2016-02-19 08:32:12
Φωτογραφία για ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει να αποσπάσει η Ελλάδα στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα εκδοθεί σήμερα. Το κείμενο συμπερασμάτων εγκρίνεται ομόφωνα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο, όπως μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς δίνει τα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού εάν εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε
. - Τουρκίας με την συμμετοχή και του ΝΑΤΟ. Σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Καλό το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Θετικά πάντως αποτιμά η κυβέρνηση το κλίμα για την Ελλάδα κατά τη συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots.  Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφ' ενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ