2016-01-29 23:34:10
Φωτογραφία για Μητέρα καταδικάστηκε επειδή εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία με το παιδί της
Μια 26χρονη μητέρα που πήρε τον ανήλικο γιο της στη Συρία κι επιπλέον ανήρτησε φωτογραφίες όπου εκείνος εικονιζόταν με ένα... όπλο στο πλάι του κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία της συμμετοχής της στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , απόφαση που συνιστά την πρώτη καταδίκη αυτού του είδους για μία γυναίκα στη Βρετανία, μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ταρίνα Σακίλ κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ (κεντροδυτική Αγγλία) ότι υπήρξε «μέλος μιας εκτός νόμου οργάνωσης το διάστημα μεταξύ της 23ης Οκτωβρίου 2014 και της 9ης Ιανουαρίου του 2015» αλλά και στην κατηγορία της υποκίνησης σε τρομοκρατικές ενέργειες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η 26χρονη επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2014 έχοντας πάρει μαζί της το αγοράκι της, ηλικίας 1 έτους. Έπειτα διέσχισε τα σύνορα, μετέβη στη Συρία όπου παρέμεινε για ένα διάστημα τριών μηνών, επισήμανε η αστυνομία του Ουέστ Μίντλαντς σε μια ανακοίνωση.


Η ίδια αρνείται ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και υποστηρίζει ότι ταξίδεψε στη Συρία διότι ήθελε να ζήσει βάσει του ισλαμικού νόμου.

Οι ερευνητές ωστόσο είπαν ότι η νεαρή Βρετανίδα υπήρξε στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης και προοριζόταν για νύφη των τζιχαντιστών.

Σε μια φωτογραφία που ανακάλυψε η αστυνομία η κατηγορούμενη ποζάρει στη Συρία κάτω από μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η 26χρονη εγκατέλειψε την χώρα αυτή τον Ιανουάριο του 2015, αν και οι λόγοι για την αποχώρησή της δεν έχουν γίνει γνωστοί, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ταρίνα Σακίλ συνελήφθη από τους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όταν επέστρεψε στη Βρετανία την 18η Φεβρουαρίου, μόλις έφθασε στο Χίθροου. Την φροντίδα του παιδιού έχουν αναλάβει κοινωνικοί λειτουργοί.

«Η Ταρίνα Σακίλ ριζοσπαστικοποιήθηκε από μόνη της, παρακολουθώντας υλικό εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο, προτού φύγει από τη Βρετανία» σημείωσε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Μάρκους Μπίαλ στην ανακοίνωση των αρχών.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν ήταν αφελής. Οι προθέσεις της ήταν απόλυτα ξεκάθαρες όταν εγκατέλειψε τη Βρετανία, ενώ έστελνε μηνύματα στο Twitter όπου ενθάρρυνε άλλους να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις εδώ κι έπειτα πήρε μαζί της το παιδί της με στόχο να ενταχθεί (κι εκείνο) στο Ντάες στη Συρία».

«Στις φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από το κινητό της τηλέφωνο απεικονίζεται η Σακίλ με ένα πυροβόλο όπλο, να φοράει μια μπαλακλάβα του Ντάες. Σε μια άλλη διακρίνεται ένα σακίδιο με ένα λογότυπο του Ντάες και ένα πρόσωπο να κρατάει ένα περίστροφο. Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όταν εκείνη βρισκόταν στη Συρία».

Επίσης κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πατέρα της στην υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, ενώ βρισκόταν ήδη στη Συρία, του είπε ότι ήθελε «να πεθάνει ως μάρτυρας».

Τη Δευτέρα το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή της Ταρίνα Σακίλ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ