2016-02-17 23:39:36
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Κούρεμα και πρόστιμα για να γεμίσει τα ταμεία
Δεν φτάνουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους παρόχους και το "κούρεμα” που επιβάλλεται κάθε χρόνο μέσω του μηχανισμού του clawback (με φαρμακευτικές, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να καλύπτουν τον εκτροχιασμό των δαπανών), τώρα ο Οργανισμός βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να συγκεντρώσει έσοδα και να γεμίσει το ταμείο του, και σε ρόλο "ράμπο” θα εφαρμόζει ελέγχους προκειμένου να εντοπίζει παραβάσεις εκ μέρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των παρόχωνυγείας που έχουν σύμβαση μαζί του.

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο "Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις" του υπουργείου Υγείας, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τόσο σε πραγματικό χρόνο με επιτόπιες επισκέψεις στους παρόχους, απομακρυσμένα με χρήση στατιστικών δεδομένων (για συνταγογράφηση, χορήγηση και εκτέλεση παραπεμπτικών για εξετάσεις), όσο και εκ των υστέρων με έλεγχο των δικαιολογητικών.


Τα ποσά ειδικότερα που προκύπτουν από ποινές που θα εισπράττονται ή θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό τουΕΟΠΥΥ για θα χρησιμοποιούνται, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, για "αναπτυξιακούς σκοπούς του Οργανισμού”.

Ποιοι είναι οι σκοποί αυτοί; Μεταξύ τους βρίσκεται και μπόνους προς το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τη θέση και το βαθμό των υπαλλήλων, αλλά και το βαθμό συμμετοχής τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου, όσο και κατά το στάδιο της διενέργειάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται: 

• Ποσοστό 2%, έως 4 εκατ. ευρώ, για το προσωπικό του Οργανισμού.

• 4%, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιείται για την προαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αναφορικά με τους σκοπούς και τους στόχους του σε δεδομένη χρονική περίοδο.

• Ποσοστό 4%, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των υποδομών του Οργανισμού, τόσο σε νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, καθώς και με την ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, όσο και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

• Ποσοστό 50% καλύπτει υποχρεώσεις του Οργανισμού προς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τις τις υγειονομικές περιφέρειες.

• Tέλος 40% θα προορίζεται προκειμένου να καλύπτονται λοιπές υποχρεώσεις του Οργανισμού

Στην έκθεση αξιολόγησης που συνοδεύει την τροπολογία τονίζεται πάντως πως οι ρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού και την αξιοποίησή τους για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, μέσω της ενίσχυσης του προσωπικού και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση εντούτοις έρχεται σε μια περίοδο που ο ΕΟΠΠΥΥ αναζητεί εναγωνίως έσοδα, βλέποντας πως ακόμη και μετά την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του Οργανισμού, οι εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν προβληματικές. Είναι επίσης ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ πως από τα 7 περίπου δισ. ευρώ που είναι τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το 40% αφορά στον χώρο της υγείας, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιωτικές κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και φυσικοθεραπευτές, με τους οποίους είναι συμβεβλημένος, έχουν αγγίξει πλέον τα 1,8 δισ. ευρώ. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

vicky,[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ