2016-02-07 16:52:14
Φωτογραφία για Χρήστος Φιλιππίδης: Από την Α.Σ.Ο.Ε.Ε στο Mattighofen
Σε όσες δημοσιογραφικές αποστολές είχα την τύχη να παραβρεθώ την τελευταία οκταετία, το μόνιμο θέμα με το οποίο άνοιγε η κουβέντα με τους οικοδεσπότες μας ήταν και είναι «η ελληνική κρίση».

Μέχρι που σε μια παρουσίαση της ΚΤΜ, ο Product Manager Joachim Sauer, γεμάτος ενθουσιασμό μιλούσε για ένα νεαρό Έλληνα που προσλήφθηκε στο εργοστάσιο και το όνομα του οποίου δε θυμόταν καλά και σίγουρα δεν μπορούσε να προφέρει.

Άνοιξε το Facebook στο κινητό του, έψαξε τους φίλους του και μου λέει: «Κχρίστος Φιλιππίντις». Πέρασαν λίγοι μήνες και ο Χρήστος βρέθηκε στα Κανάρια Νησιά για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο ΚΤΜ 690 Duke/R του 2016 στους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο.

Πως έφτασες στην ΚΤΜ;

Λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα αποφάσισα κάποια στιγμή να φύγω στο εξωτερικό. Ήθελα να ασχοληθώ με τον τομέα της μοτοσυκλέτας γιατί το είχα σα χόμπι και λόγω της προϋπηρεσίας μου στη BMW-Motorrad Hellas. Ψάχνοντας μέσω διαδικτύου, βρήκα τη συγκεκριμένη θέση στην ΚΤΜ, έκανα τη σχετική αίτηση και έγινα αποδεκτός μετά από δύο συνεντεύξεις.


Ποια είναι η θέση σου στην ΚΤΜ;

Είμαι product specialist για τρεις σειρές μοντέλων, όλα τα Naked (γυμνά), τα Supersport και το Sport Touring Super Duke GT. Το κομμάτι μου ξεκινά από το Product Development, δηλαδή τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μιας μοτοσυκλέτας, τον καθορισμό της αγοράς-στόχου για το συγκεκριμένο προϊόν, τη προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει η καινούρια μοτοσυκλέτα στον πελάτη, την ανάλυση της αγοράς και της ζήτησης, την ανάλυση του ανταγωνισμού και τελικά τον καθορισμό των χαρακτηριστικών της μοτοσυκλέτας. Λόγω της “premium” τοποθέτησης της ΚΤΜ στην αγορά, δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάλυση του κάθε χαρακτηριστικού της μοτοσυκλέτας και της χρησιμότητάς του στην αγορά. Π.χ. αν εξελίξουμε μια μικρή μοτοσυκλέτα δρόμου σκεφτόμαστε: θα είχε νόημα το traction control; Θα χρησίμευε στην αγορά; Στη συνέχεια κινούμαι παράλληλα με την εξέλιξη του μοντέλου, προσπαθώντας να λύσω προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν και να βοηθήσω το R&D τμήμα στην υλοποίηση του σχεδίου μέσω της πληροφόρησης. Ακολουθεί η επικοινωνία με την Kiska, την εταιρεία που αναλαμβάνει το σχεδιασμό των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό σχήμα και χρωματισμούς της μοτοσυκλέτας. Στη συνέχεια, και αφού το στάδιο της εξέλιξης έχει ολοκληρωθεί και η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη να εισέλθει στην αγορά, λαμβάνει χώρα η διαδικασία του ομολογκαρίσματος. Το οποίο αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία λόγω των διαφορετικών προδιαγραφών και νομοθεσιών που επικρατούν στις αγορές που απευθυνόμαστε. Στη συνέχεια αναλαμβάνω το κομμάτι του marketing, δημιουργώντας το διαφημιστικό υλικό των μοτοσυκλετών (φυλλάδια, αφίσες κλπ.) καθώς και το περιεχόμενο που θα προβληθεί στον ιστότοπο της ΚΤΜ. Μετά την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω βημάτων, σειρά έχει η αποκάλυψη του μοντέλου στη δημοσιογραφική του παρουσίαση. Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια 'ζωής' του μοντέλου, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για τυχόν τεχνικά προβλήματα, ζήτηση από την αγορά, ανάλυση ανταγωνισμού όπου και λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις για την αλλαγή χαρακτηριστικών κάποιας μοτοσυκλέτας και για πιθανές προωθητικές ενέργειες.

Μίλησε μας για ένα project που έχεις πιάσει από την αρχή.

Πήγα στην ΚΤΜ μόλις είχε συλληφθεί η ιδέα του Super Duke GT. Εκείνη την περίοδο προσφέραμε το SUPER DUKE R (γυμνό), το οποίο πήγαινε πολύ καλά και σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε τις δυνατότητες αυτής της πανίσχυρης και ικανής μοτοσυκλέτας με τον κόσμο του ταξιδιού, στον οποίο η ΚΤΜ είναι εξίσου δυνατή (μοντέλα Adventure). Γρήγορα πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σε παγκόσμια βάση ώστε να δούμε τι απήχηση θα μπορούσε να έχει και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θεωρώ πως το project του GT ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά γρήγορα και επιτυχημένα.

Όταν λες έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο τι εννοείς: Πως συλλέγεις τα στοιχεία που σε ενδιαφέρουν;

Τα στοιχεία έρχονται από πελάτες. Τωρινούς ή πιθανούς μελλοντικούς που τώρα χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα του ανταγωνισμού. Ο λόγος είναι πως η τελική μοτοσυκλέτα που θα φτιάξουμε θα φτάσει στα χέρια τους και πρέπει να ξέρουμε το τι περιμένει ο κάθε πελάτης από εμάς, τι ζητά από μια μοτοσυκλέτα και ποιες είναι οι απαιτήσεις του. Τα αποτελέσματα της έρευνας βοηθούν τόσο το τμήμα του R&D, όσο το κομμάτι του σχεδιασμού της μοτοσυκλέτας (KISKA) καθώς επίσης και το τμήμα του Μάρκετινγκ.

Οδηγείς τις μοτοσυκλέτες που αναλαμβάνεις;

Ναι, είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Και για την εξέλιξη αλλά και για να έχω προσωπική άποψη, κάτι που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είμαι μέλος της ΚΤΜ και η άποψή μου χρειάζεται παρ' όλο που δεν είμαι επαγγελματίας οδηγός. Άλλωστε, δεν είναι όλοι οι πελάτες μας «σπεσιαλίστες» στην οδήγηση.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μοτοσυκλέτα; Πως ξεκίνησες την ενασχόλησή σου;

Ήταν καθαρά ερασιτεχνική. Είχα ξεκινήσει με παπί, στη συνέχεια ένα Scooter, μετά ένα Shiver 750 και μετά GSX-R 1000. Λόγω συνθηκών δεν είχα ασχοληθεί όσο θα ήθελα, δεν είχα μπει ας πούμε ποτέ σε πίστα. Όταν εγκαταστάθηκα στην Αυστρία μου δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες. Έχω μπει αρκετές φορές σε πίστα και έμαθα πολλά πράγματα για τη μοτοσυκλέτα σε όλους τους τομείς, από μηχανολογία μέχρι τεχνικές οδήγησης.

Πως η ΚΤΜ δίνει τις περισσότερες ευκαιρίες που λες;

Διοργανώνοντας εταιρικά meeting που γίνονται σε πίστα, όπως το Red Bull Ring, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να οδηγήσουμε όλα σχεδόν τα μοντέλα της γκάμας. Τόσο για να διασκεδάσουμε όσο και για να έρθουμε σε επαφή με το προϊόν που πουλάμε. Επίσης υπάρχει σύμβαση με σχολή οδήγησης ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τα σχετικά μαθήματα. Γενικά η ΚΤΜ δίνει μεγάλη βάση στο να εξελιχθείς και να δεθείς με τη μοτοσυκλέτα.

Τώρα έχεις δική σου μοτοσυκλέτα;

Δεν έχω, κυκλοφορώ με μοτοσυκλέτες της εταιρείας τις οποίες μπορώ να εναλλάσσω σχετικά συχνά. Προτιμώ συνήθως το Super Duke R αλλά βλέπω σύντομα να το αλλάζω με το GT. Δυστυχώς, όμως, ο καιρός στην Αυστρία δεν επιτρέπει συχνά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, η οποία περιορίζεται το πολύ σε πέντε μήνες το χρόνο.

Θα μας δώσεις μερικές πληροφορίες για την ομάδα της ΚΤΜ που ετοιμάζεται για τα MotoGP;

Ως εταιρεία έχουμε αρκετή δουλειά για το συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο έχουμε δώσει μεγάλη βάση. Γίνονται πολλές δοκιμές, βλέπουμε πως έχουμε καλά αποτελέσματα, οι δοκιμές θα συνεχιστούν όλο το 2016 με πολλές μετρήσεις και ειδικά στο κομμάτι του πλαισίου και του κινητήρα όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. Πιστεύω, όπως και όλα δείχνουν, ότι το 2017 θα είμαστε έτοιμοι.

Υπάρχει κάποια σκέψη για να εκμεταλλευτείτε αυτήν την εμπλοκή σας με τους αγώνες της ταχύτητας, ώστε να παρουσιάσετε αργότερα κάποια μοτοσυκλέτα δρόμου;

Προς στιγμήν δεν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη. Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν να κάνουν με δύο τόσο μεγάλα project ταυτόχρονα. Βλέπουμε πως ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι πολύ δυνατός και ταυτόχρονα η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, συνεπώς θεωρούμε πως δεν αξίζει για μας την προκειμένη στιγμή. Το MotoGP για την ΚΤΜ είναι μια ακόμα προέκταση του σλόγκαν Ready to Race, το οποίο προσπαθούμε να το δείξουμε σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ