2016-02-24 14:33:17
Φωτογραφία για «Δώρο» στις μεγάλες εταιρίες
Διαγωνισμό για «λίγους» ετοίμασε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του... Υπουργείου Πολιτισμού, αφού οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση τεσσάρων αναψυκτηρίων - όλων μαζί - των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων Αρχαίας Ολυμπίας, Θεσσαλονίκης, Πύργου και Μεσσήνης. Είναι περισσότερο από…φανερό, ότι ο διαγωνισμός και τα αναψυκτήρια είναι «δώρο» στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, αποκλείοντας τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η προκήρυξη αφορά την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων του α) Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας, β) Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, γ) Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και δ) Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης.

Προϋποθέσεις για…λίγους

Διαβάζοντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, εύκολα συμπεραίνει ότι είναι αδύνατο, να υποβάλλει προσφορά. Αν, λοιπόν, κάποιος επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδικασία και να διεκδικήσει την εκμίσθωση των καταστημάτων, μεταξύ άλλων, θα πρέπει


-Να καταθέσει πρόταση κι αν τελικά γίνει δεκτή, να εκμισθώσει όλους τους χώρους και όχι κάποιους από αυτούς. Δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα λειτουργίας όλων αναψυκτηρίων ταυτόχρονα. Έτσι, κάποιος επιχειρηματίας θα πρέπει να ελέγχει καταστήματα που βρίσκονται στην Ολυμπία, στον Πύργο, στη Μεσσηνία αλλά και στη Θεσσαλονίκη, δηλαδήπέντε μαγαζιά σε πέντε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία!

- Επίσης, πρέπει να έχει ISO 22000 και ISO 9001, ανεξάρτητα από το αν παρασκευάζει τα προϊόντα ή αν τα αγοράζει έτοιμα και τα διαθέτει στα καταστήματα.

- Παράλληλα, πρέπει να διατηρεί κατά την τελευταία 6ετία μέχρι και σήμερα σε λειτουργία 6 (!) καταστήματα συναφή με αυτά που είναι προς εκμίσθωση. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει να αναλάβει ένα από τα μαγαζιά, θα πρέπει ήδη να διαθέτει 6 παρεμφερείς επιχειρήσεις και να τις λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια! Προφανώς, αυτήν τη δυνατότητα στην Ελλάδα την έχουν λίγες ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, συγκεκριμένες μεγάλες αλυσίδες εστίασης.

-Επιπλέον, όποιος θέλει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει επιπλέον να έχει μέσο κύκλο εργασιών κατά τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις μεγαλύτερο του 120% του προϋπολογισμού του συνόλου των προτεινόμενων ελαχίστων μισθωμάτων (17.300 ευρώ/μηνιαίως) για όλα τα μίσθια της προκήρυξης για χρόνο ίσο με το μισό της διάρκειας της μίσθωσης, δηλαδή για τρία έτη.

Αποκλείονται οι «μικροί»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοσδήποτε μικρός ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας απλώς αποκλείεται από τη διαδικασία και τα αναψυκτήρια…προσφέρονται ως «δώρο» σε συγκεκριμένες εταιρείες εστίασης.

Να παρέμβει ο Υπουργός Πολιτισμού

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, από ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αθήνας, ο καταγόμενος από την περιοχή της Ολυμπίας αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό», με τον οποίο αποκλείονται όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για προκήρυξη που είναι καθαρά «φωτογραφική». Σημείωσε επίσης «Δε ζητάμε να γίνει φωτογραφικός διαγωνισμός για τους μικρομεσαίους, απλά ζητάμε να έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος ο οποιοσδήποτε».

Να «χτυπήσουμε» τη διαπλοκή

Ακόμα και η απάντηση στελεχών του ΤΑΠ, στην ίδια ιστοσελίδα, προκαλεί αίσθηση, αφού υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, την εκμίσθωση των πέντε αναψυκτηρίων από μια μεγάλη εταιρία και τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρηματιών από τον διαγωνισμό, θα «εξασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων και θα «χτυπήσουν» τη διαπλοκή». Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι οι μεγάλοι είναι «καθαροί» και οι μικροί «διαπλεκόμενοι».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ