2016-02-02 07:39:33
Φωτογραφία για Κειμήλια του Συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη μεταφέρθηκαν στον Εβρο
Την  20ή Οκτωβρίου του 2015 πριν δημοσιεύσω στις τοπικές εφημερίδες ένα άρθρο μου για τον ηρωικό Συνταγματάρχη (ΠΖ) Ιωάννη Γεωργ. Θεοδωράκη, θείο μου, ο οποίος έπεσε στην Αλβανία την 18-4-1941, με περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Κτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι μου και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Ταγματάρχης Σιδηρόπουλος Κυριάκος από το ακριτικό Διδυμότειχο Εβρου και συγκεκριμένα από την 30ή Ταξιαρχία “Τομορίτσα”, πρώην 30ό Σύνταγμα ΠΖ, την τελευταία μονάδα που υπηρέτησε, πολέμησε και έπεσε ο θείος μου.

O Ταγματάρχης μου έκανε γνωστό ότι η πολιτεία ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο πρόσωπο του Συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη έδωσε το (1993) το όνομά του στο στρατόπεδο του Λαγού Διδυμοτείχου Ν. Εβρου, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στρατόπεδα της Ελλάδας, έκτασης 5.000 στρεμμάτων, όπου έχει την έδρα της η 30ή Ταξιαρχία. Επίσης μου είπε ότι πρόθεση του Δ/τή της 30ής Ταξιαρχίας, Ταξίαρχου Αχιλλέα Τσίπαρη, ήταν η δημιουργία μέσα στο Στρατηγείο της μονάδας μουσειακής προθήκης με προσωπικά αντικείμενα του Συνταγματάρχη Θεοδωράκη
. Ακολούθησε επιστολή του Ταξίαρχου τόσο σε μένα όσο και στον ξάδελφό μου Γιώργο Ν. Θεοδωράκη, με την οποία ζητούσε την αρωγή μας, με τη διάθεση κάθε χρήσιμου αντικειμένου του Συν/χη που να αφορά τον στρατιωτικό και δημόσιο βίο του προκειμένου να δημιουργήσει μουσειακή προθήκη στο στρατηγείο της Ταξιαρχίας.

Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώσαμε το υλικό. Ο γράφων συγκέντρωσε φωτογραφίες, δίπλωμα ευγνωμοσύνης, έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης κ.ά. Ο ξάδελφός μου είχε το χιτώνιο του Συντ/χη, το οποίο διατηρούσε σε άριστη κατάσταση και ένα βιβλίο του Ξενοφώντος “Ανάβασις”, όταν ήταν μαθητής στη Β’ τάξη Γυμνασίου στα Χανιά το έτος (1903). Στην πρώτη σελίδα ο Συν/χης γράφει: «Επιμελού κοπίαζε εν όσον είσαι νέος, διά να μην μετανοείς το ύστερον ματαίως». Αποφασίσαμε δε με τον ξάδελφό μου να πάμε οι ίδιοι για να παραδώσουμε τα κειμήλια στην 30ή Ταξιαρχία, στο Λαγό Διδυμοτείχου. Πράγματι στις 5 Δεκεμβρίου 2015 μεταβήκαμε στο Διδυμότειχο.

Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν ανεπανάληπτες. Πριν φτάσουμε στο Διδυμότειχο μάς υποδέχτηκε κλιμάκιο αξιωματικών, αποτελούμενο από τον Αντ/χη Σηφάκη Ιωάννη και τον Ταγμ/χη Σιδηρόπουλο Κυριάκο, που είχε αναλάβει όλη την οργάνωση της τελετής. Οταν αντικρίσαμε την πύλη του Στρατοπέδου, η συγκίνησή μας δεν περιγράφεται. Εξω από το Διοικητήριο της Ταξιαρχίας μάς περίμενε ο Δ/τής κ. Τσίπαρης, μαζί με τους Δ/τές των μονάδων και τους αξιωματικούς του Επιτελείου. Μετά την παράδοση των κειμηλίων στο γραφείο του Ταξίαρχου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Χρυσόστομο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Ταξίαρχο και τον ξάδελφό μου, όπως και ομιλία από τον γράφοντα για τον Συν/χη Θεοδωράκη, αλλά και τον αδελφό του Μανώλη, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Γαλατά την 20-5-1941, έναν μήνα μετά τον Συνταγματάρχη. Στη συνέχεια μάς απονεμήθη η πλακέτα της 30ής Ταξιαρχίας. Ακολούθησε γεύμα στη λέσχη Αξιωματικών. Το βράδυ μάς παρέθεσαν γεύμα σε ταβέρνα της πόλης, στο οποίο παρέστη και ο Δ/τής της 16ης Μεραρχίας Υπο/γος κ. Βασιλειάδης Κων/νος.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μουσειακής προθήκης των κειμηλίων του Συντ/χη και τα εκθέματα ήδη κοσμούν τον χώρο του Στρατηγείου, όπως μας γνωστοποίησε ο Διοικητής της Ταξιαρχίας, έχουν δε προκαλέσει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό των Αξιωματικών και Οπλιτών της Ταξιαρχίας, αλλά και ανωτάτων Αξιωματικών που επισκέφτηκαν τη Μονάδα κατά την περίοδο των εορτών.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά την έρευνα που πραγματοποίησε η 30ή Ταξιαρχία στα παράσημα και μετάλλια που είχε λάβει ο Συν/χης. Συγκεκριμένα είχε πάρει μέρος σε τέσσερις πολέμους, αντί των τριών που είχα γράψει τον Οκτώβρη του 2015, ήτοι: 1) στους Βαλκανικούς Πολέμους, 2) στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, 3) στη Μικρασιατική Εκστρατεία και 4) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε δε τιμηθεί με τα παρακάτω παράσημα και στρατιωτικά μετάλλια:

• Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

• Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Του απενεμήθη τρεις φορές.

• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξης.

• Μετάλλιο Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

• Μετάλλιο Ελληνοβουλγαρικού Πολέμου.

• Μετάλλιο Βορειοηπειρωτικού αγώνα (1914).

• Διασυμμαχικό μετάλλιο «Νίκης».

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και διά του Τύπου τον Δ/τή της 30ής Ταξιαρχίας κ. Τσίπαρη Αχιλλέα για τη σημαντική πρωτοβουλία του, όπως επίσης και τον Ταγματάρχη κ. Σιδηρόπουλο Κυριάκο, που ανέλαβε να υλοποιήσει την παραπάνω πρωτοβουλία με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Επίσης να ευχαριστήσω όλους τους αξιωματικούς, υπαξ/κούς και στρατιώτες, για τις μοναδικές στιγμές συγκίνησης που μας χάρισαν κατά την παραμονή μας την 5-12-2015 στο Στρατόπεδο Συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη.

*οικονομολόγος – επιτ. δ/ντής Τελωνείου Χανίων

haniotika-nea.gr

ΠΗΓΗ: http://didymoteicho.net/ta-nea-mas/nea-tou-evrou/12748-2016-02-01-17-18-17.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ