2016-02-18 09:56:10
Φωτογραφία για ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ VD
Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10%, από 8% που είναι σήμερα, καθώς και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με ''Τα Νέα'', στο τραπέζι των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. ευρώ, και να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό. Παρότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για το 2015, δεν λείπουν οι σχετικές συζητήσεις. Οι δανειστές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega διέψευσε κατά το..
. ήμισυ το νέο αυτό σενάριο. «Αναδρομικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση» είπε ο υπουργός Οικονομίας και σημείωσε: «Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα, είναι πως το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος», επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς. «Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα» είπε.

Για αυτά τα «διάφορα φορολογικά μέτρα», πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών για την αύξηση των εσόδων πολλαπλασιάζει τους φόρους για τους Έλληνες και ειδικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αντί αύξηση συντελεστών φόρου ή αύξησης στην έκτακτη εισφορά προτείνουν δραστική μείωση ή και πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στα σενάρια που ακούγονται υπάρχει και πρόταση για μείωση του αφορολόγητου από τα 9.550 ευρώ στα 5.000 ευρώ ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φτωχοί φορολογούμενοι με ελάχιστα εισοδήματα. 

Στο θέμα του Ασφαλιστικού και ειδικά των συντάξεων, ο κ. Σταθάκης διέψευσε ότι υπήρξε απαίτηση των δανειστών για οριζόντια περικοπή συντάξεων αλλά επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μειωθούν οι λεγόμενες "υψηλές συντάξεις". «Είναι γνωστή η θέση κάποιων από τους θεσμούς», είπε. Επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση είναι "κόκκινη γραμμή" το να μην μειωθούν οι συντάξεις. «Θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην έχει περικοπές συντάξεων», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν θα γίνουν περικοπές ούτε στις επικουρικές συντάξεις».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ