2016-02-04 20:51:32
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην ΕΡΤ
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, στην ΕΡΤ στην Μαριλένα Κατσίμη και τον Σεραφείμ Σίλα:

Για τις κινητοποιήσεις:

Υπάρχουν αγρότες, εργαζόμενοι και υπάλληλοι που είναι σε δύσκολη θέση. Εμείς σαν κυβέρνηση, οφείλουμε - και αυτό κάνουμε - στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να αναδεικνύουμε αυτή τη δύσκολη πορεία. Η δυσκολία αυτών των ανθρώπων δεν ευνοεί το κύριο, να αντιστραφεί αυτή η πορεία της οικονομίας. Εμείς οφείλουμε να το  αξιοποιήσουμε, να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα, προσπαθώντας συγχρόνως να κάνουμε διαπραγμάτευση και να στήσουμε στέρεες δομές, κάτω από σταθερές λογικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, κάνει τρία πράγματα:

Το πρώτο: κάνει διαπραγμάτευση, βάζει κόκκινες γραμμές, χτίζει τακτική και στρατηγική επί της διαπραγμάτευσης. Συζητάει συνολικά και κατά υπουργείο,  με βάση και τη συμφωνία, γιατί για εμάς έχει μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση για να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές ροές.


Το δεύτερο είναι ότι προσπαθεί  να αφουγκραστεί αυτό που λέει η κοινωνία στο σύνολό της και να δει πως μέσα από τη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον εκείνο το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο υποφέρει, θα το υπερασπιστεί σε σχέση με τα δικαιώματά του. Έχουμε καταφέρει εδώ και ένα χρόνο, με όλο τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο πρέπει να ανταπεξέλθουμε, να το κρατήσουμε σε μια σταθερή βάση. Κοιτάξτε τα ποσοστά της ανεργίας. Κοιτάξτε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρές μειώσεις. Μέσα σε οικονομικό πόλεμο, με κλειστές τράπεζες, με capital control, έχουν συμβεί όλα αυτά τα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας.

Το τρίτο είναι ότι προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα δομή. Για παράδειγμα από το 2010 η απόφαση ήταν πως δεν θα υπάρχει αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και θα είμαστε σαν χώρα μόνο πελάτες. Εμείς προσπαθούμε τώρα να την ανασυγκροτήσουμε και να την επανεκκινήσουμε, τη ΕΛΒΟ, την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τα Ναυπηγεία.

Εγώ δεν μπορώ να ζητήσω από τους αγρότες να είναι θεατές σε μια διαπραγμάτευση, ίσα-ίσα πρέπει να είναι ένας ανοιχτός διάλογος, αυτό που ζητάω από τις εκπροσωπήσεις των αγροτών είναι ανοιχτός διάλογος. 

Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει τη συγκεκριμένη στιγμή να έχει δύο αξιακές φορτίσεις, το ένα είναι αυτό της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και το δεύτερο είναι ένα πολύ μεγάλο κίνημα μιας νέας δημιουργίας.

Προσφυγικό:

Ερώτηση: Γιατί άργησε ο Στρατός τόσο πολύ; Μέχρι που θα εμπλακεί;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ούτε αργούν ούτε πάνε γρήγορα. Το κέντρο υποδοχής στη Λέσβο είναι στρατόπεδο  που ανήκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο παραχωρήθηκε και τώρα επεκτείνεται. Περίπου 3-3,5 εκατομμύρια μερίδες έχουν παραχωρηθεί από το Στρατό. Αυτή τη στιγμή έχουμε σαν χώρα αναλάβει μια σειρά υποχρεώσεις, να κατασκευαστούν πέντε κέντρα πρώτης υποδοχής και κατά αρχήν δύο κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Δηλαδή θα πηγαίνουν Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί με τις οικογένειές τους και οι οποίο θα μένουν 2-3 μέρες και θα μετεγκαθίστανται. Είναι ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στη Σίνδο και στο Σχιστό που ήταν δύο στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εμείς έχουμε αναλάβει να ολοκληρώσουμε αυτά και να εκκινήσουμε. Μετά την ολοκλήρωση θα τα αναλάβει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έτσι κι αλλιώς είναι μέσα σε όλη τη διαδικασία, ενώ όσο αφορά τα ζητήματα φύλαξης θα τα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Βέβαια συμβάλουν και άλλα υπουργεία και όταν υπάρχει πρόβλημα θα ξανασυμβάλει ο Στρατός.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ