2016-02-28 00:03:11
Φωτογραφία για Σουηδία: Ρίχνουν την ευθύνη στις κοινωνικές υπηρεσίες οι γονείς της 16χρονης που απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές
Η ιστορία της 16χρονης Μαρλίν Νιβαρλάιν εξακολουθεί να απασχολεί τα... μέσα ενημέρωσης στη Σουηδία καθώς οι βιολογικοί γονείς της κατήγγειλαν την Πέμπτη ότι οι τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες και η ανάδοχη οικογένεια, με την οποία κατοικούσε το τελευταίο διάστημα η κόρη τους, ευθύνονται για την διαφυγή της στο «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών.

Η νεαρή κοπέλα, που κατάγεται από την περιοχή Μπορός στη νότια Σουηδία, εξαφανίστηκε με τον 19χρονο φίλο της, Moqtar Mohammed Ahmed, τον Ιούνιο του 2015 και μέσω Συρίας ταξίδεψε στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, την πόλη που αποτελεί το προπύργιο των τζιχαντιστών στην χώρα. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η 16χρονη απελευθερώθηκε χάρη στην επιχείρηση των κουρδικών ειδικών δυνάμεων ενώ η ίδια δήλωσε πως «παραπλανήθηκε» από τους τζιχαντιστές.

Ωστόσο, την Πέμπτη οι βιολογικοί γονείς της 16χρονης, Pasi και Ann Kristin Nevalainen, έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και στην σουηδική εφημερίδα Aftenposten και δήλωσαν ότι για την εξαφάνιση της κόρης τους ευθύνεται η ολιγωρία των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών και της ανάδοχης οικογένειας που την φιλοξενούσε.


Σύμφωνα με τους γονείς της νεαρής κοπέλας οι ίδιοι με μεγάλο πόνο αποφάσισαν να την δώσουν σε ανάδοχη οικογένεια με την ελπίδα να ξεφύγει η κόρη τους από τα ναρκωτικά και τα διαρκή σκασιαρχεία από το σχολείο. Όμως, η ανάδοχη μητέρα, όπως οι βιολογικοί γονείς καταγγέλλουν, την συνόδεψε η ίδια στον σιδηροδρομικό σταθμό στις 31 Μαΐου και πίστεψε τους ισχυρισμούς της κόρης τους και του φίλου της, ότι ταξιδεύουν για την Στοκχόλμη.

Οι γονείς της 16χρονης υποστηρίζουν ότι η ανάδοχη μητέρα δεν εξέτασε πού πήγαινε το παιδί τους και μάλιστα χωρίς διαβατήριο και οι κοινωνικές υπηρεσίες, όταν ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση έκριναν ότι δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις» ότι το ζευγάρι έχει διαφύγει για να ενεργοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους στα σύνορα.

Ο πατέρας της 16χρονης υποστήριξε ότι είχε αποφασίσει ο ίδιος μαζί με τον γιο του να ταξιδέψουν στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους σε μια «αποστολή διάσωσης» της κόρης του, αλλά τελικά φοβήθηκε ότι αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Ο Ulf Hoffman, εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Στοκχόλμη, δήλωση ότι ο 19χρονος φίλος της 16χρονης έφθασε στη Σουηδία πριν δύο χρόνια από το Μαρόκο και σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε αναμιχθεί σε εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες και καταζητείτο. Ο 19χρονος παντρεύτηκε στο Ισλαμικό Κράτος με την νεαρή κοπέλα, η οποία στο μεταξύ έφερε στον κόσμο το παιδί τους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαροκινός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δυτικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο.

H Cecilia Bergsten, εκπρόσωπος στην τοπική αστυνομία στην περιοχή καταγωγής της 16χρονης δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι μόλις η νεαρή κοπέλα επιστρέψει θα εξεταστεί για να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά θα ληφθεί υπόψη η σωματική και η ψυχολογική της κατάσταση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ