2016-02-02 13:05:09
Φωτογραφία για «Επικράτησε ακόμα μία φορά η συσκότιση για τις διαπραγματεύσεις»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστσαιάδης προήδρευσε στο... Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Η αντιδράσεις των κομμάτων ήταν για ακόμη μια φορά έντονες με τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν λόγο για συσκότιση στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προέβησαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε σειρά θεμάτων, ωστόσο ακόμα υπάρχουν προβλήματα στο δύσκολο κεφάλαιο του περιουσιακού.

"Για πρώτη φορά", είπε ο κ. Νεοφύτου, "η Τουρκία συζητά το θέμα των εγγυήσεων".

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγράφων που θα παραδώσει στα κόμματα ο Πρόεδρος, τόνισε την ανάγκη για σοβαρότητα, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές.


Έκκληση προς όλους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και τον λαό, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη.

"Είναι προφανές", σημείωσε, "ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού".

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που λήφθηκε να δοθούν κάποια έγγραφα στα κόμματα για μελέτη. Τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί το απόρρητο και να μην υπάρξουν διαρροές, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να γίνει, είπε, πιο ουσιαστική η συζήτηση.

Μετά από παρέμβαση του ΔΗΚΟ πάρθηκε η απόφαση για ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και για ειδικές θεματικές συζητήσεις του σώματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη σημερινή συνεδρία επικράτησε συσκότιση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς. «Είχαμε σήμερα ακόμη μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που δυστυχώς επικράτησε ακόμα μία φορά η συσκότιση γύρω από τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Παπαδόπουλος.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «για ακόμη μια φορά ζήσαμε το φαινόμενο να μιλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για περίπου μια ώρα, χωρίς να αναφέρεται σε καμία στιγμή σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

"Η αισιοδοξία που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κάποιοι κύκλοι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Είπε επίσης ότι σύντομα η ΕΔΕΚ θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγγραφο με τις θέσεις της στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η ενημέρωση του προέδρου Αναστασιάδη ήταν γενικής μορφής και τα κόμματα δεν έχουν πληροφόρηση σε πιο εξειδικευμένα θέματα. "Είναι γι' αυτό το λόγο", πρόσθεσε, "που λέχθηκε από κάποιους ότι είναι ανάγκη να γίνει θεματική συζήτηση, στην οποία θα δοθούν περισσότερα στοιχεία, για να μπορέσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να καταθέσουν τις απόψεις τους". Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα όσα συζητούνται και συμφωνούνται να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Λόγο για φρούδες ελπίδες και υπεραισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, καλώντας όσους ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο να απολογηθούν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτό που προκύπτει από την ενημέρωση είναι ότι ουσιαστικά η υπεραισιόδοξη αντίληψη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό καταρρέει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν από ό,τι φάνηκε από την ενημέρωση, πολύ σοβαρά προβλήματα και κωλύματα στις συζητήσεις.

Αυτό βέβαια, είπε, προφανώς δεν απογοητεύει τον Πρόεδρο, ο οποίος θα συνεχίσει την προσπάθειά του, "αλλά το βέβαιο είναι ότι όσοι επιχείρησαν να παίξουν με την αισιοδοξία, πουλώντας στον κυπριακό λαό φρούδες ελπίδες, βρίσκονται σήμερα πλέον εκτεθειμένοι απέναντι στις πραγματικότητες. Υπάρχει πολύς δρόμος και πολλές διαφωνίες ακόμη στη συζήτηση για το Κυπριακό".

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε την υιοθέτηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, της εισήγησης για θεματικές συζητήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι υπάρχει συσκότιση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο Πρόεδρος έχει δώσει και το έγγραφο που ανέγνωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού και για θέματα ουσίας και για διαδικασίας. Η πλειοψηφία των κομμάτων συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα και μάλιστα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου έχει και έγγραφο το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ