2016-02-16 07:10:27
Φωτογραφία για Κύπρος: Ζημιά μισό δισ. και βάλε από την αυθαιρεσία της Κεντρικής Τράπεζας
Η υπόθεση της FBME οδεύει προς «οδυνηρό» φινάλε για την Κυπριακή Δημοκρατία... Ο Κύπριος φορολογούμενος θα πληρώσει τα «σπασμένα» της Κεντρικής Τράπεζας.

Το κλείσιμο της FBME από την Κεντρική Τράπεζα είναι μία υπόθεση που θα κοστίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Κύπριο φορολογούμενο και όλα αυτά για μία αυθαίρετη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «24», στους διαδρόμους της Κεντρικής Τράπεζας, η αρχική σιγουριά που προηγήθηκε της απόφασης του κλεισίματος της FBME έχει πλέον μετατραπεί σε ανησυχία και νευρικότητα, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισίου, όπου οι ιδιοκτήτες της τράπεζας διεκδικούν αποζημιώσεις για την αυθαιρεσία της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, υπάρχει και πληροφόρηση για εσωτερικό report της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναφέρει ότι εξαρχής ο στόχος ήταν το κλείσιμο της FBME και η απόκτησή της από την Τράπεζα Κύπρου, έναντι μικρού αντίτιμου.


Κάποιος στην Κεντρική Τράπεζα είχε την ιδέα και πήρε την απόφαση να οδηγήσει στην πώληση με το... ζόρι την FBME στην Τράπεζα Κύπρου, για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση του καλοκαιριού του '14, που έφτασε στο 1 δισ. ευρώ και έβαλε στην Τράπεζα Κύπρου τα «vulturefunds» Γιατί έκλεισε η FBME

Η πρώτη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας έγινε μετά την ανακοίνωση της FinCen του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που «χαρακτήρισε» την FBME ουσιαστικά «πλυντήριο», εκδίδοντας συγκεκριμένα πορίσματα για τις δραστηριότητες της τράπεζας, που τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Τανζανία και το υποκατάστημά της στην Κύπρο είχε φτάσει να έχει καταθέσεις πάνω από 1 δισ. Ευρώ.

Η FBME αμέσως μετά το πόρισμα της FinCen έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να συμμορφωθεί με το πόρισμα της FinCen, αλλά η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε τις εργασίες του κυπριακού υποκαταστήματος της τράπεζας και λίγα 24ωρα αργότερα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει την FBME, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είχε βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στο 104% των καταθέσεων, δηλαδή σε περίπτωση που «κατέβαζε ρολά», θα μπορούσε να επιστρέψει όλα τα χρήματα στους καταθέτες της τράπεζας.

Η πίεση για να... ξεπουλήσουν οι Λιβανέζοι

Η «24» πληροφορείται ότι ο πρώτος στόχος για να αποκτήσει την τράπεζα ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα αποκτούσε έτσι «κοψοχρονιά» μια υγιή τράπεζα, η οποία είχε μεγάλες καταθέσεις και πολύ μικρή έκθεση σε «κόκκινα» δάνεια, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά και το δικό της ενεργητικό.

Η πίεση για να πειστούν οι δύο μέτοχοι της FBME, οι Λιβανέζοι επιχειρηματίες και αδέρφια, Ayoub-FaridSaab και FadiSaab αυξήθηκε με μία σειρά ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά η πίεση αυτή δεν απέφερε αποτέλεσμα, καθώς η Κεντρική μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη απόφαση δεν έχει καταφέρει να πουλήσει το υποκατάστημα της FBME στην Κύπρο και όπως όλα δείχνουν δεν θα το καταφέρει στο μέλλον.

«Δεν πρόκειται να πουληθεί η FBME»

Η «24» επικοινώνησε με πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για την υπόθεση, και μας είπε ότι «η Κεντρική Τράπεζα απέτυχε παταγωδώς στην υπόθεση της FBME. 20 μήνες μετά την έκδοση της ανακοίνωσης για πώληση της τράπεζας δεν έχουν καταφέρει να την πουλήσουν και ούτε και θα το καταφέρουν ποτέ, αφού η υπόθεση βρίσκεται στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισίου. Το ύψος της αποζημίωσης που ζητούν οι ιδιοκτήτες της τράπεζας είναι 500 εκ. ευρώ τουλάχιστον, αλλά το τελικό ποσό μπορεί να το αποφασίσει μόνο το ίδιο το Δικαστήριο, το οποίο θα κάνει τους δικούς του υπολογισμούς για την ζημία που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες της τράπεζας από τις ενέργειες της Κεντρικής».

Από την πλευρά της FBME, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, κρατούν στάση αναμονής ενόψει των δικαστικών αποφάσεων που περιμένουν σε δύο μέτωπα, τόσο στο Παρίσι όσο και στις ΗΠΑ. Το μόνο που σχολιάζουν διαρκώς είναι η αδιαφάνεια με την οποία πήρε τις καθοριστικές αποφάσεις της η Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να αιτιολογήσει τόσο την «ασφυξία» που προκάλεσε στην Τράπεζα, όσο και τις μετέπειτα αποφάσεις που πήρε για το κλείσιμο και την πώληση της FBME.

Ούτε στις ΗΠΑ δικαιώνεται η Κεντρική Τράπεζα

Η υπόθεση παράλληλα με το Διεθνές Δικαστήριο συνεχίζεται και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ανοιχτή διαδικασία ανάμεσα στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, FinCen και της FBME, η οποία αναμένεται να τελειώσει περί το τέλος Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η FBME προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου η FinCen καλείται να πείσει τον δικαστή για το δίκαιο των λόγων που προέταξε για να σταματήσει τις συναλλαγές της FBMEσε δολάρια και να οδηγήσει στο «λουκέτο» από την Κεντρική Τράπεζα. Αν ο ομοσπονδιακός δικαστής δεν πειστεί από την FinCen, τότε θα δεχτεί την προσφυγή της FBME και θα δικάσει την υπόθεση, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από το 2001, όταν πέρασε ο περίφημος PatriotAct μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Αμερικανοί δικηγόροι της FBME που διόρισε η Τράπεζα αμέσως μετά την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι συνεργάστηκαν πλήρως με τα πορίσματα της FinCen και φαίνεται ότι από την πλευρά της FinCen δεν υπάρχει η ίδια βεβαιότητα.

Η Κεντρική Τράπεζα μένει πολλαπλά εκτεθειμένη

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κινδυνεύει να διασυρθεί και στα δικαστήρια των ΗΠΑ, αφού η FinCen στηρίχτηκε σε στοιχεία που της παρείχε η Κεντρική Τράπεζα για να βγάλει το πόρισμά της για το «ξέπλυμα χρήματος» σχετικά με την FBME. Σε περίπτωση που ο ομοσπονδιακός δικαστής αποφανθεί ότι η FinCen δεν έχει δίκιο, τότε οι Αμερικανοί θα ρίξουν το βάρος στα στοιχεία που έλαβαν από την Κεντρική Τράπεζα και τους οδήγησαν σε λανθασμένα πορίσματα.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα σημάνει την δικαίωση της FBME στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισίου και θα επιφέρει ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον Κύπριο φορολογούμενο.

Τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είναι εκείνη που έχει χειριστεί εξ' ολοκλήρου το θέμα της FBME που προέκυψε από τον Ιούλιο του 2014 και εφόσον η υπόθεση χαθεί για την Κεντρική Τράπεζα, θα πρόκειται για ένα ακόμη «παράσημο» από τα... πολλά που της έχουν πιστωθεί στο διάστημα της διοίκησης της Κεντρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός διαχειριστής, Ντίνος Χριστοφίδης έχει γίνει δέκτης σωρείας παραπόνων από τους ιδιοκτήτες της FBME, οι οποίοι έχουν περιγράψει και σε δημόσιες ανακοινώσεις τους την συμπεριφορά του διαχειριστή, ο οποίος έπαιρνε άδειες και κρατούσε κλειστό το υποκατάστημα της FBME, προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες πλήρωνε η κεντρική FBME από την Τανζανία, αλλά δεν τους ενημέρωνε κ.ο.κ. Όταν στις 15 Μαΐου 2015 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι τα πράγματα προχωρούσαν όπως τα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, είναι απορίας άξιον πως γίνεται ο προκάτοχος της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, κ. Πανίκος Δημητριάδης, τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να βγαίνει με δημόσια παρέμβαση και να υποστηρίζει το δίκιο της FBME απέναντι στην Κεντρική Τράπεζα. Και αλήθεια να είναι, θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που έφυγε κακήν κακώς από τη θέση του με «παχυλή» αποζημίωση που πλήρωσαν όλοι οι Κύπριοι, να μην επιδιώκει ή επιχαίρεται όταν και πάλι όλοι εμείς θα πληρώσουμε τα δικά τους λάθη, παραλείψεις και αυθαιρεσίες.

Τώρα έχει αναλάβει πλέον διαχειριστής, ο Κρις Ιακωβίδης, από τον οποίο όλοι περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους προκατόχους του.

Σε δεκάδες δισ. θα ανέλθει η ζημιά για την Κύπρο

Η υπόθεση της FBME και οι αυθαίρετες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές που θα κληθεί να πληρώσει ο κυπριακός λαός. Όπως έχουμε δει το τελικό ποσό μπορεί να ανέλθει στο μισό δισ. ευρώ και παραπάνω για την υπόθεση της FBME, αλλά δεν θα είναι η μοναδική τέτοια υπόθεση.

Μία ανάλογη ιστορία είχε συμβεί και επί διοίκησης Αθανάσιου Ορφανίδη στην Κεντρική Τράπεζα με την USBBank. Τότε ο Διοικητής και η Κεντρική Τράπεζα είχε αναγκάσει τους μετόχους της τράπεζας να «ξεπουλήσουν» την τράπεζα σε νέους ιδιοκτήτες εφαρμόζοντας αντίστοιχες πιέσεις με αυτές που δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες της FBME, με την διαφορά ότι οι τότε μέτοχοι δεν είχαν αντισταθεί όπως οι Λιβανέζοι. Βέβαια, αυτό δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την αυθαιρεσία της Κεντρικής και αν δικαιωθούν θα μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Φυσικά, μετά από όλα αυτά, ουδείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι εκκρεμούν προσφυγές κατά του κουρέματος καταθέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και οι κάτοχοι των αξιογράφων.

Όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούν την αυθαιρεσία που έχει επιδείξει στην εποχή της οικονομικής κρίσης η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση, απέναντι σε απλούς πολίτες, μετόχους και καταθέτες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ