2016-02-26 20:06:41
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η Ε.Ε. VD
«Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, μετά από τη συνάντησή τους. «Θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών, στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή, βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας. «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», συμπλήρωσε. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια και στάθηκε στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος. Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πιτέλα αποτελεί φίλο της Ελλάδας. 


Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε. και της πολιτικής ισοτιμίας μεταξύ των χωρών μελών. Προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς κανόνες και τις κοινές ευθύνες, τις κοινές δεσμεύσεις. «Οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» σημείωσε.

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις ούτε να σταματά μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις. Χαρακτήρισε επίσης λάθος την υιοθέτηση της ατζέντας της ακροδεξιάς. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. «Ο λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίνοντας από το υστέρημα προκειμένου να συμπεριφερθεί με ανθρωπιά σε κατατρεγμένους», εξήγησε. «Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια συμπεριφορά. Κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν συνεχίσουμε ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του στη χώρα του» υπογράμμισε. «Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» είπε ο Πρωθυπουργός και απηύθυνε κάλεσμα «να υψώσουμε τείχη σε αυτούς που υψώνουν τείχη».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τη Σύνοδο να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που διογκώνονται όπως ο εγκλωβισμός των προσφύγων καθώς με μονομερείς πράξεις δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να προχωρήσουν στην κεντρική Ευρώπη. «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής και προορισμού» σημείωσε. Υπογράμμισε την ανάγκη για μία δεσμευτική απόφαση για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «Είναι το μόνο απολύτως λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ένωση αν θέλει να είναι Ένωση» διεμήνυσε. «Θεωρώ αδιανόητο χώρες που δεν έχουν δεχτεί να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα να έχουν την άνεση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Κάλεσε έως τις 7 Μαρτίου να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή τη θέση όλες οι χώρες και οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, ώστε να προχωρήσει ο αναλογικός διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών.  Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίες όλων των χωρών, και για μια ακόμη φορά τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που κουνούν το δάχτυλο, αλλά δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. «Μια βιομηχανία διακινητών», όπως είπε χαρακτηριστικά, «που πρέπει να τους χτυπήσουμε». Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε, η Ελλάδα θα προσέλθει στη Σύνοδο με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση που θα γίνει σεβαστή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις», εξηγώντας πως «η θέση μας δεν θα είναι απλά θέση της Ελλάδας, ελπίζω ότι θα είναι θέση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι θέση φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει».

Ο Πρωθυπουργός εν συνεχεία επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται κοινές θέσεις και αγωνίες σε μία σειρά ζητημάτων, ενώ τόνισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι διαφοροποιήσεις ξεπερνούν ακόμα και τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Όπως εκτίμησε, στη μία πλευρά είναι εκείνοι που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια, και στην άλλη πλευρά εκείνοι που δεν την επιθυμούν, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου «βαθιά αντιευρωπαϊκή» τη στάση ορισμένων χωρών. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καλό είναι να μην συνδέουμε την οικονομική κρίση με το προσφυγικό και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαχειριστεί τρεις κρίσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι εύκολο να κρατήσει κανείς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και έκανε λόγο για τρία καρπούζια στην προκειμένη περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Πίτελα διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Όπως είπε, τα ζητήματα αυτά αφορούν όλη την Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας. Ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ. «Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους: 

Αρχή αλληλεγγύηςΚαταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεωνΣεβασμός των κανόνων

Ο κ. Πιτέλα έστειλε ένα μήνυμα, «ενδεχομένως το τελευταίο» όπως είπε, στους επικεφαλής των χωρών της ομάδας Βιζεγκραντ και όσα κράτη υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της Ε.Ε. «Χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια», εξήγησε και ζήτησε να εφαρμόσουν όλοι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» οι πρόσφυγες, ενώ είπε πως «πρέπει να σώσουμε την Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας, τόνισε ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τη χαρακτήρισε λανθασμένη. «Ακόμα πιο λανθασμένη» χαρακτήρισε την άρνηση της ομάδας Βίζεγκραντ να συνεργαστεί για τις ποσοστώσεις στις μεταγκαταστάσεις. «Θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις; Εγώ για την ώρα θέλω να απευθύνω έκκληση. Ας μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο εγωισμός. Ένταξη σε μία κοινότητα σημαίνει να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες. Δεν μπορεί κανείς να λαμβάνει από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά να μην επιθυμεί να προσφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάλεσε επίσης τους πολίτες «να τιμωρήσουν τους εγωιστές», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι» και στάθηκε στα 10.000 αγνοούμενα παιδιά προσφύγων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα». Όπως εξήγησε, μετά από την αξιολόγηση θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε και στο μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά καταβάλλουν προσπάθειες προς όφελος της χώρας, όπως και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ''Ποταμιού''. «Βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Αυτό δεν ζητήθηκε και δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω» συνέχισε, ωστόσο εκτίμησε ότι από κοινού οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού μπορούν ωστόσο να συνεργαστούν προς όφελος της Ε.Ε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ