2016-02-24 21:22:14
Φωτογραφία για Τσίπρας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών
Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που είναι κοινή ομολογία ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη... μέγιστη δυνατή συμφωνία, τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των κρατών που εμπλέκονται σε αυτό, τόνισε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής από τους εταίρους της να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, να εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν.

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι δεν κατανοούν, είπε, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις».

«Αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, ακυρώνονται από παρασυνάξεις κρατών της ΕΕ, αλλά και κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και βρίσκονται στη 'βαλκανική διαδρομή'», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι "το καλοκαίρι η Ελλάδα στήθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι η τήρηση των κανόνων αφορά ορισμένους".

Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην ΕΕ, η Αυστρία, να καλεί σε "παρασυσκέψεις χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών".

"Μιλώντας με γλώσσα όχι σκληρή, αλλά υπεύθυνη, θα πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από όλους υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως υπεύθυνα συμπεριφέρεται και η ίδια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα απαιτήσει την άμεση εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν.

«Ή η ΕΕ θα λειτουργεί με κοινούς κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, που δεν το δεχόμαστε» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε 'αποθήκη ψυχών'».

Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απόλαυση που σπάει τα κοντέρ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απόλαυση που σπάει τα κοντέρ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ