2016-02-12 15:13:02
Φωτογραφία για ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΙΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων από κράτη-μέλη έως και για δύο χρόνια, γεγονός που επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης παρά την αντίδραση της Αθήνας, σύμφωνα με κοινοτική πηγή. Το Συμβούλιο της Ε.Ε. υιοθέτησε την Παρασκευή τις συστάσεις της Κομισιόν για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων της Κομισιόν προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Καθώς αυτό διαφαίνεται ανέφικτο, μεταδίδει το Reuters, μπορεί να πυροδοτήσει άνευ προηγούμενου ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι η κίνηση δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί αλλού στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας, μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ χωρίς να παραβιάζουν προβλέψεις της Συνθήκης.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαχείρισης μίας κατάστασης με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν. «Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν
. Νομικά δεν προβλέπεται» δήλωσε. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει επίσης αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της με την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως εάν αυτό γίνει ίσως η χώρα μας να πρέπει να φιλοξενήσει για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΕΚ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΕΚ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ