2016-01-30 11:51:24
Φωτογραφία για Χασάν Ρουχανί: Ο άνθρωπος που σύστησε ξανά το Ιράν στην Δύση
Το Ιράν αναδεικνύεται σε νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συνάψουν εμπορικές σχέσεις Ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτήν την αλλαγή;

Μια νέα περιφερειακή δύναμη, με την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να συνάψουν εμπορικές σχέσεις, έχει αναδυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, «απειλώντας» να ανατρέψει πολλές ισορροπίες στον ούτως ή άλλως ασταθή «διεθνή περίγυρο», αλλά και αν φέρει νέα πνοή στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά καταλύτης εξελίξεων 

Το Ιράν μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα.

Το Ιράν που επί της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το 2005 έως το 2013, είχε αποτελέσει τον φόβο και τον τρόμο της Δύσης για τις προσπάθειές του να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, μέσα σε τρία χρόνια, υπό την προεδρία του μετριοπαθούς Χασαν Ρουχανί, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα. Χωρίς φανεί υποχωρητική έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων, και έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχο την Ρωσία, η κυβέρνηση του Ρουχανί κατάφερε μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο, να υπογράψει συμφωνία για 10ετή αναστολή του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.


Η επιβεβαίωση από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι το Ιράν έχει εμπράκτως σεβαστεί την συμφωνία, έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων του Ιράν με την Ευρώπη, αλλά και την απελευθέρωση τεραστίων ποσών που λόγω του εμπάργκο παρέμεναν παγωμένα σε τράπεζες όλου του κόσμου. Από την στιγμή εκείνη οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δισ. δολαρίων, επανεντάσσεται στο διεθνές σύστημα εμπορίου προκαλώντας θετικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που υπέγραψε συμφωνία μακράς πνοής με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC για την προμήθεια αργού πετρελαίου και ακολούθησαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο.

Ενας «κεντρώος» διπλωμάτης στο τιμόνι της χώρας

Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα

Η συμφωνία είναι κυρίως έργο του νυν προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Ακαδημαϊκός και διπλωμάτης, ο Ρουχανί είχε αναλάβει επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του με δυτικές κυβερνήσεις σχετικώς με το εν εξελίξει πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλητές του τον θεωρούσαν αξιόπιστο διαπραγματευτή που επιδίωκε να μην κλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις με την διεθνή κοινότητα και κυρίως να μην υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ εις βάρος της χώρας του. Η εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην κυβέρνηση το 2005, οδήγησε στην παραίτηση του μετριοπαθούς Ρουχανί.

Θα έπρεπε να περάσουν 8 πολύ δύσκολα χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις να μην καταλήγουν πουθενά, για να έρθουν οι εκλογές του 2013 στις οποίες ο Ρουχανί έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε. Η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας, έγινε αισθητή αμέσως. Ο νέος πρόεδρος επιδίωξε να δώσει συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον Ποστ, για να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία «μέσα σε μερικούς μήνες, όχι σε χρόνια». Μια συμφωνία την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το πρώτο μεγάλο βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρουχανί θεωρείται «κεντρώος», έχει πολύ καλές σχέσεις με τους κορυφαίους κληρικούς της χώρας του, θεωρείται μεταρρυθμιστής και ο πολιτικός λόγος του έχει μεγάλη απήχηση στην μεσαία τάξη και τους νέους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει τις απόψεις του.

«Ολοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία»

Τον Μάιο του 2014 έξι νεαροί Ιρανοί συνελήφθησαν επειδή χόρευαν στους ρυθμούς της επιτυχίας του αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Γουίλιαμς «Happy» και ανάρτησαν μάλιστα στο σχετικό βίντεο στο Youtube.

Ο πρόεδρος Ρουχανί παρενέβη ζητώντας να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες και στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ανάρτησε το σχόλιο: «Η ευτυχία είναι δικαίωμα του λαού μας. Δεν θα έπρεπε να είμαστε πολύ σκληροί σε συμπεριφορές που προκαλεί η χαρά».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ