλευτής επεσήμανε ότι υπό τις ίδιες ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ και με τον νόμο 4307/2014 είχε ρυθμίσει την αποκατάσταση και την αναδρομική καταβολή του 50% των αποδοχών και είχε προγραμματιστεί να δοθεί και το υπόλοιπο μισό. Δεν πρόλαβε όμως να το υλοποιήσει, καθώς διεξήχθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΔΤ Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΔ 29.1.2016.pdf by kranosgr

EΠΙΚΑΙΡΗ Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΔ-1.pdf by kranosgr
kranos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ