2016-02-13 12:33:09
Φωτογραφία για Πώς το κράτος κατασπαταλά χρήμα σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις
Για τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις, και το ρόλο των logistics μιλά στο Sofokleousin.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Property Development AE Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι τα Pisto Parks έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με οίκους του εξωτερικού για την επίτευξη μορφών συνεργασίας, όπως Project development, Joint Ventures, Master Franchise ή Management Contracts. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με ξένους επενδυτές διαχειριστές κεφαλαίων τονίζει ότι τα Pisto Park σαφέστατα ενδιαφέρονται για μία συνεργασία με οικονομικά οφέλη με θεσμικούς επενδυτές. Είναι καυστικός με το κράτος, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι το μόνο που κρατά την Ελλάδα πίσω είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του δημοσίου είναι να παρέχει υπηρεσίες και όχι να κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Κύριε Δασκαλόπουλε η Property Development ειδικεύεται στον τομέα του σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και διαχείρισης εμπορικών ακινήτων μικτής χρήσης. Το τελευταίο διάστημα κάνατε κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις, ποιες είναι αυτές;


Η Property Development παρουσίασε το 2011 το Pitstop Park, ένα σύγχρονο πάρκο φροντίδας αυτοκινήτου με κύριο μέλημα την περιποίηση των οχημάτων αλλά και την εξυπηρέτηση του επισκέπτη με διάφορες υπηρεσίες.

Σε μία έκταση 5.500τμ, δίπλα από την στάση Μετρό ‘Χαλάνδρι΄, με τεχνολογία αιχμής για το αυτόματο πλυντήριο τούνελ μήκους 38μ (χρήση πατέντας Lammscloth by Dupont), με εύκολη πρόσβαση και άνετο πάρκιγκ 50 θέσεων, με Everest café και παιδική χαρά 150τμ για τους μικρούς μας φίλους, 24ωρο πλυντήριο self service τρίτης γενιάς by Karcher, χώρο ειδικών υπηρεσιών φροντίδας Autocare όπως βιολογικοί καθαρισμοί, κεραμική επίστρωση by Williams, αντηλιακές μεμβράνες 3M, mini market, κατάστημα ειδών αξεσουάρ αυτοκινήτου, αλλαγή λαδιών, συντήρηση κλιματισμού by Bosch και άλλα πολλά, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό πολυχώρο υπηρεσιών στην καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής και στην επίσκεψη ως απόλαυση μιας ευχάριστης εμπειρίας για τον οδηγό, την οικογένεια και τον επαγγελματία.

Παρόλα αυτά, το concept δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αφού βρισκόμαστε ακόμα σε φάση εξέλιξης. Σύντομα θα δείτε νέα καταστήματα με νέες υπηρεσίες και προτάσεις στο Pitstop Park.

- Ποια είναι τα κριτήρια σας σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των εμπορικών ακινήτων και την επιλογή των περιοχών;

O διαθέσιμος χώρος είναι αυτός που σου υποδεικνύει τι πρέπει να σχεδιάσεις ως το κατάλληλο προϊόν/υπηρεσία που μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής που αφορά. Το σημείο τοποθέτησης και το προφίλ του επισκέπτη/καταναλωτή είναι αυτά που σε οδηγούν, σύμφωνα με την εμπειρία από ανάλογα έργα και έρευνες αγοράς, να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό που θα εκτιμηθεί θετικά από το κοινό και θα καλύψει πραγματικές ανάγκες. Δεν σημαίνει ότι για να πετύχει κάτι πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται σε εμπορικό δρόμο. Μερικές φορές, εάν η κρίσιμη μάζα εμπορικών χώρων είναι σημαντική και το concept μοναδικό, την εμπορικότητα την δημιουργεί το έργο  μας.

Το κάθε σημείο μπορεί να μεταφραστεί σε μία ελκυστική πρόταση εφόσον έχουμε εντοπίσει την σωστή σχέση κόστους και απόδοσης μιας επένδυσης, δηλαδή το πόσο ελκυστική μπορεί να γίνει μετά την περίοδο ωρίμανσης του.

Σε γενικές γραμμές, το Pitstop Park χρειάζεται έκταση τουλάχιστον 4.000τμ, με εύκολη οδική πρόσβαση, πληθυσμιακή κάλυψη τουλάχιστον 200.000 κατοίκων σε απόσταση 35’ από το σημείο ενδιαφέροντος, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε κοντινή απόσταση και καλά ποιοτικά στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας.

- Ποιο είναι το προφίλ του έλληνα καταναλωτή, τι ψάχνει όταν επισκέπτεται ένα εμπορικό πάρκο;

Ο Έλληνας καταναλωτής έχει αλλάξει ή κατά την γνώμη μου έχει βελτιώσει το προφίλ του. Η κρίση τα τελευταία 8 χρόνια έχουν ανεβάσει τις προσδοκίες των καταναλωτών διότι το διαθέσιμό εισόδημα έχει μειωθεί και πλέον δεν συγχωρούν λάθη στην ποιότητα της υπηρεσίας, στο κόστος της και στον χρόνο που εκτελείται. Δικαιούνται και, επειδή το ανταμείβουν, αξίζουν το άριστο και όχι το μέτριο. Είναι ένας διεθνής καταναλωτής και ταυτόχρονα επιλέγει συνειδητά να ενισχύει την τοπική του αγορά. Το παιδί και τον καταναλωτή δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις.

Είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς και η πρόκληση και ανταμοιβή είναι να προσφέρεις κάτι το οποίο, όχι απλά θα εκτιμήσει ως δίκαιο, αλλά θα είναι πραγματικά μία ευχάριστη εμπειρία για τον ίδιο και την οικογένεια.

- Τα Logistics τι ρόλο παίζουν στην λειτουργία των εμπορικών ακινήτων και στο καθορισμό της αξίας του ακινήτου;

Η προσβασιμότητα, σε ένα μεγάλο βαθμό, κρίνει την επισκεψιμότητα, δηλαδή την εμπορικότητα, άρα και το βαθμό της επιτυχίας του.  Το Pitstop Park βρίσκεται δίπλα στη στάση μετρό Χαλάνδρι, στο τερματικό σταθμό λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΗΣΑΠ με 12.000 καθημερινούς χρήστες.  Ως συνέπεια λοιπόν, η θέση ενός εμπορικού ακινήτου αφορά το πιο σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας του.

- Πιστεύετε ότι η αγορά στην Ελλάδα έχει ευκαιρίες ώστε να αυξήσετε τα μερίδια σας αλλά και τις αποδόσεις επί των επενδύσεων;

Σήμερα η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει ευκαιρίες για την υγιή επιχειρηματικότητα. Συνεπώς, πρέπει τις ευκαιρίες να τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Το μόνο που κρατάει την Ελλάδα πίσω είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις μας. Άλλες κοινωνίες και κράτη τα έχουν  λύσει εδώ και σαράντα χρόνια.  Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να αποδείξει ότι είναι μια χώρα που μπορεί να δημιουργήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Αν δεν αλλάξει σύντομα νοοτροπία και μεθοδολογία τότε οι επενδύσεις σίγουρα δεν θα δουν την αναμενόμενη απόδοση ή ακόμη χειρότερα δεν θα γίνουν. Είναι ανάγκη άμεσα να γίνει η χώρα πιο φιλική στον νέο επιχειρηματία που θέλει να τολμήσει και να προσφέρει τελικά νέες θέσεις εργασίας. Ιδέες υπάρχουν, άνθρωποι υπάρχουν αλλά χρειάζονται και οι σωστές πολιτικές.

- Θα συνεργαζόσασταν αν είχατε την ευκαιρία με ξένους επενδυτές διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι επενδύουν, κατανέμοντας τον κίνδυνο και σε υποδομές ακινήτων;

Η εταιρεία μας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τέτοιου είδους επενδυτικά κεφάλαια κυρίως στο αντικείμενο της αξιολόγησης επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα εγγυημένης απόδοσης.  Το Pitstop Park είναι σαφώς μια ξεχωριστή επιχειρηματική κίνηση όχι όμως ακόμη επενδυτική καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο ως σημείο πιλότος. Παρόλα αυτά μας ενδιαφέρει η συνεργασία με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξέλιξη μιας επιχειρηματικής ιδέας με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως είναι τα Pitstop Parks.

- Θα επεκτείνατε το αποτύπωμα σας στο εξωτερικό μόνος σας ή με μορφή κοινοπραξίας;

Βρισκόμαστε ήδη στην διαδικασία αυτή. Οι επαφές με το εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει. Βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να μεταφέρουμε την εξειδίκευση και τεχνογνωσία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Pitstop Parks. Οι μορφές συνεργασίας είναι ποικίλες, όπως για παράδειγμα Project development, Joint Ventures, Master Franchise ή Management Contracts. Το σίγουρο είναι ότι το concept μας χρειάζεται να ανταποκρίνεται κάθε φορά ανάλογα με το κοινό και τις ανάγκες του χώρου που εξετάζουμε.

-  Η κρίση στην Ελλάδα θα περάσει η προβλέπετε να παραμείνει;

Εάν συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε πάντα τότε σίγουρα θα παραμείνει. Πρέπει με γενναιότητα να παραδεχθούμε τα λάθη μας και όλοι μαζί, μακριά από κομματικές αποχρώσεις, να εργασθούμε για το αύριο της πατρίδας και των παιδιών μας. Για να μειωθεί σημαντικά η ανεργία θα πρέπει πρώτα εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες να δημιουργήσουμε δουλειές.

Για να δημιουργηθούν δουλειές θα πρέπει να αλλάξουν πολλά όπως για παράδειγμα η εφαρμογή των νόμων, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, οι σχέσεις των τραπεζών με τις επιχειρήσεις και ο ρόλος του δημοσίου ως πάροχος υπηρεσιών και όχι ως κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Από εμάς εξαρτάται.

-  Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;

Ο άμεσος στόχος είναι να φέρουμε το Pitstop Park στο τελικό στάδιο για το οποίο έχει σχεδιαστεί.  Οι πελάτες θα μπορούν σύντομα να έχουν και άλλες επιλογές στον πολυχώρο του Pitstop Park. Είναι οι ίδιοι οι πελάτες που μας απαντούν στο τι είδους υπηρεσίες περιμένουν από εμάς. Αυτοί είναι η πρώτη πηγή πληροφόρησης.

Παράλληλα θέλουμε να εξετάσουμε την ανάπτυξη των σημείων μας στην Αττική, αλλά και τις πόλεις της περιφέρειας. Όπως τονίσαμε προηγούμενα, αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της οικονομίας μας αλλά και την διαμόρφωση των κατάλληλων συνεργασιών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ