2016-02-18 12:07:46
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Πλαφόν στα ραντεβού !
Αυστηρό όριο και στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ βάζει ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες τουCapital.gr, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης θέτει πλαφόν στα ραντεβού των ασθενών, οι οποίοι δεν θα επιτρέπεται να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, στο πλαίσιο των 200 δωρεάν επισκέψεων που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κάθε συμβεβλημένος γιατρός. Αν για παράδειγμα ο ασφαλισμένος επισκεφτεί μέσα στο μήνα δύο φορές έναν καρδιολόγο, σε περίπτωση που θέλει και τρίτο ραντεβού, τότε είτε θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του, είτε να λάβει ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. 

Το πλαφόν θα αφορά και συνολικά τις ιατρικές επισκέψεις, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο ειδικότητες μέσα στην ίδια ημέρα. Όπως λένε μάλιστα οι πληροφορίες, οι προτάσεις του προέδρου του Οργανισμού κατατέθηκαν τη Δευτέρα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Ο έλεγχος των επισκέψεων που πραγματοποιούν οι ασθενείς θα γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ, το οποίο και θα "κλειδώνει” μετά τις δύο επισκέψεις.


Εντούτοις, θα υπάρχει κάποια "δικλείδα ασφαλείας” για τους χρόνια πάσχοντες ή για έκτακτες περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η επιπλέον ιατρική εξέταση, οπότε οι γιατροί θα μπορούν να ξεκλειδώνουν τον ΑΜΚΑ, πάντα όμως υπό το "βλέμμα” του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελήφθη μετά από μελέτη και ανάλυση στατιστικών για τις ιατρικές επισκέψεις, όπου φάνηκε πως υπήρχαν περιπτώσεις που ασφαλισμένοι πραγματοποιούσαν πολλά ραντεβού μέσα στον ίδιο μήνα, ζητώντας επιπλέον ιατρική γνώμη, αλλά φυσικά και για να μειωθούν οι δαπάνες των συμβεβλημένων γιατρών. Το μέτρο πάντως φαίνεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου, με το σκεπτικό πως η "κατάχρηση” των ραντεβού από ασφαλισμένους στερεί τη δυνατότητα επίσκεψης από άλλους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Πάντως, ειδικά για ειδικότητες όπως οι καρδιολολόγοι, οι παθολόγοι , οι δερματολόγοι κ.ά. το όριο των δωρεάν ραντεβού συχνά εξαντλείται πολύ γρήγορα, με τους ασφαλισμένους να αναγκάζονται να αναζητούν άλλο γιατρό ή να πληρώνουν την επίσκεψη.

Η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν αφορά μόνο τις επισκέψεις, αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς θα ελέγχονται τα παραπεμπτικά που δίνουν οι γιατροί, ο αριθμός των εξετάσεων που γράφονται, ενώ θα τίθεται επιτρεπτό όριο εξετάσεων για τη διάγνωση της πάθησης και την παρακολούθηση των ασθενών. Όπως είχε μεταδώσει πριν από λίγες ημέρες το Capital.gr όταν ένας ασθενής κάνει μια διαγνωστική ή εργαστηριακή εξέταση, αυτό θα φαίνεται στο ΑΜΚΑ του, με συνέπεια να μην μπορεί να επαναλάβει την ίδια εξέταση σε χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ