2016-02-28 11:34:14
Φωτογραφία για Tι σημασία έχουν τα γαμήλια έθιμα;
Ξέρετε ότι τα κουφέτα μπαίνουν στις μπομπονιέρες πάντα σε μονό αριθμό. Ξέρετε όμως γιατί; Επίσης τι συμβολίζει το λευκό χρώμα που επιλέγουν οι... περισσότερες νυφούλες για το νυφικό τους; Είναι άνευ σημασίας όλα αυτά τα έθιμα που απλώς πάνε από γενιά σε γενιά λόγω συνήθειας; Ή μήπως αξίζει να προσέξουμε το βαθύτερο νόημά τους;

Έθιμα για το γάμο που για άλλα έχουμε αναρωτηθεί από που προέρχονται, ενώ άλλα τα θεωρούμε δεδομένα και τα ακολουθούμε. Μάθετε από που μας έρχονται και πως ξεκίνησαν.

Έχετε απορία γιατί το νυφικό έχει καθιερωθεί να είναι σε λευκό χρώμα;

Η απάντηση είναι κρυμμένη στη Βικτωριανή εποχή, μια θεωρία θέλει την επιλογή του λευκού με σκοπό την προώθηση της δαντέλας. Επίσης λέγεται πως το επέλεξαν οι μονάρχες της εποχής με σκοπό να περιορίσουν τους γάμους μόνο ανάμεσα στις πλούσιες οικογένειες, μιας και ένα λευκό φόρεμα ήταν πολύ εύκολο να καταστραφεί.


Στην Ιαπωνία, η φράση «λευκός γάμος» δεν είναι μεταφορική, αφού για να επιβεβαιώσουν την αγνότητα της νύφης στους θεούς, τη βάφουν λευκή από τη κορυφή μέχρι τα νύχια.

Στην Ιαπωνία, οι νύφες δεν φορούν πέπλο, αλλά μια λευκή κουκούλα. Ο λόγος; Για να κρύψει «τα κέρατα της ζήλειας». Αυτό, συμβολίζει την πρόθεση της νύφης να γίνει μια υπάκουη σύζυγος.

Τσουγγρίστε για να μην...δηλητηριαστείτε! Το ξέρατε ότι το έθιμο να τσουγγρίζουν οι καλεσμένοι τα ποτήρια τους σε συγκεντρώσεις ξεκίνησε για να αποφευχθούν οι...δηλητηριάσεις; Θεωρούσαν πως, τσουγγρίζοντας τα ποτήρια τους, σταγόνες από τα ένα ποτήρι έπεφτε στο άλλο άρα δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι δε θα δηλητηριαστούν κι άλλοι.

Το έθιμο να πετάει η νύφη την ανθοδέσμη της, έρχεται από το μεσαίωνα επειδή τα ελεύθερα κορίτσια κυνηγούσαν τη νύφη για να κόψουν ένα κομμάτι από το νυφικό της. Για να γλυτώσουν οι νύφες από αυτό το κυνηγητό και να σώσουν το φόρεμα του γάμου τους, πετούσαν τη νυφική ανθοδέσμη τους.

Το λουλούδι στο πέτο που φοράνε οι γαμπροί προέρχεται από τους ιππότες που φορούσαν στη στολή τους τα χρώματα της αγαπημένης τους σαν σύμβολο αιώνιας πίστης και αγάπης μέχρι το θάνατό τους.

Tι σημασία έχουν τα γαμήλια έθιμα;Στην Ιταλία του 15ου αιώνα ξεκινά το έθιμο του μονόπετρου δαχτυλιδιού. Οι Ιταλοί πιστεύοντας ότι οι φλόγες της αγάπης δημιουργούσαν τα πολύτιμα πετράδια, θεωρούσαν το μονόπετρο ως το καλύτερο σύμβολο έρωτα.

Τα έθιμα με τα δεμένα παπούτσια πίσω από το γαμήλιο αυτοκίνητο, συμβολίζουν, πόσο δεμένο θα είναι το ζευγάρι. Ενώ τα ονόματα των ελεύθερων γυναικών στη σόλα των νυφικών παπουτσιών, συμβολίζουν ποια θα παντρευτεί πρώτη και ποια δε θα παντρευτεί καθόλου. Αυτό, το έθιμο με τα παπούτσια έρχεται από την αρχαία Αίγυπτο. Όταν τελείωνε μία εμπορική συναλλαγή αλλάζανε μεταξύ τους παπούτσια και όταν ο πατέρας της νύφης έδινε την κόρη του στο γαμπρό, του έδινε και όλα τα παπούτσια της για να δείξει ότι πλέον ανήκει σε αυτόν.

Τα κουφέτα μπαίνουν στις μπομπονιέρες σε μονό αριθμό επειδή οι μονοί αριθμοί δε μπορούν να διαιρεθούν, επομένως το ζευγάρι δεν θα χωρίσει, θα είναι πάντα ενωμένο και θα μοιράζεται τα πάντα.

Στους γάμους στην Ιταλία βάζουν στις γαμήλιες μπομπονιέρες 5 κουφέτα που συμβολίζουν τις πέντε ευχές προς τους νεόνυμφους, υγεία, πλούτο, ευτυχία, γονιμότητα και μακροζωία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ