2016-02-28 22:12:11
Φωτογραφία για Ούλοφ Πάλμε: Ο φάρος που παραμένει άσβεστος…
28 Φεβρουαρίου 1986, μεσάνυχτα Παρασκευής. Εκείνη τη μέρα, εκείνη την ώρα έμελλε οι προβολείς ενός κινηματογράφου να σβήσουν για να πέσει σκιά σε μια χώρα, με τις ανάλογες αλληλεπιδράσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ήταν η νύχτα που το ρολόι του κόσμου χτυπούσε πένθιμα μετά τη δολοφονία ενός εμβληματικού πολιτικού προσώπου, του πρωθυπουργού της Σουηδίας Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε, έξω από έναν κινηματογράφο κατά την επιστροφή του στο σπίτι τους με τη σύζυγό του Λίσμπετ.

Τριάντα ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του παγκόσμιας ακτινοβολίας πολιτικού ηγέτη, μπορεί η ιστορική ή δικαστική έρευνα να μην έχει φωτίσει την υπόθεση της δολοφονίας, ωστόσο η πολιτική σχολή που εγκαθίδρυσε στηριζόμενη σε ιδέες, αξίες και οράματα έχει φωτιστεί πλήρως. Αυτή, δε, συνεχίζει ως άσβεστος φάρος να φωτίζει τους δρόμους της παγκόσμιας ειρήνης, της κοινωνικής ανάπτυξης, της ισότητας και της δικαιοσύνης.


Τιμώντας τη δράση και την προσφορά του μεγάλου Σουηδού ηγέτη, που εξελίχθηκε και καταξιώθηκε ως παγκόσμια πολιτική μορφή-σύμβολο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει ειδική εκδήλωση-αφιέρωμα στο Ούλοφ Πάλμε, φιλοδοξώντας να αναδείξει ακόμη περισσότερο το πλούσιο έργο του που συνεχίζει να υφίσταται ως σημείο αναφοράς της σύγχρονης πολιτικής σκέψης και συνέργειας. Κι αυτό που καθιερώθηκε ως «σουηδικό μοντέλο» αποκτά κατά την εποχή μας ιδιαίτερη βαρύτητα, και όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμού, το οποίο θα αναλυθεί και θα αναδειχθεί μέσα από τις ειδικές αναφορές και προβολές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την αύριο, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στις 6.30 μ.μ. στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος θα παρουσιάσει τα βιβλία του «Ούλοφ Πάλμε: Η πολιτική είναι θέμα αρχών» και «Σουηδός δήμαρχος», με τη συζήτηση να συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζήμας.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν και τα βίντεο «Ο Πάλμε μιλά για τις πολιτικές του θέσεις», «Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τον Πάλμε» και «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία», ενώ το πρόγραμμα πλαισιώνουν η χορωδία του ΚΑΠΗ Πεύκων με συνοδεία εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Στόικου.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ