2016-03-03 07:56:38
Φωτογραφία για Αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα. Τι θα ζητήσουν από τον Τσίπρα;
Την ετυμηγορία των θεσμών από τις μυστικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες αναμένει πλέον η κυβέρνηση, για τον κατάλογο των μέτρων που θα ζητήσουν για να επιστρέψουν στην Αθήνα και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

  Αν και δεν φάνηκε καν «καπνός» από το «δείπνο των 6» στις Βρυξέλλες, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγαν πως δεν διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ τους. «Όλα θα κριθούν στο Eurogroup της Δευτέρας» διέβλεπαν οι ίδιες πηγές, διαπιστώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση έχει σπάσει "στα τέσσερα" αφού όλοι (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και κυβέρνηση) τραβάνε διαφορετικές "γραμμές" ο καθένας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα». Όπως εξηγούσαν οι πηγές αυτές, «άλλος νοιάζεται για το προσφυγικό, άλλος για τις τράπεζες, άλλος για το δημοσιονομικό-συνταξιοδοτικό και έτσι έχουν γίνει όλα κουβάρι».     Ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα;

 «Ό,τι δε λύνεται, κόβεται» έλεγαν κυβερνητικές  πηγές, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, για τα από εδώ και μπρος: Από το «να περάσει η σκληρή γραμμή Τόμσεν μέχρι να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, ή και να κλείσει συμφωνία χωρίς… να υπάρχει συμφωνία»! Τι εννοούν με το τελευταίο; Ότι μπορεί η διαπραγμάτευση να κλείσει μεν γρήγορα για όλα, αλλά όχι και για τα «κόκκινα δάνεια» που μπορεί να μείνουν ανοικτά ως… τον Ιούνιο!  


Μία συμφωνία σε δύο φάσεις θα έδειχνε πως υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, για να πάρει ανάσα και η κυβέρνηση. Αλλά έτσι η αξιολόγηση μένει στον αέρα και τότε, όπως έχουν πει οι κ.κ.  Τσακαλώτος και Σταθάκης, «καήκαμε».  

Η πλευρά της Κομισιόν πίεσε χθες -και συνεχίζει να πιέζει- το ΔΝΤ να μην επιμένει τόσο πια στα τρέχοντας δημοσιονομικά ζητήματα (μαζί με το Ασφαλιστικό). Για την διετία 2016-2017 τουλάχιστον η Ελλάδα φαίνεται πως θα αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις, όπως του προσφυγικού, που απασχολεί εντονότερα πλέον την Ευρώπη από το ελληνικό ζήτημα.   Και να δεχτεί όμως «χαλάρωση» για μέτρα λιτότητας και περικοπές ως το 2018, το ΔΝΤ δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει «κούρεμα» χρέους.

Ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, αν χαλαρώσει η προσπάθεια και δεν ληφθούν μέτρα 8,5-9 δισ. ευρώ για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τότε να χαμηλώσει το δανειακό βάρος της χώρας. Αλλιώς δεν θα μπει καν στο ελληνικό πρόγραμμα.   «Ελάφρυνση χρέους» όμως είναι λέξη που «πονάει» τους Ευρωπαίους δανειστές (κυβερνήσεις, Κομισιόν, ΕΚΤ).  Υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται επειδή… δεν χρειάζονται μέτρα 8,5 δισ. που θέλει το ΔΝΤ αλλά 5,5 δισ. ευρώ και ρωτούν το Ταμείο αν βάζει επίτηδες εμπόδια, γιατί ψάχνει πρόσχημα να μη μπει στο νέο Πρόγραμμα.  

Και αν ακόμα όμως συμφωνούσαν όλοι σε λύση «πακέτο» -λόγω προσφυγικού- για τα μέτρα ως το 2018 και την ελάφρυνση του χρέους, ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα μπουν σε αυτό και τα κόκκινα δάνεια. Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως «οι τεχνοκράτες (ΔΝΤ-ΕΚΤ) θεωρούν άσχετο το προσφυγικό από τις αποφάσεις για την διαχείριση των δανείων από funds». Είναι απόλυτοι ότι «μόνον έτσι» θα καθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες, στην αγορά και τη οικονομία συνολικά.

«Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα, δεν θα έρχονται κεφάλαια» ούτε από την ΕΚΤ, ούτε από τις αγορές στην Ελλάδα, λένε, ενώ υποστηρίζουν ότι η εκχώρηση δανείων είναι η πραγματική λύση γιατί «μόνον έτσι θα δουν "κούρεμα" χρέους νοικοκυριά και επιχειρήσεις» για να ισορροπήσουν και να ορθοποδήσουν. 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ