2016-02-23 17:27:10
Φωτογραφία για Θωρακίζεται ο κάμπος της Παπαδούς: Ο Αλφειός καραδοκεί!
Τη θωράκιση του κάμπου της Παπαδούς έχει ως στόχο η δημοτική αρχή... Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς ο κίνδυνος να «φουσκώσει» ο Αλφειός από βροχοπτώσεις καραδοκεί.

Η εμπειρία του 2013 είναι ακόμα νωπή στην περιοχή, όταν ο Αλφειός πλημμύρισε και «κατάπιε» ολόκληρους πορτοκαλεώνες –και όχι μόνο-, ενώ λίγο έλειψε να προκαλέσει ζημιά στο αρδευτικό σύστημα της περιοχής.

Φέτος, αποφασίστηκε –με τη συνδρομή και της ΠΕ Ηλείας- να ξεκινήσουν εργασίες ευθυγράμμισης στα σημεία όπου το ποτάμι έχει προκαλέσει ζημιά στις όχθες, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμύρας στον κάμπο και καταστροφής του αρδευτικού συστήματος.

Βοηθούντος του καιρού, από νωρίς χθες το πρωί τα μηχανήματα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ξεκίνησαν τις εργασίες στο ποτάμι, παρουσία και του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκου.

«Είμαστε στο ύψος της Παπαδούς και αφού ο καιρός το επέτρεψε, επιχειρούμε να δούμε σε χειμερινή περίοδο πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάπως τις περιουσίες του κόσμου αφού είναι αδύνατον να προχωρήσουν άλλες διαδικασίες
. Είχαμε κάνει αντίστοιχες παρεμβάσεις και πέρυσι δεν ήταν απόλυτα πετυχημένες, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία. Τώρα γίνεται μια παρέμβαση μήκους ενός χλμ, μια ευθυγράμμιση εκεί που το ποτάμι έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στις δύο όχθες και απειλείται άμεσα ο κάμπος της Παπαδούς δηλαδή ο αναδασμός και όλο το αρδευτικό έργο, γιατί αν το ποτάμι κάνει την τομή εδώ, θα έχουμε κατάρρευση όλου του αρδευτικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Μπαλιούκος, καθώς επέβλεπε τις εργασίες, και στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο παρέμβασης του δήμου για την προστασία της περιουσίας των κατοίκων.

«Επινοήσαμε έναν τρόπο, καθώς περιβαλλοντικά απαιτούνται άδειες και κόστος υψηλό για τη μεταφορά των ογκόλιθων. Επινοήσαμε αυτό το σύστημα με τους σάκους, όπου πληρώνονται με αδρανή υλικά και βλέπουμε ότι έχει αποτέλεσμα. Κυρίως αυτήν την τεχνολογία θέλαμε να εφαρμόσουμε την είχαμε κάνει σε μικρή κλίμακα στους χειμάρρους του δήμου αλλά βλέπουμε ότι στο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου και βάρους, δεν μετακινούνται. Εκτιμώ ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε το ποτάμι σε αυτό το σημείο για να ανοίξουμε πλέον και να πάρει την ευθεία πορεία του, όπως το επιθυμούμε και όπως πρέπει να γίνει, για να αποτρέπονται οι ζημιές στις δύο όχθες. Μας μένει ως υπόλοιπο μια κατασκευή μια σκέψη και ένα πρακτικό αποτέλεσμα για άλλα σημεία. Θα το εφαρμόζουμε και έχουμε κατ΄ έτος ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό για να έχουμε στοκ σε τέτοιες κατασκευές για να είναι ταχύτατη η παρέμβασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεννόηση με την ΠΕ Ηλεία και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας: «Μαζί μας είναι η ΠΕ Ηλείας, υπάρχει μια συνεννόηση με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και τον πρόεδρο των Άσπρων Σπιτιών. Προσπαθούν να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Με τις συνθήκες που γνωρίζετε, με δικά μας μηχανήματα αλλά και μισθωμένα, η ΠΕ Ηλείας έχει στείλει δύο μηχανήματα, αλλά την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν εργαστεί καθόλου διότι θα μας είχαν βοηθήσει σημαντικά».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ