2016-01-31 13:50:28
Φωτογραφία για Οι βρεγμένοι και …. οι καθαροί!!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης

Υποναύαρχος ε.α ΠΝ

Γενικά, απεχθάνομαι τους …. καθαρούς, στους στεγνούς και τους αταξίδευτους, ειδικά όταν αυτοί εκφράζουν κρίσεις και απόψεις, για τους μουσκεμένους και τους θαλασσοδαρμένους!!

Δεν θέλω να μπω σε ναυτικά παραδείγματα και σε προσωπικά βιώματα, μιας και σ’ όλους τους συναδέλφους μου (και όχι μόνο), είναι γνωστό το τραγελαφικό περιστατικό, του ….. πάντα σένιου, στεγνού και ατσαλάκωτου επιτελούς, που μέσα από το Γραφείο του (στο Θάλαμο Επιχειρήσεων), έκρινε και επέκρινε, έναν χιλιοταλαιπωρημένο και χιλιοταξιδεμένο Κυβερνήτη (αρχαιότερο του), που ευρισκόμενος σε περιπολία στο Αιγαίο, επί ένα και βάλε μήνα, κάποια στιγμή ανέφερε δυσχέρεια πλου, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, λέγοντας το αμίμητο : «τι κακοκαιρία λέει αυτός, εγώ εδώ από το παράθυρο μου, βλέπω μια χαρά τον καιρό»!!!

Και όμως, ΟΛΟΙ μας ξέρουμε ότι …. «κινδύνους αντιμετωπίζει, ατυχήματα και ζημιές παθαίνει, μόνο το πλοίο που ταξιδεύει»!!!


Τέτοια όμως, δεν συμβαίνουν μόνο στο Αιγαίο, συμβαίνουν διαρκώς στην καθημερινότητα ΟΛΩΝ μας, παντού εδώ δίπλα μας, αρκεί να μπορούμε να τα αντιληφθούμε και να τα κατανοήσουμε!!

Αυτά τα «θυμωμένα» συναισθήματα με πλημμυρίζουν και πάλι, βλέποντας, τους πάντα πρόθυμους «σένιους και ατσαλάκωτους», να κρίνουν (επαιτειακά) τον Αξιότιμο Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, για τους χειρισμούς του στα Ίμια!! Δεν θα μπω και εγώ σ’ αυτή τη διαδικασία, αν και τότε, εκτελώντας βάρδιες (υπηρεσίες) στις Ναυτικές Επιχειρήσεις του ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων), έζησα από κοντά (και εκ των έσω), την περίοδο και τα γεγονότα αυτά.

Θα περιοριστώ λοιπόν, στην ΗΘΙΚΗ διάσταση του θέματος και θα επισημάνω ότι :

1.       Ο Ναύαρχος Λυμπέρης ήταν μια ισχυρή και ηθική προσωπικότητα, ένας ολοκληρωμένος Αξιωματικός και επαγγελματίας, ένας πραγματικός Ηγέτης, που θα μπορούσε να αποτελέσει «υπόδειγμα» σε όλους μας …… ΑΝ ΔΕΝ είχε εμπλακεί ωμά και άμεσα σε κομματικές δραστηριότητες!! Αυτό πράγματι με στεναχώρησε, με απογοήτευσε και …. με πρόσβαλλε!!

2.       Ως Αρχηγός όμως, δεν κρύφτηκε!! Βγήκε μπροστά, έκανε αυτά που του επέτρεπαν ….. ο Νόμος και η Πολιτεία και στο τέλος, ανέλαβε τις ευθύνες του και μάλιστα, επωμίσθηκε τα λάθη και άλλων, που δεν έπρεπε!! Βλέπετε …. «στην Ελλάδα, τις βλακείες των πολιτικών, τις πληρώνουν οι Στρατιωτικοί, ενώ στην Τουρκία, τις βλακείες των Στρατιωτικών, τις πληρώνουν οι πολιτικοί»!!

3.       Εκ των υστέρων, μέσα από την ασφάλεια του Γραφείου μας και …. κοιτώντας από το παράθυρο, μπορεί όλοι …. να τον κρίνουμε ΥΠΟΘΕΤΟΝΤΑΣ …. «ότι μπορούσε να κάνει αυτά ή εκείνα, ότι θα μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά τα πράγματα, ότι ίσως, το Πατριωτικού του καθήκον, επέβαλλε να υπερβεί το Νόμο και να παρακάμψει την Πολιτική Ηγεσία, ότι …., ότι …, ότι …. και διότι»!!!

4.       Αλλά, όπως είπα και στην αρχή, η Ιστορία γράφεται, ΜΟΝΟ ….. την ώρα που πρέπει και απ’ αυτούς που πρέπει, απ’ αυτούς δηλαδή, που ταξιδεύουν, που συμμετέχουν και τη δημιουργούν «επί του πεδίου» και ΑΥΤΟΙ, είναι …… μόνο οι Κυβερνήτες, ο καθένας στο πόστο του, στο Πλοίο του και στο επίπεδο του!!

«ΟΛΟΥΣ πάντως, μας ακολουθούν, οι πατημασιές που αφήνουμε πίσω στο διάβα μας» και αυτές …. δεν αλλάζουν, ούτε με κρίσεις, επικρίσεις και αναλύσεις των ατσαλάκωτων, αλλά ούτε και με απομνημονεύματα, του οποιοδήποτε!!!

5.       Δεν νοιώθω ότι έχω το «ύψος» του Ναυάρχου Λυμπέρη, για να τον κρίνω και δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα αυτό και σε ΚΑΝΕΝΑ άλλον «άβρεχτο» να το κάνει, πέραν ίσως μόνο, ….. ορισμένων Αρχηγών, της περιόδου εκείνης και επίσης, αυτών των Αρχηγών, που αντιμετώπισαν από τα ίδια πόστα, εξίσου δύσκολες φουρτούνες, όπως αυτήν του 1996!!!

Ας διαβάζουμε λοιπόν την Ιστορία, ως μια παρακαταθήκη γνώσεων, σοφίας και εμπειριών, προκειμένου να αντλούμε συμπεράσματα και παραδείγματα, για το μέλλον μας, πάντα με συστολή και σεβασμό, σ’ αυτούς που την έγραψαν!!

Πάντα μάλιστα να θυμόμαστε, ότι …. την Ιστορία δεν την γράφουν οι στεγνοί και οι ατσαλάκωτοι …. εν όρμω!!

ΟΤΑΝ λοιπόν θα δοκιμαστούμε στην φουρτούνα και θα κριθούμε …. ως πιο μαγκιόροι Καπεταναίοι, τότε ας κρίνουμε, όποιον και ότι άλλο θέλουμε!! 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ