2016-02-23 00:30:30
Φωτογραφία για Τα Ιρανικά ΜΜΕ επικήρυξαν με 600.000 τον Σαλμάν Ρούσντι
Με 600.000 δολαρία επικήρυξαν τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι 40 κρατικά ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανήμερα της «επετείου» από την έκδοση φετβά για τον βρετανοϊνδό συγγραφέα το 1989.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1989 ο τότε θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει φετβά κατά του Ρούσντι για το έργο του «Σατανικοί Στίχοι».

Ο Χομεϊνί είχε ζητήσει τότε το θάνατο του συγγραφέα όπως και οποιουδήποτε άλλου εμπλέκεται στην έκδοση του επίμαχου βιβλίου.

Μετά την «εντολή» αυτή ο Ιάπωνας μεταφραστής του βιβλίου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το γραφείο του ο Ιταλός μεταφραστής επέζησε μετά από επίθεση με μαχαίρι έξω από το σπίτι του ενώ ο Νορβηγός εκδότης δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς αλλά κατάφερε να επιζήσει.

Το 1998 ο τότε πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί είχε ανακοινώσει ότι η απειλή κατά του Ρούσντι είχε «τελειώσει» αλλά η φετβά δεν έχει επίσημα αρθεί με τον διάδοχο του Χομεϊνί, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να δηλώνει το 2005 ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Η επικήρυξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη δολοφονία του Ρούσντι ο οποίος από το 1989 βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ