2016-02-11 22:40:09
Φωτογραφία για Τηλεοπτικές άδειες: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Απορρίφθηκε από την Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες... Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Δεν υπερασπίζεστε την δημοκρατία, αλλά την διαπλοκή» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Θα περίμενα πειστικότερα νομικά επιχειρήματα. Η γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος αρκεί», είπε και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «εσείς ματαιώσατε την δυνατότητα του ΕΣΡ να εκπληρώσει τον συνταγματικό του ρόλο. Και τίκτοντες και παρθενεύοντες;». Ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι κατά το Σύνταγμα ο πυρήνας της αρμοδιότητας του ΕΣΡ είναι η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης και η ποιότητα του προγράμματος.


Τα δύο κόμματα υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η διάταξη που μεταφέρει την αρμοδιότητα για τον διαγωνισμό από το ΕΣΡ στον υπουργό. Επισημαίνεται ότι το άρθρο αναφέρει: «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. O έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

«Επί 25 χρόνια οι σταθμοί λειτουργούν στα όρια ιδιότυπης παρανομίας, όπως υπαινίσσεται το ΣτΕ», αντέτεινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ηλίας Λάππας διαβάζοντας απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι «οι άδειες χορηγούνται με απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ». Όσον αφορά το ΕΣΡ ο Ηλ. Λάππας επεσήμανε ότι «ο συνταγματικός έλεγχος δεν μπορεί να μείνει νεκρός». «Εμείς δεν λέμε μαύρο σε όλα τα κανάλια μέχρι να γίνει το ΕΣΡ, που θα αποτελούσε τον βορειοκορεατικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αποκάλυψε ότι σε επτά χώρες της Ε.Ε. η αρμοδιότητα για τις άδειες είναι στον αρμόδιο υπουργό.

«Η τροπολογία αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, των αξιών της Ε.Ε. της σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι και μάταιη γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όταν έρθουν οι νέοι ενδιαφερόμενοι και τεθούν τα ερωτήματα «ποιος είσαι», θα ανέβουν στο δένδρο και η παροιμία λέει ότι όταν ανεβαίνεις στο δένδρο, θα φανούν τα οπίσθια», είπε ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν θα πάτε πουθενά», εκτίμησε, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκβιάζει και υποστήριξε: «δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά. Έχετε υποσχεθεί πολλά, οδηγείστε σε απόλυτο αδιέξοδο». Είπε ακόμη ότι «τα θέματα αυτά θα γίνουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου και από τα ελληνικά και από τα διεθνή δικαστήρια, όπως έγινε και με άλλες χώρες της Ε.Ε., την Ουγγαρία και την Πολωνία». «Στην Πολωνία έδιωξαν δημοσιογράφους και έκλεισαν μέσα. Εμείς κάνουμε το εντελώς διαφορετικό», απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται τι λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα λέει ότι ο έλεγχος της τηλεόρασης και οι κυρώσεις ανατίθεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ», υποστήριξε ο βουλευτής ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης. Μάλιστα είπε ότι αν το ΕΣΡ αποκτήσει την αρμοδιότητα του διαγωνισμού, η ΝΔ θα στηρίξει. Η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι το ΕΣΡ έχει την αρμοδιότητα για τις άδειες, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για «τεκμήρια πλήρους αντισυνταγματικότητας».

Η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη είπα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Επεισόδιο υπήρξε όταν ο Χρ. Παππάς σχολίασε την απουσία του Α. Σαμαρά από το κοινοβούλιο. Ο στενός συνεργάτης του Δημήτρης Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε και ο Χρ. Παππάς του φώναξε: «είσαι γνωστός προβοκάτορας, σε ξέρουμε τι λαμόγιο είσαι. Άντε», είπε μεταξύ άλλων.

«Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυντάγματος», ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «έχετε ξεφύγει πολιτικά ανοίγοντας τόσα δραματικά θέματα, αλλά και θέματα που δημιουργούν εμπλοκές και παραβιάζουν το Σύνταγμα». Ο Α. Λοβέρδος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να το σκεφτεί πολύ καλά για να υπογράψει» την διάταξη αυτή.

«Επειδή ο Α. Λοβέρδος έχει ανοίξει την κασέτα του σταλινικού, σας λέω ότι το «σταλινικό» Σύνταγμα έχει στο πρώτο του άρθρο την κατάργηση του εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Η αρχή των καναλιών είναι μία, η υπεράσπιση του βάρβαρου καπιταλισμού», είπε.

Εντυπωσιασμένος από την, όπως την χαρακτήρισε, «ωμότητα» της δήλωσης Βενιζέλου και Δένδια ότι θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε: «αναρωτιέμαι. Μέχρι εκεί έχετε φτάσει; Μήπως ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα κάνει την προσφυγή; Μήπως και αυτό είναι τακτοποιημένο; Όλα τα γνωρίζετε πια στη χώρα; Τόσο βαθύ είναι αυτό το βαθύ κράτος;». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «θέλουν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την διαδικασία εκδημοκρατισμού του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δεν θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός», τόνισε ο Σ. Φάμελλος κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι λειτουργούν αντισυνταγματικά καθώς δεν συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Η δική σας λειτουργία αποτελεί εκτροπή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «εμείς υπηρετούμε το Σύνταγμα και όχι το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής που στήσατε».

Όλες οι ανεξάρτητες αρχές είναι τμήμα του κράτους και ασκούν εξουσία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και τυπικά ως εκπρόθεσμη και ουσιαστικά. «Η κυβέρνηση θέλει ομήρους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί και γι’ αυτό φέρνει την αλυσιτελή διάταξη», υποστήριξε και ισχυρίσθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπολσεβική αντίληψη ότι πρέπει να καταλάβει το κράτος. Όμως είστε μπολσεβίκοι μόνο στο μυαλό σας. Στην πραγματικότητα είστε μενσεβίκοι. Με αυτή την μπότα που πατάτε τον λαό, αυτή την μπότα ο λαός θα σας την επιστρέψει».

«Ζήσαμε μία σκληρή μηντιακή δικτατορία. Δεν ήταν η διαφθορά και η διαπλοκή, ήταν η θηριώδης παντοδυναμία που είχαν 3-4 άνθρωποι που δεν τους εξέλεξε ποτέ κανένας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Μάλιστα υπενθύμισε τι υπέστη ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το μηντιακό σύστημα, αλλά και την «κραυγή αγωνίας» του Βύρωνα Πολύδωρα, το πως «εκπαραθυρώθηκε» ο Αλέκος Παπαδόπουλος. «Ακούω ότι μπορούν τεχνικά να υπάρξουν εκατοντάδες άδειες. Είναι θέμα αγοράς ή θέμα δημοκρατίας;», ρώτησε ο Θ. Παπαχριστόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στην παντοδυναμία μίας ομάδας καναλαρχών και τραπεζιτών».

«Μήπως τα τέσσερα κανάλια δημιουργήσουν ένα ολιγοπώλιο και σε λίγο καιρό λέμε πάλι ότι πήραν όλα τα χρήματα;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ