2016-02-10 14:04:12
Φωτογραφία για Τι λένε τα κόμματα για τη συνάντηση Αναστασιάδη - Έιντε
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν χθες στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΕ Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ όπως δήλωσε στη σχετική ανακοίνωση του παραμένει συνεπές στο συμφωνημένο στρατηγικό στόχο για λύση ΔΔΟ και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συνεργασία για την εκπλήρωση του.

Από την άλλη πλευρά τα υπόλοιπα κόμματα δεν συμμερίζονται την παραπάνω άποψη και αντιδρούν. Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ τονίζει πως το κοινό ανακοινωθέν ΔΕΝ διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα παραπέμπει σε παρθενογένεση ενός νέου κράτους.

Η ΕΔΕΚ αναρωτιέται αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξακολουθεί να μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον κ. Ακιντζί ενώ η Ελένη Θεοχάρους μέσω δελτίου τύπου δηλώνει πως : «ο Ακιντζί μας θέλει τουρίστες στα σπίτια μας και το βορρά τουρκικό» ενώ την ίδια ώρα με δελτίου τύπου του κινήματος αλληλεγγύη καλεί την Τουρκία να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για την καταστροφή που επέφερε στην Κύπρο.


Το κίνημα Πολιτών θεωρεί πως ο κ. Άιντα και όλοι όσοι στοχεύουν στο λύση να ναι και ότι να ναι, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν χρειάζονται παραμυθιάσματα, ότι τάχα η Κύπρος θα πνιγεί στις επενδύσεις, για να αποδεχθούν μια καλή λύση. Ο κυπριακός λαός θα στηρίξει τη λύση, μόνο αν είναι δίκαιη και βιώσιμη, σέβεται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή.

Δείτε τις αυτούσιες ανακοινώσεις τον κομμάτων:

ΑΚΕΛ:

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Όσοι δεν θέλουν λύση ΔΔΟ, συνεχίζουν να κινδυνολογούν και να καταστροφολογούν για κάθε πτυχή της λύσης, σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν την όποια προοπτική θετικής κατάληξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δεν μας είπαν ποτέ όμως πώς θα απαλλάξουν τον τόπο από την κατοχή και την διχοτόμηση. Όπως δεν μας είπαν ποτέ πως θα κάνουν την Τουρκία να προσκυνήσει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που θέτουν και γιατί δεν πέτυχαν να τις επιβάλουν όταν οι ίδιοι καθόριζαν την πολιτική της Ε/Κ πλευράς, παρά μόνο διευκόλυναν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τα τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας.

Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές στο συμφωνημένο στρατηγικό στόχο για λύση ΔΔΟ και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συνεργασία για την εκπλήρωση του.

ΔΗΚΟ:

Αναφορικά με το σχόλιο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Ακκιντζί που αφορούν την συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνει τα εξής:

Ως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Άιντα παρέπεμψε στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου. Δυστυχώς, τώρα όλα πληρώνονται. Το κοινό ανακοινωθέν ΔΕΝ διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα παραπέμπει σε παρθενογένεση ενός νέου κράτους.

Οι «εποικοδομητικές» ασάφειες επιτρέπουν στον κ. Ακκιντζί να λέει αυτά που λέει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να του απαντήσει, γιατί δέχθηκε αυτά που δέχθηκε.

ΕΔΕΚ:

Ο κ. Αναστασιάδης εξακολουθεί να μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον κ. Ακιντζί;

Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συστηματικά αποφεύγει να απαντήσει δημόσια στο ερώτημα που κατ’ επανάληψη του έχει υποβάλλει η ΕΔΕΚ εάν μετά τις συνεχείς τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί εξακολουθεί να μοιράζεται μαζί του το ίδιο όραμα;

Συμφωνεί ο κ. Αναστασιάδης ότι όπως και στο σχέδιο Ανάν, μόνο οι δύο από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες (διακίνησης και εγκατάστασης) θα γίνουν αποδεκτές μετά τη λύση;

Εάν ο κ. Αναστασιάδης διαφωνεί με τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί γιατί συμφώνησε στην παραχώρηση δικαιωμάτων στους έποικους χρήστες ε/κ περιουσιών, στην εκχώρηση κυριαρχίας στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και στην αναβάθμιση του Τ/κ ηγέτη διεθνώς;

Εάν ο κ. Ακιντζί δεν δέχεται θέμα συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του επιμένουν να καλλιεργούν κλίμα πλασματικής αισιοδοξίας στο κυπριακό;

Συμμαχία Πολιτών:

Είναι καιρός ο κ. Άιντα και όλοι όσοι στοχεύουν στο λύση να ναι και ότι να ναι, να αντιληφθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν χρειάζονται παραμυθιάσματα, ότι τάχα η Κύπρος θα πνιγεί στις επενδύσεις, για να αποδεχθούν μια καλή λύση.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντί να απαιτεί από την Τουρκία να επωμιστεί το οικονομικό κόστος της συνεχιζόμενης εισβολής, αφήνει τον κ.Άιντα να διαπραγματεύεται ενδεχόμενα ένα νέο Μνημόνιο που θα καλύψει τα έξοδα της λύσης.

Η επαναλαμβανόμενη επίκληση του Κοινού Ανακοινωθέντος από τον κ. Άιντα αλλά κυρίως από την τουρκική πλευρά για το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεδομένου ότι πάγια και ξεκάθαρη θέση της τουρκικής πλευράς είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Άιντα για άλλη μια φορά, ατεκμηρίωτα, επιχειρηματολογεί για μια φανταστική ανάπτυξη που θα φέρει η λύση και για πλουσιοπάροχους επενδυτές που όμως δεν κατονομάζει.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν το 74΄από τα σπίτια τους δια της τουρκικής στρατιωτικής βίας. Για 42 χρόνια οι πρόσφυγες, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, στερούνται του δικαιώματος χρήσης των σπιτιών και περιουσιών τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκε να αντεπεξέλθει της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η τουρκική εισβολή.

42 χρόνια μετά, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντί να απαιτεί από την Τουρκία να επωμιστεί το οικονομικό κόστος της συνεχιζόμενης εισβολής, αφήνει τον κ.Άιντα να διαπραγματεύεται ενδεχόμενα ένα νέο Μνημόνιο που θα καλύψει τα έξοδα της λύσης.

Η διεθνείς πρακτική είναι το κόστος λύσης να το πληρώσει η χώρα που προκάλεσε την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει κληθεί να πληρώσει αλλά έχει απενοχοποιηθεί.

Η λύση θα μπορούσε να έχει πολύ λιγότερο κόστος αν γίνονταν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα επιστροφής των περιουσιών. Αλλά με τη λογική των αποζημιώσεων που συζητείται στις συνομιλίες, πέραν ότι οδηγούν σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος.

Είναι καιρός ο κ. Άιντα και όλοι όσοι στοχεύουν στο λύση να ναι και ότι να ναι, να αντιληφθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν χρειάζονται παραμυθιάσματα, ότι τάχα η Κύπρος θα πνιγεί στις επενδύσεις, για να αποδεχθούν μια καλή λύση.

Ο κυπριακός λαός θα στηρίξει τη λύση, μόνο αν είναι δίκαιη και βιώσιμη, σέβεται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή.

Κίνημα «Αλληλεγγύη»:

«Οι νέες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και γκρεμίζουν την αντίληψη περί εμπιστοσύνης, συγκλίσεων και περί συμφωνίας εντός Μαρτίου».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει ότι, «ο κ. Ακιντζί αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού όπως ισχυρίζεται, η αναλογία του ένα προς τέσσερα δεν έχει συμφωνηθεί, καθώς και ότι θα δικαιούνται όλοι να διακινούνται ελεύθερα στην Κύπρο αλλά οι Ελληνοκύπριοι θα δύνανται να έχουν στο βορρά την εξοχική τους κατοικία ή να διαμένουν σε ξενοδοχεία. Δεν θα δικαιούνται να έχουν μόνιμη κατοικία». Προφανώς, επισημαίνει η κ. Θεοχάρους «ο κατοχικός ηγέτης εννοεί ότι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην ίδια τους την πατρίδα».

Σύμφωνα με την Δρ. Θεοχάρους, ο κ. Ακιντζί επιμένει στις εγγυήσεις της Τουρκίας στη βάση μιας νέας φόρμουλας, ενώ διευκρινίζει ότι όλοι οι έποικοι θα είναι πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου, καθώς και ότι στο βορρά θα υπάρχει εσαεί τουρκική πλειοψηφία γιατί αυτό απαιτεί η διζωνικότητα. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, ο κ. Ακιντζί αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό για προεκλογικούς σκοπούς αναφερόμενος σε συμφωνίες που δεν έγιναν. Συνεπώς, αναφέρει η Δρ. Θεοχάρους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση έναντι του Κυπριακού λαού απαντώντας στον κ. Ακιντζί ο οποίος πλέον τον κατηγορεί ευθέως και θέτει θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Xειμερινή Εκπαίδευση ΣΣΕ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Xειμερινή Εκπαίδευση ΣΣΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ